2020. gada 23. janvāris, 11:29

Kas patiesībā notika ar Hariju un Meganu, un kas tad īsti viņus gaida tālāk

Jauns.lv

“Megxit” beidzies – Harijs un Megana atstādināti no karalisko pienākumu pildīšanas. Vai viņiem atņemti visi tituli un privilēģijas? Kā viņi sevi uzturēs? Lūk, atbildes un būtiskākajiem jautājumiem.

Saseksas hercogi Londonā pirms paziņojuma par karaļnama pamešanu

Pēc sešu nedēļu ilgajām brīvdienām Kanādā, Saseksas hercogi atsāka pildīt savus tiešos pienākumus. 7.janvārī Saseksas hercogi apmeklēja Kanādas Augstāko komisiju ...

gallery icon
30

Šā gada 18. janvārī Bakingemas pils oficiāli paziņoja, ka atstādina princi Hariju un viņa sievu Meganu no karalisko pienākumu pildīšanas un turpmāk liedz viņiem valsts finansējumu. Atsakoties no pienākumu pildīšanas, Saseksas hercogu pāris arī zaudējis titulu “viņa/viņas karaliskā augstība”. Tomēr viss nav tik vienkārši: viņi aizvien ir piederīgi karaliskajai ģimenei, savukārt visi jaunās dzīves noteikumi stāsies spēkā tikai pavasarī – un, iespējams, ka tos pārskatīs pēc 12 mēnešiem. Aplūkojam, kā gan ir beidzies skandāls britu karaļnamā, kas plašsaziņas līdzekļos iemantojis apzīmējumu “Megxit”. Iedvesmojoties no vārda “Brexit” (Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas savienības), radīts jaunvārds “Megxit” (“Meghan”+ “exit” / Megana + izeja, iziešana).

Hercogienes Megana, Ketrīna un citi karaliskās ģimenes pārstāvji piedalās karalienes dzimšanas dienas parādē 2019. gadā

gallery icon
24

Kas ar tituliem? Vai Harijs un Megana zaudējuši visas karaliskās privilēģijas?

Ne gluži. Faktiski savus galvenos karaliskos titulus Harijs un Megana nezaudē. Viņi joprojām ir daļa no britu karaliskās ģimenes, tikai oficiāli vairs nepārstāvēs karalieni Elizabeti II. Tāpēc turpmāk viņus vairs neuzrunās par “viņu karaliskajām augstībām”, - tā skaidrots Bakingemas pils paziņojumā. Līdz ar šo lēmumu Harijam un Meganai turpmāk vairs nepiešķirs valsts finansējumu un viņi atstādināti no oficiālo pienākumu pildīšanas, saistītas ar karaļnamu. Harijam atņem arī visas militārās pakāpes, kas viņam piešķirtas ilggadējā dienesta laikā britu armijā. Harijam atņemts arī Sadraudzības valstu jaunatnes sūtņa statuss.

Hercogiene Megana un princis Harijs ar dēlu Ārčiju pieņemšanā Dienvidāfrikā

gallery icon
12

Oficiāli visas izmaiņas stāsies spēkā 2020. gada pavasarī. Pēc tām Harijs un Megana aizvien paliks Saseksas hercogs un hercogiene, taču zaudēs citas uzrunas formas. Jau pēdējos oficiālajos paziņojumos karaliene Elizabete II un Bakingemas pils pārstāvis viņus uzrunājuši tikai kā hercogu un hercogieni, lai gan Harija un Meganas mājaslapā aizvien izmantots tituls “viņas un viņa karaliskā augstība”.

Līdzīgas pārmaiņas savulaik skāra princesi Diānu, kad viņa oficiāli bija šķīrusi laulību no prinča Čārlza. Turpmāk Harija un Viljama māti uzrunāja par Velsas princesi, taču ne vairs kā viņas karalisko augstību.

Princese Diāna ar jaunāko dēlu princi Hariju

gallery icon
21

Diāna to ļoti pārdzīvoja. Plašsaziņas līdzekļos bieži atspoguļots kāds gadījums no ģimenes ikdienas, kad viņas vecākais dēls Viljams, kurš tolaik 14 gadu vecs, mierinājis mammu, sakot, ka dienās, kad pats kļūs par karali, viņš māmiņai titulu atkal atdošot. Harijs tolaik vēl bija pārāk mazs, lai izprastu, kas notiek.

Vai to vēlējās Harijs un Megana?

Nē, tas ir “Megxit” “smagais variants”. Sākotnēji Harijs un Megana vēlējās radīt “jaunu progresīvu lomu” turpat britu monarhijas ietvaros: dzīvot Lielbritānijā un Ziemeļamerikā, tiekties pēc finansiālas neatkarības, tajā pašā laikā “pilnībā atbalstīt karalieni” un “pildīt pienākumu karalienes un Sadraudzības valstu priekšā”.

