Vecmāte atgādina: ratus karstā laikā aizklāt ar lakatu nedrīkst – temperatūra tajos var pieaugt līdz 34 grādiem
foto: Shutterstock
Lai mazulis saulē nepārkarstu, mazuļa ratus aizklāt ar lakatu nedrīkst.
Bērni
2024. gada 29. maijā, 09:57

Vecmāte atgādina: ratus karstā laikā aizklāt ar lakatu nedrīkst - temperatūra tajos var pieaugt līdz 34 grādiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajā vietnē "Facebook” plašas diskusijas izsaucis Liepājas Reģionālās Slimnīcas vecmātes Ilzes ieraksts par to, ka vecāki karstā laikā joprojām mēdz nosegt ratiņus ar sedziņu.

Vecmāte atgādina: ratus karstā laikā aizklāt ar la...

"Šodien pēc ilgiem laikiem atkal redzēju šādi aizklātus ratiņus,” pievienojot ilustratīvu foto, raksta Ilze, norādot, ka tas ir bīstami mazuļiem.

"Kad ratiņi ir pārklāti ar audumu, gaiss tajos sāk cirkulēt daudz sliktāk. Temperatūra ratiņos nevis pazeminās, bet tieši otrādi – kāpj, turklāt mazulim var kļūt grūti elpot. Ja ratiņi nav pārklāti ar audumu, tajos saglabāsies stabila temperatūra, savukārt, ja ratiņi ir pārklāti, tā var pacelties līdz pat 34 ° C. Nekādā gadījumā nepārklājiet ratiņus ar audumu,” atgādina Ilze.

Ieraksts izsaucis plašu "Facebook” lietotāju uzmanību. Kā norāda Rasma, šādi skati ir daudz. Arī Solvita atzīst, ka redz, ka vecāki nereti pat aizklāj ratiņus ar biezu segu.

"Braucot autobusā, redzēju jauno māmiņu pastaigājamies ar ratiem, kuri bija melnā krāsā un vēl aizklāti ar melnu audumu. Man bija šoks,” komentāros norāda Aleks.

Savukārt Andrejs ir pārliecināts, ka balts audums atgrūž sauli un gaisa apmaiņa nenoslēgtos ratos ir pietiekama.

VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” šajā gadījumā ievieš skaidrību, norādot, ka mazulim līdz gada vecumam dienas vidū saulē atrasties nevajadzētu ne brīdi. Tāpat regulāri ir jāpārbauda, cik karsts ir zīdaiņa ratiņos. Tieši saules staros ratu kulba var ļoti uzkarst. Nav ieteicams kulbu apklāt.