Kases čeku dedzināšanas bums. Kad un kāpēc tas jādara?
Daudzās ģimenēs čeku dedzināšana ir kļuvusi pat par strīdu iemeslu, jo ne vienmēr otrā puse (parasti tā sauktā ģimenes galva) šo apgrūtinājumu – krāt čekus – uztver iecietīgi.
Cita pasaule
2014. gada 27. novembris, 19:10

Kases čeku dedzināšanas bums. Kad un kāpēc tas jādara?

Jauns.lv

Lai naudu turētos, vakaros nedrīkst mest ārā saslaukas, gružus un atkritumus. Tā pauž tautas gudrība. Nedrīkst ar pliku roku slaucīt galdu, un makā jātur zivju zvīņas. Naudas piesaistīšanai vēl nesenā pagātnē daudzi bija gatavi bīdīt mēbeles pēc fenšui pamācībām un ierīkot naudas altārus, tagad modes lieta ir čeku dedzināšana.

“Jau labu laiku nemetu ārā pirkumu čekus. Protams, vērtīgo lietu čeki vispār ir jānoliek – lai var samainīt preci, ja izrādās brāķis. Bet pārējos ikdienas iepirkumu čekus arī vācu, pēc tam kādā pilnmēnesī vai saulgriežos sadedzinu,” Ingrīda dalās savā pieredzē, ko tai nodevusi mamma. “Čekus vajag sadedzināt un pelnus aizskalot ar ūdeni (piemēram, tualetes podā) ar domu, lai iztērētā nauda atgriežas apritē un atpakaļ pie manis. Tam ir simboliska nozīme – dedzinot čekus, var apskatīt, ko tik visu esmu pirkusi, padomāt, vai man to visu vajadzēja, domās pateikties par pirkto lietu labo kalpošanu, tad sadedzināt, aizskalot un gaidīt naudu atpakaļ,” stāsta Ingrīda, tomēr nevar apgalvot, ka šis rituāls būtiski ietekmējis viņas naudas plūsmu.

Daudzās ģimenēs čeku dedzināšana ir kļuvusi pat par strīdu iemeslu, jo ne vienmēr otrā puse (parasti tā sauktā ģimenes galva) šo apgrūtinājumu – krāt čekus – uztver iecietīgi. “Esmu skeptisks ne vien attiecībā uz šiem čekiem, bet vispār uz horoskopiem,” paziņo Andris, pēc profesijas grāmatvedis. “Manuprāt, ja vēlies, lai nauda turētos, pirmkārt, centies lieki netērēt, otrkārt, kusties, strādā un nopelni, nevis paļaujies uz kaut kādu čeku pelnu kaisīšanu vējā. Mani visvairāk tracina, ka tas jādara īpašos datumos, kurus norāda tā sauktais astrologs – par samaksu, protams. Un vai nav ironiski, ka viņš nesniedz nekādas garantijas, neskatoties uz to, ka viņam par pakalpojuma sniegšanu vajadzētu izsniegt čeku?!”

Tomēr čeku bums rit pilnā sparā. Kur vien dzird – cilvēki krāj čekus, jo tie jāsadedzina. Bet dedzināt vajag mācēt. Tātad – kā tas jādara pareizi.

 

Čeku dedzināšana pēc Mēness cikla

“Sakrāj – īstā brīdī dedzini – pelnus kaisi vējā – nauda atgriežas makā!” ar šo moto astrologs Kristaps Baņķis detalizēti izklāsta (astrologi.lv) čeku dedzināšanas ideju, būdams ne vien kaismīgs tās propagandētājs, bet arī speciāli izstrādāta čeku dedzināšanas kalendāra (to var gan nopirkt, gan abonēt internetā) autors.

Kāpēc astrologs Baņķis iesaka dedzināt čekus? “Šī rituālu kārtība, kas pavisam noteikti jāveic tam labi piemeklētā laikā, ir kā cilvēka dialogs pašam ar sevi un finanšu enerģiju. Un par labu darbu vienmēr tiek saņemts adekvāts atalgojums,” savā blogā raksta astrologs. “Čeku dedzināšana ir mazā uzņēmējdarbība – apsaimnieko savus izdevumus, lai tie atkal nestu ieņēmumus.”

Šis uguns rituāls tiek pamatots ar diviem principiem: pirmkārt, astroloģijā ugunij ir atjaunojošs, transformējošs spēks, otrkārt, čeki glabā informāciju par naudas plūsmu – izdevumiem. Ar čekiem domāti visu veidu naudas plūsmas apliecinoši dokumenti (izraksti no bankas, bankomāta izdrukas, rēķinu kopijas u. tml.).

