Hokejs

Biļaļetdinovs: Kovaļčuka lēmums beigt karjeru NHL būs ieguvums Krievijas izlasei

Jauns.lv

Krievijas hokeja izlases galvenais treneris Zinetula Biļaļetdinovs uzskata, ka Iļjas Kovaļčuka lēmums beigt karjeru Nacionālajā hokeja līgā (NHL) būs ieguvums, valstsvienībai gatavojoties Soču olimpiskajām spēlēm.

Biļaļetdinovs: Kovaļčuka lēmums beigt karjeru NHL ...

"Kovaļčuka atgriešanās dzimtenē ir pozitīvs notikums. Tāds spēlētājs, protams, ir vajadzīgs mūsu komandai. Šis uzbrucējs ir līderis pēc savas būtības. Skaidrs, ka viņš būs labvēlīga ietekme, Krievijas izlasei gatavojoties Soču olimpiskajām spēlēm. Man attiecībā uz šo jautājumu nav nekādu šaubu. Tas, ka Kovaļčuks tagad spēlēs KHL, ir liels pluss, jo viņš pastāvīgi būs mūsu treneru korpusa acu priekšā," laikraksts "Sport-Ekspress" citē Biļaļetdinovu.

Kā ziņots, Krievijas hokeja zvaigzne Kovaļčuks ceturtdien paziņoja, ka pieliek punktu savai NHL spēlētāja karjerai.

Pašlaik 30 gadus vecais uzbrucējs tādējādi ir atteicies no pēdējiem 12 sava 15 sezonu līguma gadiem.

"Pēc daudzām mūsu sarunām aizvadītās sezonas gaitā un Iļjas vēlmes aiziet no NHL hokeja viņa lēmums ar šo brīdi ir kļuvis oficiāls," paziņoja uzbrucēja pārstāvētā Ņūdžersijas "Devils" kluba prezidents Lū Lamoriello.

"Par šādu soli daudz domāju kopš brīža, kad līgas lokauta laikā atgriezos spēlēt Krievijā. Kaut arī pēc lokauta beigām atgriezos "Devils" komandā, kluba vadība bija informēta par manu vēlmi palikt Krievijā kopā ar visu ģimeni. Man visgrūtākais ir pamest lielisko "Devils" klubu un tā fantastiskos līdzjutējus," citēts pats Kovaļčuks.

Kovaļčuks 2001.gadā kļuva par NHL jauno spēlētāju drafta izvēles pirmo numuru, nokļūstot Atlantas "Thrashers" komandā. Tajā viņš pavadīja astoņas sezonas, bet 2010.gadā noslēdza 17 gadu līgumu ar "Devils" par 102 miljoniem dolāru (54,5 miljoniem latu). Beigās gan noslēgtais līgums tika atzīts par prettiesisku, kā rezultātā abas puses vienojās par 15 gadu sadarbību.

Kopumā NHL uzbrucējs aizvadīja 848 spēles, kurās viņa kontā 428 vārti un 415 rezultatīvas piespēles.

Pagājušās sezonas NHL lokauta laikā Kovaļčuks spēlēja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Sanktpēterburgas SKA, kur bija komandas kapteinis un neapšaubāms tās līderis. Kovaļčuks SKA rindās aizvadījis 36 spēles, kurās guva 18 vārtus un izdarīja 24 rezultatīvas piespēles.

"Sport-Ekspress" jau paspējis nākt klajā ar informāciju, ka krievu zvaigzne karjeru turpinās tieši SKA vienībā. Šis pats informācijas avots izceļ, ka Kovaļčuks no "Devils" komandas aizgājis arī tāpēc, ka klubs pašlaik piedzīvo nopietnas finansiālas grūtības.

Krievijas izlases rindās uzbrucējs kļuvis par 2008. un 2009.gada pasaules čempionu, bet vēl viņa kontā ir divas bronzas un viena sudraba medaļa. Tāpat Kovaļčuks var lepoties ar 2002.gada olimpisko spēļu bronzas godalgu.

LETA