"Izteica nepatiku, ka citi nes kūkas!" Bērnudārza čatiņā izceļas spraiga diskusija - cik cukura tad "mazie zaķīši" vispār drīkst
Vecāku viedokļi par bērnu audzināšanu un ēdināšanu mēdz ievērojami atšķirties. Kamēr daži vecāki uzskata, ka bērniem jāļauj izbaudīt dažādus ēdienus un našķus, citi ļoti rūpīgi ievēro uztura speciālistu un citu iestāžu izsniegtās vadlīnijas. Šī dažādība bieži noved pie konfliktiem bērnudārzos, īpaši svinot dzimšanas dienas un citus svētkus.
"Mūsu bērnudārza grupiņas čatiņā izcēlās visai spraiga diskusija par bērnu dzimšanas dienu svinēšanu. Kāda māmiņa izteica savu nepatiku pret to, ka uz bērnudārzu citi vecāki nes kūkas un citus našķus, kurus bērniem nevajadzētu dot. Cita starpā tika pieminēta arī bērnudārza ēdienkarte, pēc kuras noprotams, ka bērni šajās ēdienreizēs arī saņem savu "cukura devu". Mēs paši mājās bērnam saldumus nedodam, bet neesam pret to, ka bērnudārzā svin svētkus. Protams, labāk būtu, ja visi nestu veselīgus našķus, bet neesam arī pret to, ka kādreiz svētkos nogaršo kādu nelielu saldumiņu. Sakiet, lūdzu, vai jūs varētu izskaidrot, cik tieši cukura "mazie zaķīši" dažādos vecumposmos drīkst uzņemt? " - ar šādu vēstulīti pie mammamuntetiem.lv vērsusies kāda māmiņa.
Ko nosaka Veselības ministrijas ieteikumi?
Latvijas Veselības ministrija ir izstrādājusi detalizētus veselīga uztura ieteikumus bērniem, ņemot vērā dažādas vecuma grupas un to specifiskās uztura vajadzības.
1. Bērni līdz 2 gadu vecumam:
- Zīdīšana: Pirmajos 4–6 dzīves mēnešos ieteicama ekskluzīva zīdīšana ar mātes pienu, kas nodrošina visas nepieciešamās uzturvielas un stiprina imūnsistēmu.
- Papildu uzturs: Pēc 4–6 mēnešu vecuma pakāpeniski jāievieš papildu pārtikas produkti, sākot ar dārzeņu biezeņiem, augļiem un graudaugiem, vienlaikus turpinot zīdīšanu.
- Daudzveidība: Svarīgi nodrošināt daudzveidīgu uzturu, iekļaujot dažādus dārzeņus, augļus, graudaugus un olbaltumvielu avotus, piemēram, gaļu un zivis.
2. Bērni no 2 līdz 10 gadu vecumam:
- Regulāras ēdienreizes: Ieteicamas trīs pamatēdienreizes (brokastis, pusdienas, vakariņas) un 1–2 nelielas uzkodas dienā, lai nodrošinātu vienmērīgu enerģijas piegādi.
- "Šķīvja princips": Pusdienu šķīvi ieteicams sadalīt šādi: ½ dārzeņiem, ¼ saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, pilngraudu produktiem) un ¼ olbaltumvielām bagātiem produktiem (piemēram, liesa gaļa, zivis, pākšaugi).
Cukura un sāls ierobežošana: Bērniem vecumā no 2 līdz 6 gadiem ieteicams uzņemt ne vairāk kā 15 gramus (3 tējkarotes) pievienotā cukura dienā, savukārt sāls patēriņš nedrīkst pārsniegt 2 gramus (½ tējkarotes) dienā.
Ko iesaka PVO?
Līdzīgi ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumi - bērniem bērnudārza vecumā (apmēram 2–6 gadi) cukura patēriņš jāierobežo līdz ne vairāk kā 10% no kopējā dienā uzņemtā enerģijas daudzuma. Ideālā gadījumā cukura daudzumu vajadzētu samazināt līdz 5% no kopējā kaloriju daudzuma, kas atbilst apmēram 15–20 gramiem cukura dienā (aptuveni 3–4 tējkarotes).