Meganas Mārklas pirmais karaliskais iznāciens bez prinča Harija - viņa apmeklē izstādes "Oceania" atklāšanu

gallery icon
14

Karalienes oficiālais paziņojums skaidri liek saprast, ka šāda “hibrīdloma” nav iespējama – un tāpēc pāris oficiāli beidz pārstāvēt karalieni.

“Mēs cerējām, ka varēsim turpināt kalpot karalienei, Nāciju Sadraudzībai un militārajiem spēkiem, taču bez valsts finansējuma. Diemžēl tas nebija iespējams,” apliecināja Harijs savā publiskajā uzrunā sabiedrībai.

Karaļnama biogrāfe Penija Džunora atzīmē, ka ar šādu lēmumu “karaliskā ģimene cenšas nepieļaut kompromisa variantu, kas tai nav pieņemams.”

Tajā pašā laikā ar “karalienes svētību” Saseksas hercogs un hercogiene turpinās būt karaliskie patroni organizācijām, ar kurām bijuši saistīti jau iepriekš. Tā, piemēram, Harijs aizvien turpinās darbu paša dibinātajā “Invictus Games” organizācijā.

Kā ar naudu? Kā viņi tagad pelnīs iztiku?

Harijam un Meganai vairs nepiešķirs valsts finansējumu. Šis lēmuma punkts sakrīt ar abu sākotnējiem plāniem, par ko Saseksi paziņoja janvāra sākumā: toreiz pāris apliecināja, ka atsakās no “Sovereign Grant” finansējuma – fiksētiem procentiem, ko sastāda ieņēmumi no karaļnamam piederošajiem īpašumiem, ko pārvalda un naudas izteiksmē karaļnamam izmaksā valsts.

Megana un Harijs apskauj fanus Austrālijas un Jaunzēlandes vizītes laikā

gallery icon
18

Kā norādīts Saseksas hercogu pāra oficiālajā lapā, “Sovereign Grant” sastādījis aptuveni 5% no viņu kopējiem ienākumiem, pārējos 95% nodrošinājis Harija tēvs princis Čārlzs – viņš saņem aptuveni 20 miljonus sterliņu mārciņu gadā no sev piederošās Kornvolas grāfistes. Pēc izdevuma “The Daily Mail” rīcībā esošās informācijas, Harijam un viņa sievai no šīs summas tēvs izsniedzis aptuveni divus miljonus sterliņu mārciņu. 2014. gadā, kad princis Harijs sasniedza 30 gadu vecumu, viņš saņēma savas mammas princeses Diānas atstāto mantojumu. Vairāki informācijas avoti vēsta, ka šī summa sastādot no 7 līdz 10 miljoniem sterliņu mārciņu. Runā, ka princim mantojumu atstājusi arī Karaliene Māte. No viņas Harijs mantojis no 10 līdz 15 miljoniem sterliņu mārciņu.

Arī Meganai vēl ir ietaupījumi no aktrises gaitām. Runā, ka tie sastādot divus līdz trīs miljonus.

Megana Mārkla seriāla “Suits” uzņemšanas laikā

gallery icon
36

Lai gan pirms tam izskanēja viedoklis, ka princis Čārlzs esot aizvainots, ka dēls nav aprunājies ar viņu pirms negaidītā publiskā paziņojuma par aiziešanu no karaļnama, un tāpēc atteicies materiāli pabalstīt viņa ģimeni jaunajā dzīvesveidā, tā vis nav. Izdevums “The Telegraph” raksta, ka Čārlzs darījis zināmu, ka tuvākā gada laikā esot gatavs finansiāli atbalstīt Saseksas hercogus. Viņš to galvenokārt darīšot no savām privātajām investīcijām, ne no ienākumiem, ko viņam dod Kornvolas grāfiste.

Megana Mārkla apmeklē kopienas virtuvi

gallery icon
32

Svarīgs, bet vēl neatrisināts jautājums – vai Harijs un Megana varēs savu atpazīstamību un vārdu izmantot komerciālos nolūkos. Pirms kāda laika viņi centās reģistrēt “Sussex Royal” kā firmaszīmi, lai ražotu apģērbus un kancelejas preces, kā arī izveidotu “emocionālā atbalsta grupas” organizācijas. Ņemot vērā, ka pāris vairs nepārstāv karalieni, bet šāds zīmols aktīvi izmanto karaļnama vārdu, Harijam un Meganai varētu liegt iespēju izmantot “Sussex Royal” kā savu “firmaszīmi”.

