Mēs tiešām ēdam "ar acīm"! Skaisti noformēts ēdiens šķiet gardāks, secināts pētījumā
Eksperimenta dalībnieki deva priekšroku mākslinieciski noformētai maltītei, nevis vienkāršai sastāvdaļu izkārtošanai uz šķīvja.

Mēs tiešām ēdam "ar acīm"! Skaisti noformēts ēdiens šķiet gardāks, secināts pētījumā

Jauns.lv

Jaunā zinātniskā pētījumā noskaidrots, ka skaisti noformēts ēdiens garšo labāk, tāpēc cilvēki gatavi šķirties no prāvām naudas summām par "ēdamo mākslu".

Mēs tiešām ēdam "ar acīm"! Skaisti noformēts ēdien...

Psihologi atklāja, ka cilvēki salātus uzskata par garšīgākiem tad, ja to izkārtojums imitē krievu mākslinieka Vasilija Kandinska gleznu "Numur 201", kas izstādīta Ņujorkas Modernās mākslas muzejā.

Eksperimenta dalībnieki deva priekšroku mākslinieciski noformētai maltītei, nevis vienkāršai sastāvdaļu izkārtošanai uz šķīvja.

Eksperimentā piedalījās 60 brīvprātīgie vecumā no 18 līdz 58 gadiem. Vairums no viņiem bija gatavi samaksāt lielāku naudas summu par Kandinska darbam līdzīgi noformētajiem salātiem.

"Ēdāji intuitīvi piešķir ēdienam māksliniecisku vērtību, uzskata to par sarežģītāku un gardāku, ja sastāvdaļas izvietotas kā abstraktās mākslas darbā," skaidro Oksfordas universitātes Eksperimentālās psiholoģijas nodaļas profesors Čārlzs Spenss.

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā "Flavour".

Izdevniecības "BioMed Central" darbinieki pēcāk izveidoja vairākus ēdienus, kam par iedvesmas avotu kalpoja mākslinieku Pablo Pikaso, Renē Magrita un Marka Rotko slavenākie darbi.