Šie ieteikumi attiecas uz pievienoto cukuru – tas ir cukurs, kas tiek pievienots ēdienam un dzērieniem (piemēram, saldumi, cepumi, sulas un saldināti dzērieni), kā arī cukuru, kas dabīgi atrodas tādos produktos kā medus un sīrupi. Šie ieteikumi neattiecas uz dabīgo cukuru, kas atrodams svaigos augļos, dārzeņos un pienā.
Lai samazinātu cukura patēriņu bērnu uzturā:
- Ierobežojiet saldinātu dzērienu un saldumu lietošanu.
- Piedāvājiet bērniem svaigus augļus kā alternatīvu saldajiem našķiem.
- Izvēlieties nesaldinātus piena produktus un pārbaudiet iepakojuma marķējumu, lai izvairītos no pārmērīga cukura.
Bērna veselības un pareizas attīstības nodrošināšanai svarīgi veicināt veselīgus uztura paradumus jau agrā vecumā.
Par ēdienkarti bērnudārzos
MK noteikumi Nr. 172 nosaka stingrus ierobežojumus sāls un cukura daudzumam bērnu ēdienkartē. Gatavajam ēdienam pievienotā sāls daudzums nedrīkst pārsniegt 0,4 g uz 100 g produkta, un kopējais sāls daudzums ēdienā nedrīkst pārsniegt 2 g dienā. Gaļas produktiem noteikts, ka sāls daudzums nedrīkst pārsniegt 1,25 g uz 100 g produkta, savukārt apstrādātos zvejniecības produktos sāls daudzums ir ierobežots līdz 1,5 g uz 100 g produkta.
Cukura daudzums bērnu ēdienkartē arī ir strikti kontrolēts – pievienotā cukura dienas deva nedrīkst pārsniegt 11 g. Dzērieniem, kas tiek pasniegti kopā ar ēdienu, cukura daudzums ir ierobežots līdz 2,5 g uz 100 ml, un vienlaikus ir ieteicams nodrošināt bērniem piekļuvi dzeramajam ūdenim.
Noteikumos skaidri norādīti arī produkti un sastāvdaļas, kuras aizliegts iekļaut bērnu uzturā. Tie ietver ģenētiski modificētus produktus, produktus ar krāsvielām (izņemot noteiktās Eiropas Savienības regulētās krāsvielas), garšas pastiprinātājus, konservantus (ar dažiem izņēmumiem, piemēram, etiķskābi, citronskābi un pienskābi), kā arī saldinātājus. Aizliegums neattiecas uz vanilīnu un dabīgajiem aromatizētājiem.
Bērnu ēdienkartē nedrīkst iekļaut arī šādus produktus:
- fritētus kartupeļus, kroketes un citus eļļā ceptus ēdienus;
- mehāniski atdalītu gaļu;
- produktus, kuros piena sastāvdaļas aizvietotas ar citām;
- majonēzi un kečupu kā piedevas, ja vien tās neatbilst noteiktajiem sāls un cukura ierobežojumiem un tiek lietotas ne biežāk kā reizi nedēļā;
- konditorejas izstrādājumus ar daļēji hidrogenētiem augu taukiem;
- bezalkoholiskos dzērienus ar kofeīnu vai aminoskābēm;
- margarīnu, kas satur daļēji hidrogenētus taukus;
- vairākkārt karsētas taukvielas un dažādus ēdiena pusfabrikātus, piemēram, zupu un buljona koncentrātus, garšvielu maisījumus ar sāli un cukuru, ātri pagatavojamās kartupeļu biezputras un sausos ķīseļa koncentrātus.
Šie ierobežojumi ir izveidoti, lai nodrošinātu bērnu uztura kvalitāti un veselīgu attīstību.