Diedzē dīgstus visu gadu. Padomi, kā to pareizi darīt
Dīgstu uzturvērtība vairākas reizes pārsniedz izaugušo dārzeņu vai graudaugu uzturvērtību.

Diedzē dīgstus visu gadu. Padomi, kā to pareizi darīt

Jauns.lv

Uzskats, ka sēklu diedzēšana ir sarežģīta, dīgsti nav pārāk garšīgi un ar to jānodarbojas tikai pavasarī, nebūt nav pareizs. Diedzēt mājas apstākļos tos vari visu gadu, veselīgos dīgstus regulāri pievienojot ēdieniem.

Diedzē dīgstus visu gadu. Padomi, kā to pareizi da...

Šobrīd pieejams plašs zaļumu klāsts un šķiet, ka pavasara dīgstu laiks jau aiz muguras. Patiesībā, ņemot vērā dīgstu uztruvērtību, mums tie ir nepieciešami visu gadu.

Kaltētas sēkliņas, graudi, pupiņas un citi pākšaugi pāris dienu laikā, kad tos sāk diedzēt, var pārvērsties par īstu uzturvielu bumbu. Atmošanās process (mērcēšana, diedzēšana un audzēšana) padara pieejamus visus dabīgos veselības uzlabotājus, jo būtībā mēs apēdam auga mini versiju, kurā visas vielas – viegli absorbējamas olbaltumvielas, šķiedrvielas, enzīmi, vitamīni, minerālvielas un ūdens – ir koncentrētā daudzumā. Dīgsti piedāvā mums visus tos labumus, kuri augam būtu nepieciešami, lai tas spētu izaugt liels.

Dīgstus dažreiz mēdz dēvēt arī par nākotnes produktiem, jo to uzturvērtība vairākas reizes pārsniedz izaugušo dārzeņu vai graudaugu uzturvērtību. Kaltētas sēkliņas var lieliski uzglabāt ilgstošu laiku, un tās var sniegt neizsakāmi daudz dzīvas pārtikas, līdzko tās sākam diedzēt. Diedzēšanas jeb asnu izdzīšanas laikā aktivizējas enzīmi, kas lieti noder gremošanas procesu labākai norisei. Tāpat šajā laikā ievērojami palielinās bioloģiski aktīvo vielu, vitamīnu un minerālvielu daudzums, kā arī antioksidantu aktivitāte. Apēdot aptuveni 100 gramu (kas ir vienlīdzīgs pusei glāzes tilpuma) svaigu diedzētu Ķīnas pupiņu, var uzņemt gandrīz trešdaļu no dienā rekomendētās C vitamīna devas.

Diedzēšanu var sākt ar pākšaugiem – mung jeb Ķīnas pupiņām.
Diedzēšanu var sākt ar pākšaugiem – mung jeb Ķīnas pupiņām.

4 garšīgākie un vieglāk diedzējamie dīgsti

1 Ķīnas pupiņas

Šiem dīgstiem ir augsts minerālvielu saturs, un tiem piemīt salda garša un kraukšķīga konsistence. Ķīnas pupiņas var viegli diedzēt cauru gadu. Pusglāze nemērcētu Ķīnas pupiņu pēc diedzēšanas pārtaps trīs glāzēs dzīvas pārtikas.

Kā diedzēt

1. Atstājiet pupiņas uz nakti mērcēties ūdenī, lai tās ūdenī izdala enzīmu inhibitorus

2. No rīta nolejiet ūdeni un noskalojiet pupiņas. Turpiniet tās skalot divas reizes dienā, taču ūdenī vairs neturiet.

3. Lai nodrošinātu pupiņām nepieciešamo vietu augšanai, ielieciet tās lielā nerūsējoša tērauda vai plastmasas bļodā, pārklājiet ar šķīvi vai kādu drāniņu, jo tumsā dīgšanas process norit ātrāk. Pupiņu dīgsti būs ēdami trīs līdz septiņu dienu laikā. Varat tos pievienot, cik vien vēlaties, jebkuram ēdienam, piemēram, salātiem, kurus papildus var pārliet ar kādu iecienītu mērcīti.

2 Lēcas

Lēcas (melnas, gaiši brūnas, zaļas un sarkanas) svaigēdāji ir ļoti iecienījuši, jo tās var viegli pārvērst uzturvielām bagātos dīgstos, kas būs pilni asumiņa. Lēcas atšķiras ne tikai pēc krāsas, bet arī pēc lieluma, tāpēc ņemiet vērā, ka tās dīgs dažādā ātrumā (mazas lēcas parasti asniņus izdzen ātrāk nekā lielās). Rīkojieties tāpat, kā diedzējot Ķīnas pupiņas. Nakti atstājiet lēcas mērcēties ūdenī, pēc tam skalojiet un diedzējiet.

3 Griķi

Griķus diedzēt ir ļoti viegli, jo to mērcēšana aizņem tikai 20 minūtes. Ja mērcēsiet ilgāk, griķi kļūs mīksti un lipīgi.

Pārliecinieties, ka visi graudi ir klāti ar ūdeni, pēc mērcēšanas labi noskalojiet graudus un noteciniet lieko ūdeni caur sietiņu. Skalojiet griķus divas reizes dienā ar aukstu ūdeni un turpiniet to darīt, ilgākais, divas dienas. Lielākajā daļā gadījumu griķu dīgsti ir gatavi jau 24 stundu laikā. To patīkamā garša un kraukšķīgums, kā arī fakts, ka tie nesatur glutēnu, padara griķu dīgstus ļoti pievilcīgus ikvienam, bet jo īpaši tiem, kuri no uztura izslēguši kviešus un glutēnu.

Griķu dīgsti ir arī pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, jo satur astoņas neaizstājamās aminoskābes. Tie stabilizē cukura līmeni asinīs un veido organismā sārmainu vidi.

4 Puravi un fenhelis

Ne mazāk vērtīgi ir arī puravu un fenheļa dīgsti. To sastāvā ir daudzas svarīgas uzturvielas, kas palīdz uzlabot ādas stāvokli, zobu veselību un redzi. Fenheļa sastāvā ir daudz A un E vitamīna, kalcija un kālija. Puravi, pat nelielā daudzumā, ir bagātīgs K, A, C un B6 vitamīnu, kā arī dzelzs un mangāna avots. Šie augi lieliski palīdzēs izcelt citu ēdienu garšu.

Lai iegūtu kvalitatīvus dīgstus,

* vienmēr pērciet dabīgas, neapstrādātas un ekoloģiski audzētas sēklas, tā varēsiet būt droši par to dīgtspēju un to, ka iegūsiet tīru galaproduktu;

* mērcējiet sēklas, graudus un pākšaugus tīrā, filtrētā (dzeramajā) ūdenī;

* kad dīgsti ir izmērcēti un noskaloti, rūpējieties, lai tie vienmēr būtu mitri, bet nepeldētu ūdenī;

* skalošana (2 reizes dienā) palīdz dīgstus uzturēt mitrus, tīrus un novērš sēnīšu veidošanos;

* kad dīgsti ir gatavi, varat tos glabāt ledusskapī nedēļu, tie joprojām ir dzīvi, bet zemā temperatūrā palēninās to augšana.

Dīgstu plusi

* Enzīmiem bagāts, dzīvs ēdiens.

* Uzlabo pašsajūtu un sniedz vitalitāti.

* Viegli sagremojams produkts.

* Laba garša un patīkama konsistence.

* Lieliski iederas salātos, wrap ēdienos un smūtijos.

Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock