3dienas
1stundas
34minūtes
58sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Arvien populārāka kļūst jauna lasīšanas forma - e-grāmatas. Ceļvedis, kur tās meklēt un kā sākt lasīt
foto: Shutterstock
E-grāmatas ir ne tikai moderns mūsdienu tehnoloģiju sasniegums, bet to lasīšana ir vienkārši ērta, jo vienā mazā ierīcē var satilpināt neskaitāmas e-grāmatas, būtībā – nēsāt līdzi savu bibliotēku
Dzīvesstils

Arvien populārāka kļūst jauna lasīšanas forma - e-grāmatas. Ceļvedis, kur tās meklēt un kā sākt lasīt

Krista Leškēviča, @narrativeofbeauty

Jauns.lv

E-grāmatas, jeb elektroniskās formāta grāmatas, piedāvā modernu un praktisku veidu, kā baudīt lasīšanu, pielāgojoties mūsdienu tehnoloģijām. Vai vēlies ietaupīt laiku un vietu? E-grāmatas sniedz iespēju nēsāt līdzi veselu bibliotēku vienā ierīcē – no viedtālruņa līdz īpašiem e-lasītājiem. Uzzini, kāpēc šī lasīšanas forma kļūst arvien populārāka, kur tās meklēt un kā sākt lasīt!

Arvien populārāka kļūst jauna lasīšanas forma - e-...

Ērtā e-grāmata

Iemesli, kādēļ tiek dota priekšroka e-grāmatām, var būt dažādi, taču vairums no tiem ir tieši praktiskas dabas. E-grāmatas ir ne tikai moderns mūsdienu tehnoloģiju sasniegums, bet to lasīšana ir vienkārši ērta, jo vienā mazā ierīcē var satilpināt neskaitāmas e-grāmatas, būtībā – nēsāt līdzi savu bibliotēku. Tas ir ideāli, piemēram, dodoties ceļojumā. E-grāmatas iegūt ir ātri – nopērkot nav jāgaida, līdz tev to atsūtīs – lejupielādē savu e-grāmatu un lasi uzreiz! Tās neaizņem vietu plauktā, kas lieliem grāmatu lasītājiem nereti ir problēma. Un, protams, vēl viens ļoti būtisks arguments ir cena. E-grāmatas visbiežāk ir lētākas nekā fiziskās grāmatas!

No neparastākiem iemesliem, kas liek nosliekties par labu e-grāmatu iegādei, lasītāji min arī to, ka e-grāmata ir lieliska iespēja lasīt tumsā, netraucējot tiem, kas guļ. Šo priekšrocību, starp citu, bieži novērtē mammas, kas midzina bērnus vai guļ kopā ar tiem. Šajā gadījumā arī lieliski noder speciālie e-grāmatu lasītāji, jo to apgaismojumu var pielāgot tā, lai lasīt būtu komfortabli un acīm draudzīgi arī tumsā.

Starp citu, e-grāmatas ir lielisks veids, kā lasīšanai piesaistīt arī bērnus un pusaudžus, kas šim grāmatu veidam nereti dod priekšroku salīdzinājumā ar klasiskajām grāmatām. Tehnoloģijas ir jaunās paaudzes stiprā puse, un arī grāmatu lasīšana, izmantojot tās, šķiet daudz aizraujošāka un interesantāka.  

foto: Shutterstock

Kur meklēt e-grāmatas

Arī pie mums, Latvijā, e-grāmatu tirgus attīstās un tās tiek piedāvātas arvien plašākā izvēlē. E-grāmatas ir iegādājamas izdevniecību e-veikalos tieši tāpat kā parastās grāmatas. Lielākais e-grāmatu klāsts latviešu valodā atrodams:

Izdevniecības Zvaigzne ABC e-veikalā zvaigzne.lv – ļoti plaša izvēle, e-grāmatu versijas pieejamas arī visiem izdevniecības jaunumiem un bērnu grāmatām.

Jāņa Rozes apgāda e-veikalā janisroze.lv – pieejamas gan paša Jāņa Rozes apgāda izdoto grāmatu e-versijas, gan citu izdevniecību e-grāmatas.

Apgāda Kontinents e-veikalā kontinents.lv – samērā plašs e-grāmatu klāsts. Pārsvarā – izdevniecības populārāko grāmatu e-versijas.

Izdevniecības Latvijas Mediji e-veikalā – piedāvājums nav tik plašs, bet tiek papildināts. Pārsvarā – latviešu autoru grāmatu e-versijas.

