foto: Dace Blūma
"Viņš stāvēja uz manām biksēm, un es kritu..." Laimas Vaikules 6 atzīšanās par tērpiem
Laima neslēpj, ka ir piekasīga un neatkāpjas no savas gaumes, tāpēc 90% dizaineru radīto tērpu viņa izbrāķē un pārtaisa pēc pašas iecerēm.
2017. gada 4. jūlijs, 06:02

"Viņš stāvēja uz manām biksēm, un es kritu..." Laimas Vaikules 6 atzīšanās par tērpiem

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Allaž elegantā Laima Vaikule atklāj interesantus faktus par savu skatuves tērpu tapšanu, misēkļiem un to, kādi ir viņas tabu attiecībā uz to, kā posties uzstāšanās reizēm.

Dziedātāja Laima Vaikule ir slavena ar saviem krāšņajiem un rūpīgi pārdomātajiem skatuves tērpiem. Pat Maestro Raimonds Pauls ir daudzkārt apgalvojis – tā, kā sevi uz skatuves prot iznest Laima, līdz šim neviena cita dziedātāja nav spējusi. Tērpus dziedātājai radījuši atzīti modes mākslinieki no dažnedažādām pasaules valstīm, un tālākā vieta, no kurienes ceļu mērojusi kleita, ir Japāna.

Šogad pirmo reizi Vaikule izvērtusi ciešāku sadarbību ar Latvijas dizaineriem, kas viņai darinājuši kostīmus, kleitas un rotas jūlija izskaņā Dzintaros gaidāmajam festivālam Rendez Vous. „Manuprāt, mūsu dizaineri ir ļoti talantīgi,” uzskata dziedātāja, kuras jaunie skatuves tērpi līdz pat festivālam izlikti publiskai apskatei izstādē "Laima Vaikule. Dīvas tērpi".

foto: Dace Blūma

Pirmais skatuves tērps

„Pirmais tērps bija 11 gadu vecumā, kad uz kādu ļoti nozīmīgu uzstāšanos mani saģērba Rīgas Modeļu nams. Biju tik ļoti uztraukusies, ka vairs neatceros, kāds bija pats tērps. Bet ceriņkrāsas lenti hipiju stilā, kas rotāja manu galvu, gan atminos. Drausmas, uztraukums bija milzīgs! Izgāju uz skatuves, bet pēc tam nezināju, kā no tās noiet. Tas, šķiet, palika manā raksturā – nekad nedomāju par atpakaļceļu.”

Pašai sava meistaru šuvēju komanda

„Līdz šim skatuves tērpus man ir veidojuši dažādi dizaineri no visas pasaules. Bet gandrīz vienmēr visus tērpus, vismaz 90 %, es pārmontēju. Ir bijis pat tā, ka no dizainera izveidota tērpa beigu beigās pāri ir palicis tikai materiāls. Pati nešuju. Savā dzīvē esmu uzšuvusi tikai vienu halātiņu, kad man bija kādi 16 gadi. No desmit metriem auduma man iznāca pavisam mazs mini halāts bez apkaklītes, bez piedurknēm. Es to uz aci izgriezu, un mana māsīca sašuva. Šūšana nav manam raksturam. Man visu vajag ātri. Dizaineriem tērpus pārtaisīt nelieku. Man ir savi meistari, ko nepieciešamības gadījumā izsaucu un kam pasaku, kādu galarezultātu vēlos.”

foto: Dace Blūma

Skatuves tērpu liktenis

„Kur paliek mani skatuves tērpi? Mājās neglabāju, izsolēs netirgoju. Atzīšos – nezinu... Neaktuālie tērpi pārbraucienos kaut kur vienkārši pazūd. Par dažiem gan man ir ļoti žēl. Daļu tērpu turpina skatuves dzīvi, jo mēdzu tos pārveidot, pārmontēt, un tie top pavisam citādi.”

Lielākais pārdzīvojums tērpa dēļ

„Kad braucu uz pirmo konkursu Bratislavā, toreiz vēl Čehoslovākijā, atceros, kā mani negribēja izlaist no valsts. Pēkšņi, pašā pēdējā brīdī, saņēmu paziņojumu, ka mani tomēr laiž. Bija jāsteidzas, bet mans tērps bija iemērkts ūdenī. Paķēru to, iemetu žāvētājā, lai ātrāk izžūst, bet tas iesēdās, audums sarāvās, vēl saplīsa rāvējslēdzējs... Aizbraucu uz konkursu, bet kleita bija ļoti cieša – pēc žāvēšanas tā sarāvusies, ka knapi tajā ielīdu. Turklāt īpaši sažmiegta tā bija ap ceļgaliem. Saplēsto rāvējslēdzēju meitene, kas bija man tulks, aizšuva. Bet tur viss iznāciens bija pa kāpnēm. Zināju, ka varu nokāpt pa kāpnēm tikai uz leju, bet, kā tikšu augšā, man nebija ne jausmas. Beigās kaut kā jau tiku. Vēl tagad skudriņas skrien pār ķermeni, to stresu atceroties. Tērpu sakarā tas bija pats briesmīgākais un nervozākais notikums manā skatuves mūžā.”

Laimas tabu krāsās un vīlēs

„Skatuves tērpiem nekad neizvēlos audumu brūnā, zaļganā krāsā. Vislabākās krāsas man ir melna, balta, sarkana un dzeltena. Dizaineriem īpašs nosacījums ir pilnībā atteikties no horizontālām līnijām gan auduma apdrukā, gan piegriezumā, šujot vīles.”

foto: Dace Blūma

Lielākais negadījums ar tērpu

„Kritusi tērpa dēļ uz skatuves neesmu. Otrpus skatuvei gan. Reiz salauzu roku, kad uz manām pagarinātajām biksēm uzkāpa vīrietis, kurš uzaicināja mani padejot. Gribēju likt soli atpakaļ, bet, tā kā viņš stāvēja, uzkāpis uz manām biksēm, es kritu, un viņš man virsū. Pārāk liels svars tika uz vienas rokas, un nācās no dejām doties pie dakteriem. Roka izrādījās lauzta. Bet no garām biksēm joprojām neatsakos – tās man ir patikušas un patīk joprojām. Tagad vienkārši sev nelaižu klāt vīriešus.”

Vaicāta, vai Latvijas dizaineriem sadarbība ar viņu mūžam paliks atmiņā viņas prasīguma dēļ, Vaikule pasmaida: „Tas viņiem jājautā. Viņiem ir iespaids, man tas ir vienkārši darbs. Viņi piedāvāja savas idejas. Ar galarezultātu esmu apmierināta.”

Vaikules jaunāko tērpu autori ir Natālija Jansone, Aleksandrs Pavlovs, zīmola Amoralle radītāja Inese Ozola, Arvils Linde, kā arī rotu māksliniece Laura Selecka.
Veidojot skatuves tēlu festivālam Rendez Vous, kas no 20. līdz 23. jūlijam pieskandinās Dzintaru koncertzāli Jūrmalā, Laima Vaikule sadarbojusies ar pašmāju modes māksliniekiem, tādā veidā popularizējot viņu veikumu un nesot Latvijas vārdu visā pasaulē.

foto: Dace Blūma