Vārdi, kas sāp: kā vecāku teiktais var sagraut bērna pašapziņu
foto: Shutterstock
No dzimšanas līdz 6 gadu vecumam mamma un tētis bērnam ir teju vai dievi, kuri zina visu. Viņi veido bērna pasaules uzskatu un arī attieksmi pret sevi pašu.
Bērni

Vārdi, kas sāp: kā vecāku teiktais var sagraut bērna pašapziņu

Lote Elizabete Krišūne

Jauns.lv

Katrs vecāks vēlas savam bērnam visu to labāko, bet dažreiz, pat ar labiem nodomiem, nepareizi izteikti vārdi var radīt ilgstošu emocionālu kaitējumu. Šajā rakstā aplūkosim visbiežāk sastopamās frāzes, kas var negatīvi ietekmēt bērna pašapziņu un kā tās aizstāt ar pozitīvāku pieeju.

Vārdi, kas sāp: kā vecāku teiktais var sagraut bēr...

1. "Es tavā vecumā biju teicamnieks"

Vecāku vēlme motivēt bērnu var nereti radīt salīdzināšanas un konkurences sajūtu, kas ilgtermiņā negatīvi ietekmē bērna pašvērtību. Frāze liek bērnam justies, ka viņš nekad nevarēs sasniegt vecāku gaidas, radot zemu pašapziņu.

2. "Ak, tu mana saulīte, zaķītis, ruksītis"

Lai gan mīļvārdiņi šķiet nevainīgi, tie var bērnam radīt sajūtu, ka viņš nav uztverts nopietni. Vārds ir cilvēka identitātes pamats, un bērnam ir svarīgi saņemt atbalstu, kas balstīts uz viņa unikālo personību.

3. "Paskaties, cik Anna labi mācās, bet tu kā tāda bremze"

Bērna salīdzināšana ar citiem ir viena no visbiežākajām kļūdām, kas var radīt ievērojamu emocionālu kaitējumu. Šāda attieksme veicina nemitīgu vēlmi salīdzināt sevi ar citiem, kas rada zemapziņas kompleksus pieaugušo dzīvē.

4. "Ja tu tā uzvedies, es tevi vairs nemīlu"

Šādas frāzes liek bērnam domāt, ka vecāku mīlestība ir nosacīta, un rada nemitīgu vajadzību pielāgoties citu cilvēku vēlmēm. Tas var attīstīt problēmas pieaugušo vecumā, piemēram, nespēju noteikt savas robežas un patstāvīgi pieņemt lēmumus.

5. "Nedari man kaunu"

Šī frāze sūta bērnam ziņu, ka viņš ir apkaunojums, un rada dziļu emocionālu traumu. Bērni, kuri bieži dzird šādu frāzi, var izaugt ar spēcīgu nepieciešamību izpatikt citiem, neapzinoties savas vēlmes.

6. "Tu esi tāds pats kā tavs tēvs (māte)"

Kad vecāki izmanto bērnu kā instrumentu, lai izteiktu savas neapmierinātās attiecības ar otru vecāku, tas bērnam rada izjūtu, ka viņš ir iesprostots šo attiecību drāmā.

7. "Ja neēdīsi putru, tāds mazs un muļķītis arī paliksi"

Vecāku manipulācija, izmantojot biedējošus izteicienus, var bērnam attīstīt neveselīgu attieksmi pret ēdienu un ķermeni. Tā var veicināt arī nevajadzīgas bailes, kas ietekmē bērna psihoemocionālo attīstību.

8. "Ja slikti uzvedīsies, atdošu tevi svešajam onkulim"

Šāda frāze rada bērnam sajūtu, ka viņš ir mīlēts tikai tad, ja uzvedas tā, kā vēlas vecāki. Tas veicina emocionālu atsvešinātību un neatkarības zaudēšanu.

9. "Mājās tu dabūsi (pērienu)"

Fiziska vardarbība vai draudi rada ilgstošas sekas uz bērna attīstību. Bērns izaug ar bailēm un problēmām attiecībās ar autoritātēm.

10. "Lasies prom, lai es tevi vairāk neredzētu"

Šāda frāze, kas pārmet bērnam viņa eksistenci, rada dziļas vainas sajūtas un pašvērtējuma problēmas. Tas var ietekmēt bērna spēju veidot veselīgas attiecības nākotnē.

Kopsavilkums

Bērnu audzināšanā ir svarīgi pievērst uzmanību vārdam un frāzēm, ko vecāki izmanto ikdienas komunikācijā. Mazāk šķietami nevainīgu frāžu un vairāk empātijas palīdzēs bērnam izaugt par emocionāli stabilu un pārliecinātu pieaugušo.