foto: Shutterstock
4 padomi, kā praktiski izvēlēties krāsu interjeram
2020. gada 8. februāris, 08:01

4 padomi, kā praktiski izvēlēties krāsu interjeram

"100 Labi Padomi"

Nereti gadās, ka ir uztaisīts remonts, nokrāsotas sienas, nauda izdota, bet – neizskatās, kā gribējies. Krāsas ir sajūtu lieta. Tāpēc nav akli jāseko modernajai krāsu tendencei un draugu ieteikumiem. Vairāk jāiedziļinās savā krāsu izjūtā – kādu tad to telpu, kas man apkārt, vēlos redzēt, jo tieši tas padarīs mani dzīvespriecīgu, veselīgu un darboties spējīgu.

1. Veikalā ikviens, ne tikai interjera dizainers, var nopirkt īpašas lapiņas ar numurētiem krāsu paraugiem un mājās pārliecināties, kā uz vietas izskatās. Var atrast lielu papīra gabalu iecerētajā tonī un pavērot, vai gaidītais atbilst redzamajam. Piemēram, ja mājās esat vienojušies, ka sienām vajadzētu būt noteiktā brūnā tonī, tad krāsas skalā jāizvēlas par diviem toņoiem gaišāka krāsa.

2. Veikalos iespējams sajaukt jebkuru izvēlēto krāsu pēc gandrīz jebkuras sistēmas, tomēr ir nianses, jo atšķiras bāzes krāsas, kas pieejamas pārdevējam. Būtiski arī sienu pareizi sagatavot, uzlikt grunti un krāsot vairākas reizes, lai panāktu kvalitatīvu pareizo toni.

3. Lai nebūtu jāpieviļas, iesaku nepažēlot naudu un veikalā notonēt puslitra apjomā krāsu un nokrāsot vienu kvadrātmetru divās kārtās. Iespējams, citrondzeltenīgā krāsa, kas tik ļoti patika paraudziņā, istabā izrādīsies par spilgtu. Lielā plaknē krāsa iekštelpā būs daudz, daudz spilgtāka un līdz ar to – nomācošāka. Un tā ir galvenā problēma – saprast, kā krāsa izskatīsies konkrētajā interjerā.

4. Jānovērtē arī, kā krāsas izskatās dienas apgaismojumā un kā – krēslā, vakarā, no rīta un elektriskajā apgaismojumā. Mākslīgajā apgaismojumā svarīgi, kādas būs gaismas – siltas vai vēsas, luminiscentās, LED lampas vai citas –, tas viss ļoti maina krāsu uztveri, īpaši violetos un dzeltenos toņus.