Rietumu prese rakstīja, ka vēl pirms janvārī izskanējušā sensacionālā paziņojuma Megana Mārkla bija noslēgusi līgumu ar “Disney” studiju par animācijas filmu ieskaņošanu. Taču telekompānija CNN ziņo, ka pagaidām ne Megana, ne Harijs nekādus komerciāla rakstura līgumus ne ar vienu juridiski nav noslēguši.

Kur viņi dzīvos?

Lielāko daļu laika – Kanādā. Lai gan Megana ir amerikāniete, viņa ir ļoti cieši saistīta ar Kanādu. No 2011. gada Toronto bija viņas pastāvīgā dzīvesvieta. Šeit viņa filmējās plašu popularitāti iemantojušajā seriālā “Suits”.

Meganas Mārklas māja Toronto

Meganas Mārklas māja Toronto.

gallery icon
7

Tajā pašā laikā pāris vēlas saglabāt savas mājas Lielbritānijā – Frogmoras kotedžu. Šo netālu no Vindzoras pils esošo īpašumu pārim kāzu dāvanā pasniedza karaliene. Tas aizvien ir piederošs karaliskajam nekustamo īpašumu fondam “Crown Estate”. Kā jau agrāk informēja telekompānija BBC, pērn šīs mājas renovācijas un labiekārtošanas darbos iztērēti vairāk nekā 2,4 miljoni sterliņu mārciņu no nodokļu maksātāju naudas.

foto: CAMERA PRESS/David Dyson / Vida Press
Frogmoras kotedža.

Tiek lēsts, ka no valsts budžeta apmaksāta tikai ēkas ārējā restaurācija, kas bija jau agrāk ieplānota. Savukārt iekštelpu labiekārtošanas darbus Harijs un Megana seguši no saviem privātajiem līdzekļiem.

Pāris ir apsolījis atmaksāt 2,4 miljonus par renovācijas darbiem, kas ņemti no nodokļu maksātāju naudas. Bakingemas pils paziņojumā teikts, ka Frogmoras kotedža aizvien būs pāra rezidence Lielbritānijā – taču nav prezidējuši, vai Harijam un Meganai par to nāksies maksāt nomas maksu. Kāda no karaliskajai ģimenei pietuvinātām personām izdevumam “The Daily Mail” apliecinājusi, ka par tiesībām izmantot Frogmoras kotedžu Saseksas hercogam un hercogienei pieprasīs maksāt aptuveni 360 000 sterliņu mārciņu lielu īres maksu gadā.

Megana Mārkla kopā ar karalisko ģimeni apmeklē Nāciju sadraudzības dienas dievkalpojumu Vestminsteras abatijā

gallery icon
25

Nav arī skaidrības, vai Harija un Meganas rīcībā būs bruņota apsardze 24 stundas diennaktī, kādu pēc likuma nodrošina karaliskās ģimenes pārstāvjiem. Bakingemas pils pagaidām atteikusies komentēt Saseksu drošības jautājumu. Šo pašu iemeslu dēļ netiek arī atklāta summa, kāda ir drošības nodrošināšanas izmaksa.

Princis Harijs un Megana Mārkla roku rokā

gallery icon
14

Ņemot vērā, ka pāris lielāko daļu laika pavadīs Kanādā, bet britu drošības dienestu darbiniekiem ir liegts nēsāt ieročus ārvalstis, daļa Harija un Meganas drošības izdevumu varētu būt uz kanādiešu nodokļu maksātāju rēķina. Izteikti minējumi, ka šī summa varētu sastādīt sākot ar 500 000 sterliņu mārciņu gadā.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pagaidām atteicies komentēt šo informāciju, paskaidrojot, ka “apspriedes vēl nav beigušās”.

Vai Harijam un Meganai ir iespēja atcelt “Megxit”?

Jā, teorētiski šāda iespēja aizvien pastāv. Kā raksta CNN, visas pārmaiņas stāsies spēkā tikai šā gada pavasarī un var tik pārskatītas pēc 12 mēnešiem.

Elizabetes II un Meganas Mārklas pirmā kopīgā vizīte Česterā

Karalienes Elizabetes II un mazdēla sievas Saseksas hercogienes Meganas pirmā kopīgā vizīte Česterā pagāja lieliskā gaisotnē. Abas dāmas daudz smējās ...

gallery icon
47

“Varbūt viņi vēlēsies atgriezties pie karaliskajiem pienākumiem. Varbūt viņu atkal pietrūks karaļnamā. Domāju, ka lēmums nenodedzināt visus tiltus aiz sevis – ir prātīgs,” norādījusi karaļnama biogrāfe Penija Džunore.

Princis Harijs ar vecmāmiņu karalieni Elizabeti II

gallery icon
34