Kādi ir vecāku maldīgie priekšstati par bērnu interneta lietošanas paradumiem? Skaidro eksperte
foto: lg.com
Eksperte norāda, ka visprātīgāk ir izglītot bērnus par droša interneta lietošanu jau pirmsskolas vecumā.
Bērni
2024. gada 22. augustā, 10:57

Kādi ir vecāku maldīgie priekšstati par bērnu interneta lietošanas paradumiem? Skaidro eksperte

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Sarunās ar vecākiem nākas saskarties ar vairākiem maldīgiem priekšstatiem, kurus ir vērts kliedēt, norāda "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska.

Kādi ir vecāku maldīgie priekšstati par bērnu inte...

"Pirmkārt, pretēji pieaugušo uzskatam, gados jaunāki bērni atsevišķas interneta platformas nesasaista ar internetu, bet domā, ka, piemēram, "youtube.com" ir vieta, kur skatās dažādus video, klausās mūziku, bet tas nav tas pats internets, kas vecāku datorā. Reizēm rodas sajūta, ka bērni uzskata – internets ir kaut kas tāds, kas viņus īsti neskar: viņi vairāk runā par konkrētām tehnoloģijām vai iespējām, ko tās sniedz, bet nesaistot tās ar jēdzienu “internets”. Tāpēc bieži vien bērniem internets asociējas tikai ar izklaidi – animācijas filmiņām un spēlēm. Lai panāktu, ka bērns iemācās izmantot internetu jēgpilni, vecāku pamatuzdevums ir izstāstīt, kas ir internets, kā tas darbojas. Tāpat bērnam jāizskaidro būtiskākie pamatnoteikumi, lai viņš interneta vidē būtu zinošs un drošs," skaidro eksperte.

"Otrs maldīgais priekšstats ir uzskats, ka pastāv ideālais vecums, kurā bērnam ir jāsniedz pamatzināšanas par internetu. No tā izriet jautājums, no cik gadiem būtu jāļauj izmantot globālo tīmekli? Visprātīgāk ir izglītot bērnus jau pirmsskolas vecumā – brīdī, kad, pēc mūsu novērojumiem, visbiežāk bērna rokās nonāk viedierīce," atklāj Katkovska.

Bet trešais maldīgais priekšstats saistīts ar ekrānlaiku – bieži vien vecākiem šķiet, ka drošība internetā ir cieši saistīta ar to, cik laika bērns pavada internetā. No tā izriet visbiežāk uzdotais jautājums: cik ilgi dienā būtu jāļauj lietot internetu? Skaidrs, ka jaunākiem bērniem ekrānlaiks ir jānosaka īsāks nekā vecākiem. Tomēr daudz svarīgāk ir rosināt atvases izmantot internetu jēgpilni – apgūstot jaunas zināšanas un prasmes, iepazīstot pasauli vai radoši darbojoties. Ļaujot dīki nosist laiku globālajā tīmeklī, pastāv lielāks risks, ka bērns var tikt pakļauts vecumam neatbilstošai informācijai un citiem drošības riskiem.

Ir skaidrs, ka reti kuram vecākam ir laiks, enerģija un zināšanas, kas palīdzētu bērniem apgūt pamatzināšanas par interneta sniegtajām iespējām un izglītotu par drošību. Viena no iespējām ir iesaistīties Drossinternets.lv izglītības programmā “Esi interneta izcilnieks”, lai bērni kļūtu par atbildīgiem interneta lietotājiem.