Visus čekus nevajag bāzt vienā maisā

Jau agrāk bija dzirdēts, ka Krievijas astrologi popularizē čeku dedzināšanas maģiju pilnmēnesī, kas jāpavada ar tamlīdzīgiem buramvārdiem kā “čekus sadedzinu, bagātību vairoju”. Un Kristaps Baņķis – kurš, starp citu, sevi pieskaita pie skeptiķiem – nolēma padziļināti izpētīt šo maģisko paņēmienu, galu galā radot savu variantu: “kad, ko un kāpēc vajag darīt ar čekiem astronomiski, astroloģiski, tautiski un ikdienas maģijas līmenī”. Viņš, piemēram, sapratis, ka visus čekus nevar bāzt vienā maisā. Teiksim, parāda vekseļi, ārstēšanās izdevumu vai kāda remonta čeki – pastāv iespēja, ka, dedzinot tos, var atgriezties problēma, nevis iztērētā nauda. Tāpēc šādi čeki – atšķirībā no pārējiem – jādedzina dilstošā mēnesī.

Kristaps Baņķis ir izpētījis – ja vēlas iegūt naudu, der tikai augošs Mēness, kura enerģētika palīdz to vairot. Taču svarīga ir arī augošā Mēness katra konkrētā Mēness diena. Kā maģiskākās un čeku dedzināšanai piemērotākās dienas Baņķis iesaka 1., 2., 6., 7., 8., 10., 11. un 13. Mēness dienu. Savukārt, ja vēlas izbeigt parādsaistības, ātrāk atmaksāt kredītu un veikt citas darbības, lai samazinātu izdevumus vai novērstu problēmas, lai tās neatkārtojas, rituāls jāveic dilstošā Mēnesī – ieteicams 16., 17., 20., 21., 22., 24., 25., 27., 28. vai 30. Mēness dienā.

Lai nauda veiksmīgi atgrieztos

Taču ar to nosacījumi nebeidzas – sava ietekme var būt arī rituāla dienas vietai nedēļā, proti, kurā zīmē iekrīt vajadzīgais datums. Piemēram, stingrā Saturna pārvaldītā sestdiena vismazāk piemērota naudas rituāliem, ja nolūks ir tās vairošana. Ir arī uguns dienas, kad ugunij nedrīkst būt ne tuvumā. Jāņem vērā arī čika laiki – klaiņojošā Mēness dēļ rezultāts būs neprognozējams – un arī planētu stāvoklis – vai tajā nav pārāk daudz disharmonisku mijiedarbību, kas traucē realizēties iecerētajam. Un tad vēl cilvēka individuālais horoskops. Piemēram, tikai tad, ja sakrīt vispārējā čeku dedzināšanas labvēlība ar cilvēka individuālo augošu Mēnesi, Mēness harmoniskie aspekti ar citām planētām un tā vēl ir numeroloģiski 3. personālā diena – tad var prognozēt veiksmīgu naudas atgriešanos. Vārdu sakot, bez astrologa konsultācijas te neiztikt.

Ko par to saka citi astrologi

Aptaujātie astrologi un ezoteriķi nedalās Kristapa Baņķa entuziasmā par čeku dedzināšanu, daži neoficiāli pat izsaka viedokli, ka tā ir “karmas bojāšana”. Šis rituāls tomēr ir saistīts ar maģiju, kas amatiera izpildījumā var nest neprognozējamu iznākumu.

“Ja naudas enerģija un plūsma būtu atkarīga tikai no dedzināšanas konkrētā datumā, tad tiešām daudziem būtu daudz vairāk naudas. Mums katram jau kopš dzimšanas ierakstīts zvaigznēs, kā būs ar naudu un veiksmi, kas parādās, pētot individuālo horoskopu. Naudas plūsmu enerģētiski vada citi principi, un galvenais te ir domāšana un attieksme pret naudu kā enerģiju,” Patiesajai Dzīvei skaidro astroloģe, Baltijas Astroloģijas skolas absolvente Deina Laiviņa.

Viņa čeku dedzināšanu uztver kā rituālu, kas darbojas atkarībā no ieguldītās domas enerģijas spēka, kā jebkurš cits rituāls. “Katrā no mums ir enerģija, kuru mēs varam kaut kur ieguldīt. Domai ir milzīgs spēks, tas ir sākums jebkurai darbībai, kas vēlāk izpaužas reālajā materiālajā dzīvē. Ja to visu ņem vērā un piemeklē astroloģiski, dabas ritmiem atbilstošu laiku, tad, iespējams, tas var iekustināt naudas enerģijas plūsmu. Tomēr, lai pārticībai un naudas plūsmai būtu pastāvīgs pozitīvs rezultāts, es uzskatu, ar šo rituālu nepietiek,” domā astroloģe.

Līdzīgi šā rituāla jēgu vērtē arī viņas kolēģis Edijs Spāre, kurš atzīst, ka rituāla spēks var palīdzēt katram. Ne velti, piemēram, daudzi sportisti ievēro paši savus rituālus – dīvainas izdarības vai paradumus, ko citi var saukt arī par māņticību, bet viņiem tas palīdz. Edijs Spāre pieļauj, ka var čekus dedzināt jebkurā sev īpašā dienā. “Ja es sev iegalvošu, ka labākais laiks ir manis izvēlētā dienā, tad tas tā būs, jo šis ir rituāls, ko veicu tieši es, tieši es iekustinu enerģētiku. Ar rituālu mēs piesaistām papildu spēku un enerģiju. Tā ir sava veida meditācija, caur kuru noskaņojamies uz konkrētu darbību.”

