Kad novākt kabačus un patisonus, lai tie nepāraugtu?
Kabači ātri pāraug, tādēļ raža jāvāc katru otro dienu.
2014. gada 27. augusts, 13:43

Kad novākt kabačus un patisonus, lai tie nepāraugtu?

Jauns.lv

Ja kabači dārzā jūtas labi, tie ražos tik daudz, ka pietiks pašiem, kaimiņiem un arī darba kolēģiem, tādēļ, jau stādot, kārtīgi jāizdomā, ko ar tiem vēlāk darīsi. Jārēķinās, ka no viena auga var ievākt līdz pat 20 kabačiem (vidēji 10 kg).

Tātad, ja būs iestādīts gan zaļais, gan dzeltenais, gan baltais, gan svītrainais kabacis, kopā var sanākt 40 kilogrami, – tas skan diezgan nopietni pat kuplai ģimenei. Protams, var izmēģināt pagatavot ēdienu no kabaču ziediem, bet arī tādā gadījumā pietiks ziedu augļu nobriedināšanai.

Kad novākt kabačus, lai tie nepāraug? Kā uzglabāt?

Kabači ātri pāraug, tādēļ raža jāvāc katru otro dienu. Pirmos kabacīšus var griezt (ar asu nazi) jau 8–12 dienas pēc noziedēšanas, kad tie sasnieguši 10–15 cm garumu. Svaigi novāktus kabačus atdzesē +3 līdz +5 grādu temperatūrā, proti, ieliek ledusskapī vai aukstā ūdenī. Pāris nedēļas tos var uzglabāt vietā, kur temperatūra nepārsniedz +10 grādus un gaisa mitrums nav augstāks par 70 procentiem. Jāņem vērā, ka balto šķirņu kabačiem ar laiku būs neglīti redzamas visas skrambiņas, tādēļ ilgākai uzglabāšanai labāk izvēlēties tumšos.

Kā jānovāc patisoni?

Patisonus novāc nelielus – 4–6 cm diametrā, kamēr sēklas vēl ir mazas un miza nav cieta. Maksimālais izmērs būtu 10–12 cm diametrā, bet tad gan garša pasliktinās. Jo mazākus patisonus novāks, jo intensīvāk augs ražos un būs lielāka raža. Patisonus pareizi novāc, ar asu nazi nogriežot tos pie augļkātiņa vai noskrūvējot tos no auga. Var uzglabāt dažas dienas +4 līdz +8 temperatūrā, kur gaisa mitrums ir 90–95 procenti. 

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: LETA