Savukārt, ja lasi angliski, tad e-grāmatu klāsts ir vēl iespaidīgāks. Ārzemju vietnēs bieži vien darbojas abonēšanas princips – par kādu konkrētu summu mēnesī iespējams lasīt neierobežotu skaitu e-grāmatu. Tāpat angļu valodā iespējams arī lejupielādēt daudz bezmaksas grāmatu. Vērts ieskatīties tādās vietnēs kā everand.com, barnesandnoble.com, bezmaksas versijās – openlibrary.org, manybooks.net.

Interesanti, ka e-grāmatas tiek aizsargātas ar sociālo DRM (Social Digital Rights Management), kas nodrošina pret nelegālu e-grāmatu izplatīšanu. Tas nozīmē, ka pirkuma brīdī e-grāmatas datne ir iezīmēta ar pircēja personiskajiem datiem – vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un pirkuma datumu –, tādējādi liedzot tālāku izplatīšanu.

E-grāmatām – arī sava bibliotēka

Vai zināji, ka e-grāmatām Latvijā ir arī sava bibliotēka? Jā, tāda ir izveidota, un to vari atrast www.3td.lv. Te ir pieejamas visdažādāko žanru e-grāmatas no visām izdevniecībām. Arī jaunākie darbi. Uzteicami ir tas, ka šis grāmatu digitālo versiju klāsts nemitīgi tiek papildināts, pateicoties izdevniecību un bibliotēkas aktīvai sadarbībai.

Izmantot šo e-grāmatu bibliotēku ir tikpat vienkārši kā parasto bibliotēku. Ir jābūt savas tuvākās bibliotēkas lasītājam un tur jālūdz piešķirt lietotājvārdu un paroli. Ar šo informāciju jāreģistrējas 3td.lv, un var sākt izmantot šo digitālo bibliotēku.

E-grāmatas 3td.lv tiek izsniegtas uz noteiktu laiku, tieši tāpat kā fiziskajās bibliotēkās. Pēc šī termiņa beigām piekļuve konkrētajai e-grāmatai vairs nebūs pieejama. Un te – atkal ērtība! Vairs nebūs jāsastopas ar situāciju “aizmirsu nodot bibliotēkā grāmatu”.

Taču ņem vērā, ka 3td.lv e-grāmatu bibliotēkas grāmatas var lasīt datorā, planšetē vai telefonā un ir jābūt aktīvam interneta pieslēgumam. Šīs e-grāmatas nav iespējams lasīt e-grāmatu lasīšanas ierīcēs, jo tu iegūsti tikai pieeju grāmatai uz noteiktu laiku, nevis grāmatas failu, kā tas ir, e-grāmatu nopērkot.

E-grāmatu lasītāji – kas jāzina, kā izvēlēties?

E-grāmatas var lasīt dažādi: gan datorā un viedtālrunī, gan īpašos e-grāmatu lasītājos. Galvenās atšķirības ir e-grāmatu formātos – dažādām ierīcēm būs piemēroti dažādi formāti.

Izplatītākie e-grāmatu formāti ir PDF, EPUB, HTML, MOBI un citi. Ja lasi e-grāmatu viedtālrunī, planšetē vai datorā, tad derēs PDF formāts. Savukārt, ja izmanto īpašu e-grāmatu lasītāju, tad lielākoties labākais būs EPUB formāts. MOBI savukārt tiek atbalstīts tikai Amazon Kindle e-grāmatu lasītājos.

Ņem vērā – ir pieejama arī virkne aplikāciju, kas ļauj lasīt e-grāmatas savā viedtālrunī vai planšetē un darīt to ērtāk! Ar to palīdzību e-grāmatu vari lasīt, piemēram, EPUB formātā, neizmantojot speciālo e-grāmatu lasītāju. Aplikācijas pieejamas gan I-Phone, gan Android viedtālruņu lietotājiem gan bezmaksas, gan maksas versijās.

Ja ir vēlme iegādāties savu e-grāmatu lasītāju, ko ņemt vērā? Lūk, 5 galvenie kritēriji, kas atšķir e-grāmatu lasīšanas ierīces.