Naudas vardīte un citi zvēri

“Es esmu māņticīga – makā nēsāju gan zivs zvīņu, gan pats maciņš ir sarkanā krāsā, tāpat nekad neturu to tukšu – lats ar laimes pakavu vienmēr ir mazajā kabatiņā,” puspajokam atzīstas pensionāre Mārīte. Savukārt māksliniece Dina, kas jau labu laiku aizrāvusies ar austrumu kultūru, stāsta, ka mājās iekārtojusi naudas stūrīti. “Es to regulāri kopju, uzpasēju un bieži papildinu ar dažādām bagātību piesaistošām lietiņām, piemēram, nesen ieviesu dārgakmeņu kociņu,” Dina dalās pieredzē.

Mājas dekorēšana ar ķīniešu trīskāju vardītēm, kas nes naudu, vai dārgakmeņu kociņiem, kas vairo bagātību, un citiem austrumu pārticības simboliem kļuva populāra pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās, kad no klasiskā fenšui – 3000 gadu senas ķīniešu zinātnes – radās vienkāršots, modernizēts virziens, kas pilnīgi sagrozīja fenšui pamatus. Klasiskā fenšui konsultante Linda Meškova tos sauc par fenšui suvenīriem, kas tikai rada orientālu noskaņu telpā, bet noteikti nav attiecināmi uz klasisko fenšui, kura pamatā ir matemātika. Modernais fenšui arī ieviesis mītus – vaļā atstāts tualetes poda vāks veicina naudas aizplūšanu, ziemeļu pusē novietots akvārijs nes bagātību mājās, visu māju tālākais kreisais stūris ir bagātības zona u. tml. –, kas nav patiesi.

“Fenšui mācības mērķis ir nodrošināt trīs pamatvērtības cilvēka dzīvē – labu veselību, saticību un pārticību,” savā mājaslapā fengshui.lv skaidro Linda Meškova. “Katrā mājvietā ir noteikta vieta, kur atrodama tā sauktā Naudas zvaigzne. Viss, kas ir nepieciešams, – izrēķināt valdošās Ūdens zvaigznes atrašanās vietu un nodrošināt tai labvēlīgus apstākļus, izmantojot noteiktas krāsas un formas.”

Ko no tā visa secināt? Pirmkārt, lai kaut kas darbotos, bez speciālista īpašajām zināšanām neiztikt. Otrkārt, speciālists vari tu būt pats, ja darbību stiprina skaidrs prāts un ticība.

Neirozinātnieki nesen veica kārtējo pētījumu, kurā guva apstiprinājumu, ka savu dzīvi vadām, izmantojot savu radošo, apzināto prātu, tikai piecus procentus laika. Lai gan esam pārliecināti, ka visu nosaka mūsu pašu domas un vēlmes. Tā nav. Deviņdesmit piecus procentus dzīves laika pavadām, var teikt, neapzināti, tāpēc nav brīnums, ka darām to, ko patiesībā nevēamies, kā arī ļaujam mārketingam iedarboties uz mūsu zemapziņu – pērkot, ko vajag un nevajag, galu galā ciešot no naudas trūkuma

Kristapa Baņķa čeku dedzināšanas ieteikumi

* Krāj visu veidu naudas plūsmu apliecinošus dokumentus, kur parādās izdevumi – krāt vajag tikai savus izdevumus, nevis savākt no citiem un cerēt uz viņu naudas ieplūšanu paša kabatā.

* Čeki jākrāj noteiktā vietā, bet ne makā. Maks ir naudas templis ar savu kārtību (un rituāliem).

* Būtiska ir dedzināšanas datuma izvēle. Nav vienādu datumu, un nav visiem vienādi veiksmīgs laiks. Jāatrod savs, balstoties uz universālo (zvaigžņu) kārtību.

* Katram pašam jādedzina savi čeki, jo katrs pats savas laimes kalējs.

* Var izdomāt savu īpašo dedzināšanas rituālu – kā to darīt, kādu “mantru” skaitīt. Būtībā tas ir auglības vairošanas process, svētki! Tāpēc tas darāms ar prieku – ja ir iekšējā laime un līksme, tad arī viss izdosies.

* Dedzināšanas vieta jāizvēlas uguns kuršanai piemērota, jo čeku tinte izplata nelabu smaku.

* Čeki izkūp vējā – pelnus noteikti palaiž pa vējam. Ja tos atstāj kaut kur vai izmet miskastē – viss rituāls „palaists vējā”...

Inguna Mukāne, žurnāls „Patiesā Dzīve” / Foto: Shutterstock