Latvijas hokeja izlase Teda Nolana dzimšanas dienā ar cieņu zaudē Zviedrijai. FOTO
Kaut arī piedzīvots zaudējums, hokeja izlases treneris Teds Nolans pēc mača slavēja puišus par labo spēli.
Hokejs
2013. gada 7. aprīlis, 19:35

Latvijas hokeja izlase Teda Nolana dzimšanas dienā ar cieņu zaudē Zviedrijai. FOTO

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase pirmajā pārbaudes spēlē savā laukumā pirms gaidāmā pasaules čempionāta svētdien ar 1:2 (0:0, 0:0, 1:2) piekāpās Zviedrijas valstsvienībai.

Latvijas izlases vārtos šajā mačā debitēja jaunais vārtsargs Kristers Gudļevskis, bet savu 55.dzimšanas dienu spēles dienā atzīmē valstsvienības galvenais treneris Teds Nolans.

Latvijas izlases labā vārtus guva Andris Džeriņš, bet Zviedrijas vienības rindās izcēlās Elīass Folts un Tubīass Vīklunds.

Spēli ar bīstamākiem uzbrukumiem sāka Zviedrijas izlase, kas jau pirmajās minūtēs lika Gudļevskim nopietni iesaistīties spēlē. Kamēr viesiem pāris reizes izdevās iespiest mājiniekus viņu laukuma pusē, Latvijas izlase centās atbildēt ar ātriem prettriecieniem, taču kļūdas piespēlēs un aktīvā zviedru pretspēle neļāva izveidot bīstamus momentus pie Jūhana Baklunda sargātajiem vārtiem. Vēlāk Latvijas izlase divas minūtes neveiksmīgi darbojās vairākumā, bet neilgi pēc tam divas minūtes sekmīgi aizstāvējās mazākumā.

Pēc spēcīga spēka paņēmiena saņemšanas laukumu bija spiets pamest uzbrucējs Kaspars Saulietis, bet pārsvars turpināja piederēt Zviedrijas hokejistiem. Lai arī cīņa pārsvarā ritēja laukuma vidusdaļā, viesiem ar lielu regularitāti padevās bīstamu uzbrukumu viļņi, tomēr ar visiem metieniem Gudļevskis tika galā. Tikmēr otrā laukuma galā pie Zviedrijas komandas vārtiem Latvijas hokejisti ik pa laikam radīja spiedzi, izteiktas vārtu gūšanas iespējas gan neradot.

Jau pēc pirmās trešdaļas beigām abu komandu spēlētāji lielā skaitā laukuma centrā iesaistījās nelielos asumos, kas radās pēc Roberta Jekimova iegrūšanas apmalē. Atklātā kautiņā asumi gan nepārtapa.

Informācija no komandas iekšienes vēsta, ka Saulietim, visticamāk, ir smadzeņu satricinājums.

Otro trešdaļu komandas uzsāka aktīvi, mājiniekiem ātri vien tiekot pie iespējas spēlēt vairākumā. Tajā bīstami metieni padevās Jekimovam un Krišjānim Rēdliham, bet pēc atgriešanās pilnos sastāvos vairākās epizodēs pēc kārtas spēlē bija spiests iesaistīties Gudļevskis, tajā skaitā esot pārāks pretinieka izgājienā viens pret vienu. Pēc Māra Bičevska noraidījuma Latvijas izlase divas minūtes spēlēja mazākumā, tomēr savu vārtu drošību nosargāja, lai arī zviedri izcēlās ar aktīviem centieniem ieņemt vārtus.

Trešdaļas turpinājumā spēle izlīdzinājās, un momenti radās pie abu komandu vārtiem. Vienā no situācijām ripa pēc rikošeta noslīdēja tikai mazliet gar Baklunda sargātajiem vārtiem, bet vairākās citās droši turpināja spēlēt Gudļevskis. Trešdaļas beigu daļā laukuma saimnieki tika pie vēl vienas iespējas spēlēt vairākumā, tomēr arī šoreiz mājiniekiem spēle nevedās. Tas gan neliedza Latvijas izlasei pārņemt spēles iniciatīvas grožus savās rokās, kas trešdaļas izskaņā ļāva ceturto reizi spēlēt vairākumā. Tajā labāko izdevību neizmantoja Mārtiņš Cipulis, kura raidītā ripa atsitās pret sāncenšu vārtu pārliktni.

