Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
VIDEO: bērnus soda ar laika pavadīšanu ārā; komentē klīniskā psiholoģe
foto: Shutterstock
Bērni

VIDEO: bērnus soda ar laika pavadīšanu ārā; komentē klīniskā psiholoģe

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par joku tika padarīta kāda situācija, kas iemūžināta video, kurā tēvs savus bērnus "sodījis" ar laika pavadīšanu ārā. Situāciju komentē “Bērnu un pusaudžu resursu centra” klīniskā psiholoģe un izglītības programmas vadītāja Elīna Bārtule.

VIDEO: bērnus soda ar laika pavadīšanu ārā; koment...

Kāds tēvs soda savus bērnus ar neļaušanu nākt iekšā mājās un pavadīt laiku viedierīcēs. Tādā veidā viņš bērnus ilgāk notur svaigā gaisā, kur tiem pašiem jāspēj sevi izklaidēt bez tehnoloģijām. 

Par to, kādas ir tendences un cik nopietns ir šāds “risinājums”, komentē “Bērnu un pusaudžu resursu centra” klīniskā psiholoģe un izglītības programmas vadītāja Elīna Bārtule. 

Bērni pavada mazāk laika ārtelpās

Mūsdienās bērnu brīvā laika pavadīšana ārtelpās ir samazinājusies salīdzinājumā ar iepriekšējām paaudzēm. Ir vairāki faktori, kas veicina šo tendenci, tai skaitā pieaugošā urbanizācija, drošības apsvērumi un piekļuve digitālajām tehnoloģijām. Daudz vairāk bērnu laika pavada iekštelpās, kur viņiem ir pieejamas dažādas elektroniskās ierīces. 

Viedierīču blaknes

Viedierīces būtiski ietekmē bērnu uzvedību un laika pavadīšanu. Pētījumi liecina, ka bērni arvien vairāk laika pavada pie ekrāniem - sociālajos tīklos, spēlējot spēles un skatoties videoklipus. Tas ne tikai samazina viņu fiziskajās aktivitātēs un ārpus telpām pavadīto laiku, bet arī var ietekmēt viņu emocionālo un sociālo attīstību. Bērniem, kas pārmērīgi lieto viedierīces, var būt problēmas koncentrēties, miega traucējumi un mazāk fizisko aktivitāšu. Lai gan pašas viedierīces nav sliktas un ir pilnīgi normāli, ka bērni tās brīvā laika pavadīšanai izmanto, viņiem ir būtiski iesaistīties arī citās aktivitātēs. Ir svarīgi veicināt līdzsvaru starp laiku, kas pavadīts pie ekrāniem, un citām fiziskām un sociālām aktivitātēm. 

Ko lietas labā darīt?

Lai veicinātu veselīgu attīstību un līdzsvarotu digitālo ierīču lietošanu, ir svarīgi bērnu iedrošināt  piedalīties aktivitātēs, veicināt šos paradumus ģimenē. Šajā video redzams, ka tēvs pats atrodas mājā un iesaka dēlam izdomāt pašam aktivitātes. Veiksmīgāk būtu tēvam piedāvāt kopīgi ar bērnu pavadīt laiku ārā. Vecākiem būtu jānosaka saprātīgi ekrāna laika ierobežojumi un jāveicina alternatīvas aktivitātes viedierīču lietošanai. Būtiski ir arī veicināt sociālo mijiedarbību, iedrošinot bērnus spēlēties kopā ar vienaudžiem, piedalīties grupu aktivitātēs un kopīgās spēlēs. Iespējams, vienoties, ka draugi var nākt ciemos, vai plānot kopīgas aktivitātes, iesaistot bērna draugus. Svarīgi ir izglītot bērnus par atbildīgu viedierīču lietošanu un potenciālajiem riskiem, kas saistīti ar pārmērīgu digitālo tehnoloģiju izmantošanu.