Unikālais Renco Piano klosteris un Lekorbizjē kapela
2012. gada 14. jūnijā, 07:00

Unikālais Renco Piano klosteris un Lekorbizjē kapela

Jauns.lv

Ja šovasar gribat sev uzdāvināt brīnišķīgu un pārpasaulīgas iedvesmas pilnu ceļojumu, nelielā Francijas pilsētiņa Ronšāna (Ronchamp) ir īstais galamērķis.

Mājvieta vienai no 20. gadsimta modernisma ikonām – leģendārā šveiciešu arhitekta Lekorbizjē kapelai Notre Dame du Haut (1955.) –, kuru kā laikmetīga četrrinde ģeniālai vārsmai nesen papildinājis Renco Piano projektētais klosteris un viesu uzņemšanas telpa. Projekta pasūtītāji ir tie paši, kas uzrunāja Lekorbizjē vairāk nekā pirms pusgadsmita – Notre Dame du Haut asociācija. Ideja par šo projektu radusies 2005. gadā, kapelas 60. dzimšanas dienā, tiesa, sākotnēji izraisot milzu pretsparu – petīciju parakstīja arī pazīstamie arhitekti Ričards Meijers un Rafaels Moneo, kā vienu no galvenajiem argumentiem minot paša Lekorbizjē vēlmi kalnā neko nemainīt. “Atstājiet Ronšānu tādu, kāda tā ir, – ar baznīcu, kas piemērota svētceļniekiem.”

Taču Lekorbizjē fonds tomēr izlēma projektu realizēt. Klosteris atrodas kapelas kalna rietumu nogāzē – it kā paslēpts kalnā un gandrīz nemanāms no kapelas puses. Tādējādi Renzo Piano projekts drīzāk meditatīvi līdzāspastāv, nevis mērojas spēkiem ar Lekorbizjē. Klosterī atrodas 12 nelielas mūķeņu rezidences, darba istabas, lūgšanu telpa ar olīvkoka altāri un iekšējais dārzs. Klusa un ar dabu saplūstoša arhitektūra. Tāds mierīgs skaistums. It kā turpinot reiz Lekorbizjē sacīto: “Telpa un gaisma, un kārtība. Tās ir lietas, kas cilvēkam nepieciešamas tikpat daudz kā maize vai guļvieta.”

Renco Piano projektējis arī jaunu viesu uzņemšanas centru, kas atrodas blakus senajai svētceļnieku takai un līdzīgi klosterim paslēpts kalnā. Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas ap 16 miljoniem dolāru.

Una Meistere, Pastaiga.lv / Foto: Bulls Press un no publicitātes materiāliem