Sāpīgi redzēt, ka mīļotais cilvēks darbu mīl vairāk nekā savu ģimeni
foto: Shutterstock
Ja partnera darbaholisms ir problēma, nesāc viņam pārmest, piemēram, "Darbs tev ir svarīgāks par mani" vai "Tu nekad neesi man blakus,", jo tas liks viņam ieņemt aizsardzības pozīciju un attaisnoties. Jārunā ir citādi.
Attiecības

Sāpīgi redzēt, ka mīļotais cilvēks darbu mīl vairāk nekā savu ģimeni

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka daudziem no mums ir tuvinieki, kuri fiziski ir kopā ar mums, bet visu savu emocionālo un intelektuālo spēku patiesībā ieliek darbā.

Sāpīgi redzēt, ka mīļotais cilvēks darbu mīl vairā...

Kad mīļotais cilvēks kļūst par darbaholiķi, var būt sāpīgi vērot viņu apsēstību un stresu par darba lietām, raksta Huffpost.com. Daudzi pamanīja, ka sevišķi uzskatāmi tas kļuva pandēmijas laikā. Ketrina Peresa, laulību un ģimenes terapeite Kalifornijā, atzīst, ka ir redzējusi, ka kvalitatīvais laiks, ko cilvēki baudīja pirms pandēmijas, tika atņemts, strādājot no mājām, jo palielinājās bērnu aprūpes pienākumi, darba uzdevumi, kā arī stress, kas saistīts ar pandēmiju.

"Bērni izjūt aizvainojumu vai sāk cīnīties ar to, lai mamma vai tētis būtu pilnībā klāt..." viņa saka. "Partneri sūdzas par nespēju atrauties no darba." Vērojot, kā mīļotā cilvēka garīgā veselība pasliktinās darba dēļ, cilvēki var justies skumji, apmulsuši un dusmīgi par to. Daudziem var ienākt prātā, ko viņi var darīt, lai šim cilvēkam palīdzētu?

Kur tam aug kājas?

Visām mūsu atkarībām un aizraušanām ir kāds iemesls. Ne visi darbaholiķi savu darbu bezgalīgi mīl, un tāpēc atliek malā visas pārējās vajadzības. Padomājiet, kas cilvēku mudina strādāt tik daudz, vai tās ir rūpes par ģimenes finansiālo vajadzību nodrošināšanu, vai cīņa par paaugstinājumu, vai sacensība starp kolēģiem. Iespējams, ka aizņemtība kādam rada drošības sajūtu, justies vajadzīgam un novērtētam. "Viss iepriekšminētais liek saprast, ka tam, kas viņus tik daudz mudina strādāt, nav nekāda sakara ar jums," norāda speciāliste.

Ja jūtaties aizvainots vai dusmīgs uz savu darbaholiķi, speriet soli atpakaļ un pārdomājiet, no kurienes rodas šīs jūtas. "Var būt noderīgi nošķirt, kuras daļas skar jūsu pašu sāpju punktus, kuras daļas mazina partnerību, un kuras sāp jūsu partnerim," viņa uzsver.

Kalifornijā dzīvojošā psihoterapeite Debora Kima uzskata, ka partnera vai ģimenes locekļa darbaholisms mūs var aizvainot, liekoties mazāk nozīmīgiem. Taču ir noderīgi saprast, ka darbaholiķa mērķis jau nav jūs aizvainot, no jums izvairīties vai pazust, bet gan kas ļoti personisks. „Tas, ko jūs varat darīt, ir mēģināt saprast, kas cilvēku mudina tik daudz strādāt un vai pēdējā laikā šī tendence ir palielinājusies vai mazinājusies,” piebilda psihoterapeite. Arī Ketrina Peresa norāda, ka bieži vien tuvinieki vaino sevi un domā, ka viņu pārgurušais ģimenes loceklis nevēlas pavadīt laiku kopā ar viņiem. "Ir ļoti svarīgi nošķirt to, kas ir patiess vai tikai tāds šķiet," viņa teica.

Bez pārmetumiem

Ja jums traucē jūsu mīļotā cilvēka darba paradumi, parunājiet ar viņu par to! Klusēšana noteikti te nepalīdzēs kaut ko atrisināt. "Ja partneris, kurš nav darbaholiķis, apvainojas un sāk vienatnē nodarboties ar saviem hobijiem, tikai attiecības pasliktinās, abu partneru vidū radot šķelšanos," brīdināja karjeras trenere Andžela Kararistosa. Ja partnera darbaholisms ir problēma, sarunas laikā nesteidzieties uz apsūdzībām, piemēram, "Darbs tev ir svarīgāks par mani" vai "Tu nekad neesi man blakus,", jo tas liks jūsu darbaholiķim ieņemt aizsardzības pozīciju un attaisnoties.

Tā vietā viņa iesaka sākt sarunu par to, cik daudz jūsu mīļotais ir strādājis, kā tas ir ietekmējis jūsu mājsaimniecības pienākumus, kā arī jūsu abu fiziskās un emocionālās attiecības. Pēc tam jūs varat izskaidrot, kā šis aspekts ir licis jums justies. Sarunas beigās varat lūgt, kā šo problēmu varētu risināt. „Katrā ziņā bez pārmetumiem, vainošanas un kaunināšanas,” piebilst speciāliste.

Mēģiniet ieplānot kopīgu laiku

Tā vietā, lai minētu vai prātotu, kad jūsu mīļotais cilvēks pievērsīs jums uzmanību, kopīgu laiku ieplānojiet! Ieplānojiet kopīgu pastaigu, kaut vai uz 15 minūtēm. Vakariņas bez viedierīcēm vai sestdienas vakarā uzrīkojiet kino vakaru. „Gaidīt, ka darbaholiķis vienā dienā savu atkarību pametīs novārtā un visu brīvo laiku veltīs ģimenei, ir naivi. Sāciet maziem, bet stabiliem soļiem,” padomu sniedz Andžela Kararistosa. Labā ziņa ir tā, ka darbaholiķi bieži vien ir labi laika plānotāji, ja savā plānotājā būs ierakstījuši, ka rītvakar paredzēta kopīga vakariņu gatavošana ar jums, viņiem visdrīzāk tam arī atradīsies laiks.