Dzīve bez bērniem ne vienmēr ir izvēle: notiks Pasaules bezbērnotības nedēļa 2024
foto: Publicitātes foto
Vita Stiģe-Škuškovnika, dažādības eksperte bezbērnotības jautājumos un Pasaules bezbērnotības nedēļas titula “People’s Champion” ieguvēja.
Dzīvesstils

Dzīve bez bērniem ne vienmēr ir izvēle: notiks Pasaules bezbērnotības nedēļa 2024

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

“Bezbērnotības tēma mūsu sabiedrībā joprojām saistās ar daudziem aizspriedumiem. Cilvēkiem, kuri piedzīvo neauglību un citus izaicinājumus, ir sarežģīti par to runāt. Tāpēc Pasaules bezbērnotības nedēļa primāri sniedz atbalstu bezbērnu cilvēku kopienai, pievēršot šai tēmai arī apkārtējās sabiedrības uzmanību,” stāsta Vita Stiģe-Škuškovnika.

Dzīve bez bērniem ne vienmēr ir izvēle: notiks Pas...

Ar plašu bezmaksas pasākumu programmu tiešsaistē no 16. līdz 22. septembrim notiks Pasaules bezbērnotības nedēļa 2024 (World Childless Week). Tas ir pasaules mēroga notikums, kas kopš 2017. gada katru gadu septembrī aktualizē bezbērnotības problemātiku, pievēršot sabiedrības uzmanību dažādiem tās aspektiem un veicinot izpratni par to sabiedrības daļu, kura piedzīvo ar reproduktīviem traucējumiem saistītus izaicinājumus. Aktuālā statistika liecina, ka atkarībā no valsts vidēji katra ceturtā vai piektā sieviete ​sasniedz 45 gadu vecumu bez bērniem, ko apstiprina arī OECD dati. Bezbērnotības rādītāji ir pieauguši īpaši jaunāko sieviešu grupās. 20–28 % sieviešu, ​kuras dzimušas 1975. gadā un vēlāk, nav bērnu. Par vīriešiem līdzīgā vecumā dati liecina, ka bez bērniem ir aptuveni divi no pieciem vīriešiem.

Sabiedrībai, kurai ir tendence uzskatīt, ka bērnu neesamība vienmēr ir izvēle, Pasaules bezbērnotības nedēļa atgādina, ka tikai 10 % sieviešu bērnu nav pēc pašu izvēles. Pārējos 90 % gadījumu tam ir kāds iemesls.

No tiem 10 % gadījumu bezbērnotība tiek piedzīvota neauglības dēļ, 80 % gadījumu tie ir dažādi citi apstākļi, piemēram, dažādas veselības diagnozes vai apdraudējums, paliekot stāvoklī, partnera neesamība vai partnera neauglība. Šie skaitļi neatšifrē, piemēram, grūtniecības vai nedzīvi dzimuša bērniņa zaudējumus.

“Bezbērnotības tēma mūsu sabiedrībā joprojām saistās ar daudziem aizspriedumiem, natālisma idejām un ir stigmatizēta. Cilvēkiem, kuri piedzīvo ar neauglību, reproduktīvajiem traucējumiem vai negribēto bezbērnotību saistītus izaicinājumus, ir sarežģīti par to runāt un saņemt apstiprinājumu tās ietekmei uz dzīvi un identitāti. Tas nereti noved pie ciešanām vienatnē un klusumā, nesaņemot vajadzīgo atbalstu un drošības sajūtu. Tāpēc Pasaules bezbērnotības nedēļa primāri piešķir balsi un sniedz atbalstu bezbērnu cilvēku kopienai, pievēršot šai tēmai arī apkārtējās sabiedrības uzmanību,” stāsta Vita Stiģe-Škuškovnika, dažādības eksperte bezbērnotības jautājumos un Pasaules bezbērnotības nedēļas titula “People’s Champion” ieguvēja. Nedēļas laikā ikvienam interesentam bez maksas ir pieejama plaša tiešsaistes pasākumu programma. Katra diena ir veltīta konkrētam tematam, kuram atbilstoši tiek publicēti iesūtītie pieredzes stāsti, ir iespēja anonīmi skatīties vebinārus un piedalīties diskusijās, pašatbalsta darbnīcās vai citos kopienas pasākumos.

Šogad tiek izcelti personīgie pieredzes stāsti un aktualizētas tēmas, kas saistītas ar bezbērnotības uztveri dažādās etniskajās kultūrās, mājdzīvnieku nozīmi, bezbērnotības ietekmi uz attiecībām ar draugiem, pašvērtējumu u.c.

“Pētījumi pierāda, ka cilvēki, kas piedzīvo negribēto bezbērnotību, bieži saskaras ar zaudējumu un sērām, depresiju, trauksmi, emocionālo traumu un pašvērtības zudumu. Lielākoties minētie pārdzīvojumi citiem nav redzami, taču tas nenozīmē, ka tie neeksistē. Tāpēc aicinu sabiedrību izglītoties, būt iejūtīgiem sarunās, izvairīties no jautājumiem par bērniem un neprasītu padomu sniegšanas. Tāpat aicinu ikvienu, kurš saskaras ar negribēto bezbērnotību, meklēt atbalstu, lai nepaliktu viens ar savām sajūtām, emocijām un pārdzīvojumiem,” piebilst Vita Stiģe-Škuškovnika. Pasaules bezbērnotības nedēļas 2024 programma ir pieejama worldchildlessweek.net, reģistrācija pasākumiem ir atvērta. Visi pasākumi notiek tiešsaistē angļu valodā.

Savukārt latviešu valodā notiks trīs Instagram tiešraides sarunas par bezbērnotību, ar to saistītiem izaicinājumiem un atbalsta iespējām.

Sīkāka informācija Instagram profilā @dzivebezberniem.