Kāpēc bērniem pieaug tuvredzība, un ko vecāki var darīt, lai to novērstu?
foto: Shutterstock
Lielākajā līdz šim veiktajā pētījumā konstatēts, ka vairāk nekā viens no trim bērniem un pusaudžiem pasaulē cieš no tuvredzības.
Bērni

Kāpēc bērniem pieaug tuvredzība, un ko vecāki var darīt, lai to novērstu?

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Acu speciālisti skaidro saistību starp ekrānu izmantošanu un tuvredzību un sniedz padomus, kā to novērst. Lielākajā līdz šim veiktajā pētījumā konstatēts, ka vairāk nekā viens no trim bērniem un pusaudžiem pasaulē cieš no tuvredzības, un līdz 2050. gadam tiek prognozēts, ka tuvredzības gadījumu skaits sasniegs vairāk nekā 740 miljonus, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Kāpēc bērniem pieaug tuvredzība, un ko vecāki var ...

Šie dati ir veicinājuši aicinājumus ierobežot ekrāna laiku un palielināt fizisko aktivitāti. Bet kas īsti ir tuvredzība, kāpēc tā ir kļuvusi par tik lielu problēmu, un vai to var novērst?

Kas ir tuvredzība?

Tuvredzība, pazīstama arī kā miopija, ir acu stāvoklis, kad cilvēks nevar skaidri redzēt tālumā esošus objektus.

Kādi ir pirmie tuvredzības simptomi?

Dr. Annegreta Dālman-Noora, bērnu oftalmoloģe (acu ārsts), norāda, ka pirmās tuvredzības pazīmes parasti tiek pamanītas, kad bērns tur priekšmetus tuvu sejai, lai labāk redzētu, sēž pārāk tuvu televizoram vai var izlasīt tāfeli klasē tikai no priekšējām rindām.

Kā tiek diagnosticēta tuvredzība?

Tuvredzība parasti tiek diagnosticēta optiķim veicot redzes pārbaudes un nosakot, vai nepieciešamas brilles. Bērniem līdz sešu gadu vecumam var būt nepieciešami acu pilieni, lai precīzi noteiktu tuvredzību vai tālredzību, bet vecākiem bērniem tas bieži nav vajadzīgs, norāda profesors Kriss Hammonds.

Kā tiek ārstēta tuvredzība?

Vienkāršākā ārstēšanas metode ir brilles vai kontaktlēcas, taču tuvredzība bieži pasliktinās ar vecumu, kas palielina nopietnu redzes problēmu risku pieaugušo vecumā. Ir pieejamas arī speciālas briļļu un kontaktlēcu metodes, kas palīdz palēnināt tuvredzības progresēšanu.

Kāda ir saistība starp tuvredzību un ekrāna laiku?

Bavins Šahs, tuvredzības speciālists, norāda, ka ilgstoša acu fokusēšana uz tuvumā esošiem objektiem, piemēram, ekrāniem, veicina tuvredzības attīstību. Tāpat lasīšana un grāmatu turēšana pārāk tuvu acīm var izraisīt miopijas progresēšanu. Covid-19 pandēmijas laikā ekrāna laika pieaugums un mazāk laika ārā ievērojami palielināja tuvredzības gadījumu skaitu bērnu vidū.

Kā vecāki var palīdzēt novērst tuvredzību?

Eksperti iesaka bērniem pavadīt 14 stundas nedēļā ārā, nodarbojoties ar sportu vai brīvā laika aktivitātēm. Bērniem līdz divu gadu vecumam būtu jāizvairās pavadīt laiku pie ekrāniem, bet līdz piecu gadu vecumam tas jāsamazina līdz vienai stundai dienā. Pēc tam līdz 12 gadu vecumam ekrānu lietošanu ieteicams ierobežot līdz divām stundām dienā. Regulāru pārtraukumu veidošana ik pēc 20 minūtēm ekrāna izmantošanas laikā arī palīdz saglabāt acu veselību.

Vecākiem ar tuvredzības ģimenes vēsturi vajadzētu regulāri pārbaudīt savu bērnu redzi reizi gadā.

Tēmas