Sieviete, kura 10 gadus pavadījusi savas vidusskolas apsarga gūstā, dalās ar zīmēm, kam pusaudžiem jāpievērš uzmanība
foto: Ekrānuzņēmums
Tanjai bija tikai 14 gadi, kad vidusskolas apsargs viņu nolaupīja.
Attiecības

Sieviete, kura 10 gadus pavadījusi savas vidusskolas apsarga gūstā, dalās ar zīmēm, kam pusaudžiem jāpievērš uzmanība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Desmit gadus pavadījusi savas vidusskolas apsarga gūstā pēc tam, kad viņš viņu apbēra ar dāvanām un solījumiem par labāku dzīvi, Tanja Kača tagad dalās savā šausminošajā stāstā tieši viena iemesla dēļ - lai brīdinātu citus.

Sieviete, kura 10 gadus pavadījusi savas vidusskol...

“Es gribu, lai jaunā paaudze redzētu visas brīdinājuma zīmes, kas liecina par uzmākšanos, psiholoģisko kontroli un smadzeņu skalošanu,” viņa sacīja izdevumam "The Independent".

Tanjai bija tikai 14 gadi, kad 1996. gadā Tomass Hosē viņu nolaupīja un 10 gadus turēja savas mājas otrā stāva guļamistabā, kur viņu seksuāli izmantoja. Tagad 42 gadus vecā sieviete intervijā laikrakstam “The Independent” sacīja, ka, viņasprāt, ja tolaik būtu pastāvējuši sociālie mediji un “tīmekļa detektīvi”, viņas ciešanas būtu “pavisam cits stāsts”.

“Bet uzmākšanās nav mainījusies. Stokholmas sindroms, smadzeņu skalošana, prāta kontrole - tas nav mainījies,” viņa teica.

Sieviete sacīja, ka viņas nolaupītājs uzrādīja visas uzmākšanās pazīmes - viņš skolā bija ļoti laipns pret viņu, apbēra viņu ar rotaslietām, naudu cigaretēm un izrādīja viņai labvēlību, ļaujot viņai pamest skolu, kad viņa mēģināja izlaist mācību stundas.

Kad Hosē uzzināja par Kačas nestabilo mājas dzīvi pēc vecāku šķiršanās, viņas domas par vēlmi aizbēgt, viņš iemantojis viņas uzticību, izmantoja viņas ievainojamību un pārliecināja viņu pārcelties pie viņa - ar labākas dzīves apsolījumu.

“Mēs esam citā laikmetā, bet šīs lietas nav mainījušās attiecībā uz to, kā viņi tevi uzmana un kā viņi tevi ievilina. Un psiholoģiski tevi notur,” sacīja sieviete.

Saskaņā ar Associated Press 2007. gadā Hosē atzina savu vainu seksuālā uzbrukumā, netīša dzimumakta novirzīšanā no normas, nepiedienīgā uzbrukumā un bērnu labklājības apdraudēšanā, nepilngadīgas personas korumpēšanā, iejaukšanās bērnu aizgādībā un nepiedienīgā uzbrukumā ar atbildību pastiprinošiem apstākļiem. Pēc 15 gadu ieslodzījuma Hosē tika atbrīvots 2022. gadā.

Tagad, gandrīz 20 gadus pēc izbēgšanas no sava murgiem, Tanja ir apvienojusies ar vēl vienu nolaupīšanas izdzīvojošo Elizabeti Smārtu, lai dalītos savā stāstā jaunajā Lifetime filmā "Meitene, kas ieslodzīta augšstāvā." (The Girl Locked Upstairs:Tanya Kach Story”).

“Esmu saņēmusi daudz ziņu no mammām, kuras saka, ka skatīsies filmu kopā ar savām pusaugu meitām, un es domāju, ka tas ir lieliski,” sacīja sieviete.

Viņa teica, ka viņa arī cer, ka viņas stāsts palīdzēs sievietēm, kuras, iespējams, atrodas ieslodzītas ļaunprātīgās attiecībās.