  • Displeja izmērs – jo lielāks displejs, jo ērtāk būs lasīt. Ja ierīce ir paredzēta izbraucieniem, ceļojumiem, tad, ļoti iespējams, būs gana ar mazāka izmēra displeju un līdz ar to kompaktāku ierīci. Ja e-grāmatu lasītājs tiek izmantots ikdienā, tad noteikti vērts izvēlēties tādu, kam displejs ir lielāks.
  • Ekrāna īpatnības. Vairumam e-lasītāju ekrāns darbojas, izmantojot elektroniskās tintes tehnoloģiju, kā rezultātā tas izskatās identisks parastam papīram. Tādējādi lasot ir mazāk jāsasprindzina acis un tiek patērēts arī mazāk elektroenerģijas. Tas ir galvenais, kas atšķir e-lasītāju no viedtālruņa vai planšetes.
  • Apgaismojums – viens no svarīgākajiem aspektiem, izvēloties e-lasītāju. Jāskatās, vai ierīcei ir iebūvēts apgaismojums. No tā atkarīgs, vai šo ierīci varēs ērti izmantot, lasot nepietiekamas gaismas apstākļos vai pat tumsā.
  • Papildu funkcijas – pirms iegādāties e-lasītāju, ir būtiski saprast, kādam mērķim tas paredzēts. Tikai lasīšanai vai arī vēlmei pēc papildu funkcijām: MP3 atskaņotāja, Wi-Fi u. tml.
  • Akumulatora darbības ilgums un ierīces atmiņas lielums. Te gan jāatzīmē, ka reizēm dārgāki e-lasītāji, kuros iekļauts vairāk funkciju, ir ar mazāku akumulatora darbības laiku nekā vienkāršākas ierīces.

Populārākie e-grāmatu lasītāji ir zīmolu Kindle (Amazon, Paperwhite) un Pocketbook ierīces. Amazon Kindle un Amazon Kindle Paperwhite ir diezgan līdzīgi. Amazon Kindle tiek uzskatīts par kompaktāko un ērtāko e-lasītāju, kamēr Paperwhite ieguvumi ir lielāks displejs un ūdensdrošība. Kindle e- lasītāji arī ir vienīgie, kas atbalsta MOBI e-grāmatu formātu, taču tajā var lasīt arī citus formātus. Pocketbook atbalsta vairums formātu e-grāmatas, un arī tam ir visas nepieciešamās e-lasītāja priekšrocības. Tādēļ izvēle te galvenokārt ir gaumes jautājums – viens aktīvāk novērtē grāmatu dažādību un iespēju lasīt populārajā EPUB formātā, savukārt citi priecājas par Amazon Kindle mazo izmēru!

Audiogrāmata – aizņemtajiem lasītājiem

Audiogrāmatas – vēl viena jauna un aktuāla tendence, kas lēnām iekaro arī Latviju – klausāmās jeb audiogrāmatas. Šobrīd plašā izvēlē pieejamas angļu valodā, latviski – salīdzinoši daudz mazāk, taču gan autori, gan izdevniecības arvien aktīvāk prāto, kā šo tendenci iedzīvināt arī pie mums. Ja ērti jūties angļu valodā, tad plašais pieejamo audiogrāmatu klāsts tevi noteikti iepriecinās un šī ir iespēja noklausīties pašus svaigākos jaunumus grāmatu pasaulē. Turklāt šī ir praktiskākā no visiem iespējamajiem grāmatu veidiem, jo ļauj paralēli darīt citas lietas: sportot, braukt ar mašīnu, ravēt dārzu vai sauļoties. Iespējams paspēt daudz vairāk, darot mazāk.

Audiogrāmatu pievienotā vērtība – iespēja mācīties un papildināt savu angļu valodu, kas, klausoties e-grāmatas, notiek pilnīgi dabiski un nepiespiesti. Ir vērts uz to mudināt arī pusaudžus, kas nereti šo iespēju izmanto ar lielu azartu.

Izmēģini! Audiogrāmatu piekritēji iesaka pamēģināt audioformātā noklausīties kādu grāmatu, ko ierunājis pats tās autors. Tā ir pavisam jauna pieredze, un autora balss ir milzīga pievienotā vērtība, kas atklāj tādas stāsta nianses, ko grūti uztvert, lasot to citā formātā.

Kur meklēt audiogrāmatas? Angļu valodā – audiobooks.com, audible.com, barnesandnoble.com, everand.com, spotify.com u. c. Ņem vērā! Audiogrāmatu pārdošanas vietnes visbiežāk darbojas pēc abonēšanas maksas principa – kāda viena konkrēta summa mēnesī vai gadā, un tu vari iepazīties ar neierobežotu skaitu audiogrāmatu.

Latviešu valodā – izvēle pagaidām ir neliela, plašākā kolekcija būs zvaigzne.lv, var ieskatīties audio-gramata.lv, bet te pamatā pieejami latviešu literatūras klasikas darbi, biogrāfijas.

Kur klausīties audiogrāmatas? To var darīt gan savā viedtālrunī, gan e-grāmatu lasītājā, ja tam pieejama MP3 atskaņotāja funkcija!