Vīrs teic, ka grib pabūt viens un atpūsties no manis. Kāpēc tas viņam ir vajadzīgs?
foto: Shutterstock
Jāņem vērā, ka laiks vienatnē vajadzīgs ne tikai romantiskām attiecībām, bet arī darba un ģimenes attiecībām. Ja māsa vai draudzene vēlas pabūt viena, atpūsties no tavas un citu cilvēku kompānijas, parasti mēs to uztveram ar lielāku sapratni, nekā, ja tā rīkojas vīrs.
Attiecības

Vīrs teic, ka grib pabūt viens un atpūsties no manis. Kāpēc tas viņam ir vajadzīgs?

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Attiecību eksperti norāda, ka, esot attiecībās vai laulībā, savstarpējās saiknes stiprināšanai ir būtiski pavadīt laiku kopā. Taču, lai šīs attiecības būtu ilgstošas un funkcionālas, katram partnerim ir arī jāpavada laiks atsevišķi.

Vīrs teic, ka grib pabūt viens un atpūsties no man...

Ikviens, kuram ir bijušas vai ir attiecības, zina, ka ir patīkami pavadīt laiku kopā, abiem doties pastaigās, uzkopt māju, gatavot ēst, ceļot vai spēlēt galda spēles. Taču attiecību eksperti norāda, ka, pat visveselīgākajās attiecībās esot, ir nepieciešams laiks sev, atgādina portāls theparentingco.com.

Laiks sev, tikai sev

Kas nāk prātā, runājot par veselīgām attiecībām? Vai tā ir godīga un atklāta komunikācija? Vai tā ir atvērtība pieņemt otru cilvēku, vai arī tā ir spēja konstruktīvi risināt konfliktus?

Patiešām, tikai viens faktors neietver veselīgu attiecību nozīmi. Ir vairāki faktori, kas ļauj attiecībām būt veselīgām un plaukstošām. Amerikāņu psihologa Roberta Šternberga mīlestības teorija postulē, ka mīlestībai ir trīs pamatelementi – kaisle, tuvība un apņemšanās būt kopā. Katru divu vai visu trīs elementu kombinācija rada dažāda veida attiecības. Kad mēs runājam par tuvību, mēs runājam gan par fizisko, gan emocionālo tuvību. Romantiskās attiecībās tuvība kļūst par mēru tam, cik daudz mēs zinām par otru cilvēku. Mēs iepazīstam otru kopīgi pavadot laiku, pieskaroties, runājot, esot kopā. Taču dzīve nebeidzas, kad esam attiecībās, mums jāturpina attiecības arī pašiem ar sevi, mums vajadzīgs laiks, ko veltīt tikai sev.

Neuztvert to personiski

Lielāko daļu laika mēs bieži aizmirstam, ka veselīgās attiecībās katra partnera laiks sev ir tikpat svarīgs kā kopīgais laiks. Ja tavs partneris grib pabūt vienatnē, lai atpūstos un rūpētos par sevi attiecību laikā, nesatraucieties, tas nav nekas personisks vai aizdomīgs. Tas jāuztver kā labu attiecību pazīme, jo norāda, ka partneris vēlas panākt, lai jūsu attiecības darbotos ilgtermiņā.

Jāņem vērā, ka laiks vienatnē vajadzīgs ne tikai romantiskām attiecībām, bet arī darba un ģimenes attiecībām. Ja māsa vai draudzene vēlas pabūt viena, atpūsties no tavas un citu cilvēku kompānijas, parasti mēs to uztveram ar lielāku sapratni, nekā, ja tā rīkojas vīrs. Psihologs atgādina, ka veselīgas attiecības nav slazds, bet drīzāk māja, kuru būvējam kopā, bet, kad abi celtnieki ir noguruši, viņi dodas atpūsties katrs uz savām mājām.

Līdzīgi ir arī vecāku un bērnu attiecībās, kad bērni pieaug, vecāki cenšas atlikt laiku, kad bērni silto ģimenes ligzdiņu pametīs. Taču ir jāļauj bērniem iet, augt un attīstīties, tas tikai uzlabos jūsu savstarpējās attiecības.

Cik daudz ir pietiekoši?

Romantiskās attiecībās tiek teikts, ka kopā ar partneri pavadītais laiks jāsadala 70/30. Tas nozīmē, ka ideālā gadījumā jums vajadzētu pavadīt 70% sava laika kopā un 30% laika atsevišķi. Ja mēs to aptveram nedēļā, tad pārim vajadzētu pavadīt kopā četras līdz piecas dienas un divas līdz trīs dienas atsevišķi. Varētu domāt, ko gan darīt tajā vienatnes laikā? Psihologs stāsta, ka tajā laikā var nodoties saviem hobijiem, veltīt laiku sev un saviem draugiem, kā arī nedarīt neko!

Visu vajag balansā

Attiecībās kopā pavadītais laiks ir ļoti svarīgs. Ja tas ir pārāk maz, tad pāra dalībnieki var atsvešināties un sākt domāt, kam viņiem šādas attiecības vispār ir vajadzīgas un vai es esmu vajadzīgs savam partnerim. Ja kopā pavadīts ļoti daudz laika, tad var ciest cilvēku pašu mentālā labsajūta.

Psihologs norāda, ka, esot kopā attiecībās mēs esam spiesti komunicēt, rast kompromisus, atbalstīt, iedrošināt un visādi citādi rīkoties, lai šīs attiecības uzturētu. Taču mums vajadzīgs laiks, lai savas enerģijas baterijas uzlādētu un ieguldītu laiku, emocijas un spēkus paši sevī, piemēram, klačojoties ar draudzenēm vai makšķerējot vienatnē.

Pāriem dažkārt ir grūti viens otram pastāstīt par savām vēlmēm un vajadzībām, jo ir bailes otru aizvainot. Jāatceras, ka viens no labu attiecību stūrakmeņiem ir komunikācija, tāpēc runājiet viens ar otru par savām vēlmēm!

Laiks sev, ja esi ģimenes cilvēks

Bet kā rīkoties pāriem, kuri nevar 30% sava laika veltīt sev? Sievietei, kurai ir nesen piedzimis bērniņš, būs grūti atrast sev 30% sava laika. Tā vietā eksperts mudina būt elastīgiem un saprātīgiem, tā vietā, lai atstātu jaundzimušo mājās vienu pašu, kamēr vecāki dodas randiņā, daudz labāk būtu ļaut jaunajai māmiņai svētdienas vakarā baudīt vannas procedūru vai pacensties pagatavot viņai vakariņas. Taču tiem, kam bērni jau ir paaugušies un neprasa diennakts aprūpi, ir svarīgs laiks sev.

Ja vecāki būs piepildīti un laimīgi, tādi būs arī bērni. Taču ikdienas steigā būs grūti atrast ieteiktos 30%. Tāpēc ķeriet visus mazos mirklīšus! Pamosties pusstundu pirms bērniem un klusi izdzert tēju, kamēr bērni skatās TV, turpat blakus izlikt paklājiņu un pavingrot vai rakstīt savas dienas atklāsmes dienasgrāmatā 15 minūtes pirms miega. Šajā gadījumā ir labāk mazāk nekā nemaz!