Kā pagatavot īstu ukraiņu speķi? 3 ļoti gardas receptes
Gan Ukrainā, gan Krievijā sālītu speķi ēd ar rupjmaizi un piekož klāt sīpollokus – tas skaitās gan labs paēdiens enerģijas atjaunošanai, gan lieliska uzkoda stiprākiem dzērieniem. Speķi mēdz pievienot zupām un sautējumiem, to sacep uz pannas un izmanto par pamatu dažādiem ēdieniem, it sevišķi mērcēm.
Sačurkstināts speķis labi sader kā ar vārītiem kartupeļiem un kartupeļu biezeni, tā ar sautētiem zirņiem un pupiņām. Sakapāts speķis, pārkaisīts ar malto aso papriku un sasmalcinātiem sīpoliem, ir lieliska piedeva pupiņu un sakņu zupām.
Speķi mēdz sālīt trejādi:
* sausais paņēmiens – speķi ierīvē ar sāli un garšvielām;
* slapjais paņēmiens – speķi noteiktu laiku notur sālījumā;
* jauktais paņēmiens – speķi ierīvē ar sāli, kādu laiku notur, pēc tam pārlej ar sālījumu.
Sālīšanai izmanto gan koka toverus, gan emaljētus un arī māla traukus. Ar sāli un garšvielām ierīvētai gaļai – gan sausai, gan sālījumā – uzliek slogu. Iestāvēšanās laikā speķa gabalus pārcilā – augšējos liek apakšā, apakšējos pārliek uz augšu, lai gaļa iesālītos vienmērīgi. Brūnganas nokrāsas iegūšanai sālījumam mēdz pievienot sīpolu mizu novārījumu – tas vienlaikus piešķir arī vieglu kūpinājuma garšu. Ja sālīšanas laikā speķim nav pievienotas garšvielas, ar tām, it sevišķi maltajiem sarkanajiem pipariem, pirms pasniegšanas galdā pārkaisa jau šķēlītēs sagrieztu speķi.
3 vienkāršas, bet ļoti gardas receptes speķa sālīšanai
Sālījumā gatavots speķis
1 kg speķa
½ tējk. maltu smaržīgo piparu
½ tējk. malta kardamona
½ tējk. saberzta kaltēta majorāna
Sālījumam:
1 l ūdens
500 g sāls
2 lauru lapas
1 tējk. maltas asās paprikas
1. Speķi sagriez prāvos gabalos, katru vēlreiz dziļi iegriez un liec katlā ar karstu sālījumu.
2. Vāri 4–5 minūtes, tad noņem no uguns, traukam uzliec vāku un slogu un atstāj istabas temperatūrā uz 3–4 dienām.
3. Izņem no sālījuma, nosusini un pārkaisi ar garšvielu maisījumu. Katru gabalu atsevišķi stingri ietin audeklā un uz 2 nedēļām noliec aukstumā (gandrīz 0 grādos). Gatavs ēšanai!
Speķis ar ķiplokiem
1 kg speķa, 100 g sāls, 4–5 ķiploka daiviņas
speķi ik pa gabalam dziļi iegriez. Nomizotus ķiplokus sakapā un samaisi ar sāli. Ar šo maisījumu ierīvē speķi. Liec speķi emaljētā traukā, uzliec vāku un uz pāris dienām atstāj istabas temperatūrā. Tad cieši ietin audeklā, apsien ar auklu un uz 2 nedēļām novieto aukstumā.
Trīslitru burkā sālīts speķis
Vajag: speķi, 1,5 l ūdens, 6–7 ķiploka daiviņas, 5 ēdk. rupjā sāls
trīslitru burkā ielej ūdeni, ieber sāli un nomizotus, šķēlītēs sagrieztus ķiplokus. Rūpīgi samaisi. Speķi sagriez tādos gabalos, lai ērti varētu salikt burkā. Kārto burkā un pārlej ar sālījumu tā, lai šķidrums speķi pilnībā pārklātu. Uzliec vāku un uz nedēļu ievieto ledusskapī.