Trešo trešdaļu aktīvāk uzsāka viesi, beidzot panākot savu un atklājot cīņas rezultātu, kad ar izcili precīzu metienu Gudļevski pārspēja Folts. Uzreiz pēc zaudētājiem vārtiem Latvijas izlase tika pie vairākuma, kura gaitā bīstamas epizodes radās pie abiem vārtiem. Atgriežoties pilnā sastāvā, zviedri bija spiesti turpināt aizsargāties un galu galā savus vārtus nenosargāja - vārtsarga atsisto ripu vārtos pārvirzīja Džeriņš.

Uzriez pēc zaudētājiem vārtiem zviedri devās aktīvos uzbrukumos, ātri atgūstot vadību, kad ripu savā zonā nespēja uztvert Koba Jass, bet Vīklunds no zonas vidus trieca to vārtos. Spēlei turpinot risināties ātrā tempā, komandas pēc abpusēja noraidījuma turpināja spēlēt četratā. Mājinieki izcēlās ar lielu aktivitāti, bet pēc tam kārtējo reizi neizmantoja viena vīra pārsvaru.

Spēles pēdējās minūtes aizritēja ļoti asā cīņā, bet Latvijas izlase pie iespējas iekārtoties pretinieku zonā netika, jo bieži bija spiesta aizsargāties. Noslēdzošajā minūtē pa viesu vārtiem tika raidīti vairāki metieni, tomēr Zviedrijas izlase minimālo pārsvaru nosargāja.

Šim mačam nebija pieteikti vārtsargi Māris Jučers un Jānis Kalniņš, aizsargi Jānis Andersons un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Miks Indrašis, Ronalds Ķēniņš, Gints Meija un Jānis Sprukts.

Cīņa risinājās Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros. Pirmdien abas izlases sacentīsies atkārtoti.

Kā ziņots, pirmajās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase šonedēļ ar 3:4 un 0:1 izbraukumā piekāpās Čehijai.

Pēc pirmajiem mačiem no Latvijas izlases tika atskaitīti uzbrucēji Gunārs Skvorcovs, Ričards Birziņš un Robers Maziņš, kā arī aizsargs Aleksandrs Jerofejevs, bet kandidātu loku papildinājuši aizsargi Pujacs, Andersons un Agris Saviels, kā arī uzbrucējs Sprukts.

Tāpat drīzumā gaidāma uzbrucēja Laura Dārziņa pievienošanās, bet individuālus treniņus pēc operācijas atsācis vārtsargs Edgars Masaļskis.

Kā ziņots, Zviedrijas valstsvienības sastāvā mačos ar Latviju pārsvarā startē Kontinentālās hokeja līgas (KHL) un Zviedrijas spēcīgākās hokeja līgas - "Elitserien" - vienību dalībnieki.

Traumu dēļ Latvijas izlases rindās čempionātā nespēlēs uzbrucējs Miķelis Rēdlihs un aizsargs Oskars Bārtulis, bet personīgi apstākļi ir aizsargam Arvīdam Reķim. Tāpat tikai ļoti veiksmīga scenārija gadījumā laikā savus savainojumus varēs izārstēt aizsargs Jēkabs Rēdlihs un uzbrucējs Roberts Bukarts.

Pilnīga skaidrība nav arī par pašlaik savainotā uzbrucēja Mārtiņa Karsuma iespējām atlabt no pārciestās operācijas, bet ar lielu varbūtību paredzams, ka viņš izlasē nespēlēs. Lielu vēlēšanos atgriezties izlasē izrāda nesen operētais aizsargs Guntis Galviņš.

Latvijas izlase pēc mačiem ar Zviedriju arī nākamās divas spēles EHC turnīra ietvaros aizvadīs "Arēnā Rīga" - 19. un 20.aprīlī pret Baltkrieviju. Pēdējā pārbaudes spēlē pirms čempionāta Latvijas izlase 28.aprīlī izbraukumā tiksies ar Franciju.

Pasaules čempionāts no 3. līdz 19.maijam otro gadu pēc kārtas tiks aizvadīts Helsinkos un Stokholmā.

Latvijas valstsvienība spēlēs Helsinku apakšgrupā. Pirmajā mačā tā 4.maijā atkal sacentīsies ar pagājušā gada čempionvienību Krieviju, bet vēlāk tiksies arī ar mājiniekiem somiem, pagājušā gada pasaules čempionāta sudraba medaļniekiem slovākiem, Vāciju, Franciju, Austriju un ASV.

Četras labākās apakšgrupas komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfinālu.


LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA