
Kas var būt gardāks par pankūkām? 3 īpašas pankūku receptes
Tieši ziema ir īstais laiks, kad brīvdienu rītos izbaudīt nesteidzīgas brokastis ar pankūkām. Taču pankūka var būt tik dažāda. Un tā ir tik viegli pagatavojama! Iesaka pavārs Salvis Putāns.
Pankūciņu sāļās variācijas
Lai pagatavotu šīs uzkodas, nepieciešamas pāris stundas. Pavārs piedāvā apvienot uz viena šķīvja kartupeļu pankūkas, tradicionālās “bliņas” un polentas kūcijas. Svarīgākais – visu apetītlīgi izkārtot traukā. Šādu uzkodu var ņemt pirkstos un pēc tam bez bēdu tos nolaizīt.
Kartupeļu pankūkām vajadzīgs:
200 g kartupeļu
50 g parmezāna vai cita cieta, pikanta siera
Maza sauja pētersīļa zaļumu
Eļļa cepšanai
Bliņām vajadzīgs:
100 g griķu miltu
100 g kviešu miltu
10 g rauga
30 ml skābā krējuma
60 ml piena
1 ola
Šķipsniņa cukura un sāls
Sviests cepšanai
Polentas kūciņām vajadzīgs:
1 litrs polentas putras
Šķipsniņa sāls
Olīveļļa un sviests cepšanai

1. Uz rupjas rīves sarīvē kartupeli. Liek zem tekoša ūdens aptuveni 10 minūtes, lai atbrīvotos no kartupeļu cietes. Notecinātu kartupeli izspiež caur marli sausu. Pievieno smaki sarīvētu parmezānu un smalki kapātu pētersīli. Visu samaisa un cep karstā pannā.
2. Griķu un kviešu miltiem pievieno raugu, skābo krējumu, olas dzeltenumu, pienu, cukuru un sāli. Visu samaisa, ļauj uzrūgt. Pirms cepšanas iemaisa uzputotu olas baltumu un cep karstā pannā dzidrinātā sviestā.
3. Ūdenī vai pienā uzvāra polentas putru, pievienojot nedaudz sāls. Ielej to ar cepampapīru izoderētā cepampannā aptuveni 0,5 cm biezumā. Kad polenta sacietējusi, ar apaļu formiņu izspiež, apviļā polentas miltos vai putraimos un apcep eļļā vai dzidrinātā sviestā.
4. Pankūciņas pasniedz ar sarkanajiem foreles ikriem, stores ikriem jeb kaviāru, kapātiem maurlokiem, kapātiem kaperiem, kapātu vārītas olas baltumu un dzeltenumu.

Pavisam vienkāršs ēdiens, kas izskatās sarežģīts, taču pagatavojams pārdesmit minūtēs. Pankūkas godā celts rīspapīrs – veikalā nopērkama ļoti plāna rīsu mīklas loksne, ko izmanto austrumnieku ēdieniem.
Vajadzīgs:
40 g šprotes
Sauja zaļumu
1 paipalu olu
5 g saldskābmaizes grauzdiņu
5g zilo kartupeļu čipsu
0,5–1 tējkarote garšaugu eļļas
1 rīsa pankūka
2 olas dzeltenums
100 ml olīveļļas
1 ēdamkarote sinepju
½ citrona sulas
Šķipsna safrāna
10 g ķiploka
Šķipsniņa sāls un piparu
Pagatavošana:
1. Sinepju krēms: svaigajam sieram Philadelphia (vai caur sietu izberztam biezpienam ar skābo krējumu) pievieno sinepju pulveri. Visu samaisa.
2. Citrusu – safrāna ajoli: olu dzeltenumam pievieno sāli, piparus, sinepes, safrāna novārījumu, krāsnī ceptu ķiploku un kuļ, tievā strūkliņā lejot klāt olīveļļu. Masai pievieno nedaudz citrona sulas un svaigi rīvētas miziņas.
3. Uz šķīvja kārto šprotes, sinepju krēmu, zaļumus (sarkano biešu lapiņas, zirņu dzinumi, frīza salāti), citrusu – safrāna ajoli, vārītu paipalu olu, saldskābmaizes grauzdiņus, zilo kartupeļu čipsus, garšaugu eļļas pilienus un to visu pārklāj ar svaigi vārītu rīsa pankūku.

Pankūkas ar krējumu un/vai ievārījumu
Tā pati vecāsmammas mīļā pankūciņa, kurai īpašu garšu piešķir piedevas un servējums. Pagatavošanai nepieciešama vismaz stunda, toties var pabarot veselu saimi.
340 g kviešu miltu
300 ml piena
4 ēdamkarotes cukura
6 g sausā vai 20 g svaigā rauga
2 ēdamkarotes sviesta
Šķipsna sāls
Eļļa vai sviests cepšanai
Pagatavošana:
1. Uzsildi (bet ne uzkarsē!) pienu. Aptuveni 50 ml iejauc vienu ēdamkaroti cukura un raugu. Ļauj, lai ieraugs atdzīvojas.
2. Atlikušajā pienā izšķīdini sviestu, cukuru sāli, iesijā ½ miltu. Sanāks šķidra mīkla.
3. Kad ieraugs dubultojies apjomā (aptuveni 15 minūšu laikā), to iejauc mīklā. Iesijā atlikušos miltus un visu rūpīgi samaisi ar koka karoti. Pārsedz ar dvieli, noliec siltumā raudzēties.
4. Aptuveni pēc pusstundas uzkarsē pannā sviestu vai eļļu un cep pankūkas, līdz tās ir zeltaini brūnas no abām pusēm.
5. Pankūkas vari pasniegt karstas, bet vari tās arī atdzesēt un pasniegt ar biezu skābo krējumu, meža aveņu medu, zemeņu mērci vai apgrauzdētiem, viegli drupinātiem riekstiem un eksotisko augļu gabaliņiem.