Apzinātā sapņošana — vai tā patiešām ir nekaitīga nodarbe?
foto: Shutterstock
Daudzi cilvēki mūsdienās aizraujas ar apzināto sapņošanu.
Cita pasaule

Apzinātā sapņošana - vai tā patiešām ir nekaitīga nodarbe?

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Daudzi no mums kādreiz ir saskārušies ar lucid dreaming jeb tā saukto apzināto sapņošanu, kas tiek raksturota kā sapņu stāvoklis, kurā cilvēks apzinās, ka sapņo. Šajā stāvoklī sapņotājs spēj kontrolēt sapņu saturu un norisi, veidojot sapni pēc saviem ieskatiem. Taču, vai apzinātā sapņošana ir pilnīgi nekaitīga?

Apzinātā sapņošana — vai tā patiešām ir nekaitīga ...

Apzināta sapņošana parasti notiek ātro acu kustību (REM) fāzē, kas ir dziļā miega posms, kurā notiek lielākā daļa sapņu. Lucid dreaming daudziem rodas spontāni, taču ir arī tādi sapņotāji, kuri to praktizē, piemēram, veidojot sapņu dienasgrāmatas vai nodarbojoties ar meditāciju, kas palīdz biežāk sasniegt šo stāvokli.

Viena no slavenībām, kas interesējusies par šo praksi, ir aktieris Leonardo DiKaprio, kurš filmējies filmā "Inception", kuras sižets daļēji balstīts uz apzināto sapņošanu. Iedvesmu saviem darbiem apzinātajā sapņošanā raduši arī šausmu rakstnieks Stīvens Kings, "Avatar" autors Džeimss Kamerons un režisors Kriss Nolans.

Lai gan apzinātā sapņošana parasti tiek uzskatīta par drošu un nekaitīgu praksi, tai var būt arī potenciāli riski.

Viens no riskiem ir saistīts ar miega paralīzi – cilvēkiem, kuri nodarbojas ar apzinātu sapņošanu, var rasties miega paralīze, kas ir stāvoklis, kad cilvēks ir nomodā, bet nespēj kustēties, jo ķermenis vēl atrodas miega fāzē. Dažkārt šāds stāvoklis noved pie halucinācijām.

Viens no psihologiem, kurš izteicies par apzināto sapņošanu un tās potenciālajiem riskiem, ir Dr. Denholms Aspijs, miega un sapņu pētnieks: "Apzinātā sapņošana pati par sevi nav bīstama, taču pastāv risks, ka bieža prakse var palielināt miega paralīzes epizožu skaitu. Dažiem cilvēkiem miega paralīze var būt biedējoša, jo šajā stāvoklī viņi var justies iesprostoti vai piedzīvot halucinācijas."

"Pirmo reizi piedzīvoju apzināto sapņošanu, kad biju pusaudzis. Sapratu, ka esmu sapnī, kad lidoju virs pilsētas, un nolēmu pārbaudīt, vai varu mainīt notikumus. Es biju sajūsmā, ka spēju kontrolēt savus sapņus, un regulāri mēģināju to atkārtot. Tomēr pēc dažām nedēļām man sākās miega paralīze. Es pamodos, bet nevarēju kustēties, un mani pārņēma trauksme. Pēc šīs pieredzes es kļuvu uzmanīgāks un vairs necentos tik bieži kontrolēt savus sapņus," atklāj kāds interneta lietotājs.

Tāpat apzinātā sapņošana var izraisīt grūtības dažiem cilvēkiem skaidri atšķirt sapņus no realitātes, kā arī radīt miega traucējumus, ja cilvēks pārāk daudz koncentrējas uz apzinātu sapņošanu.

Pārlieku liela aizrautība ar sapņu kontroli var novest pie emocionāla izsīkuma. "Pārmērīga kontrole sapņu pasaulē var traucēt dabisko sapņu plūsmu, kas ir būtiska smadzeņu atpūtas un pašizpētes sastāvdaļa," norādīja miega un sapņu pētnieks Dr. Denholms Aspijs.

Ja sapņu kontrole kļūst nepatīkama vai tā traucē miegu, ieteicams pārtraukt vai samazināt praksi un konsultēties ar miega speciālistu.