foto: Shutterstock
"Par to runā reti, bet viņas ļoti ātri nodzeras" - sieviešu alkoholisms Latvijā uzņem apgriezienus
Dzīvesstils
2024. gada 11. marts, 12:47

"Par to runā reti, bet viņas ļoti ātri nodzeras" - sieviešu alkoholisms Latvijā uzņem apgriezienus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

2024. gada februārī tika ziņots, ka alkohola lietošanas līmenis Eiropā turpina samazināties, tomēr dažās valstīs pastāv pretēja tendence. Starp šādām valstīm diemžēl ir arī Latvija, kur alkohola patēriņš ir rekordaudzis. Zīmīgi, ka kopumā pasaulē pieaug sieviešu alkoholisma rādītāji.

TV24 raidījumā "Uz līnijas" psihoterapijas un atkarību speciāliste Gunita Gudone stāsta, ka pirms pāris gadiem Latvijā veikts pētījums, kurā desmitā daļa vīriešu atzinuši, ka viņiem ir problēmas ar alkoholu: "Bet kāpēc ir maz datu par sievietēm alkoholiķēm? Jo viņas dzer slepeni. Kura sieviete gribēs atzīties, ka dzer?" Pēc Gunitas teiktā, vismaz 8 līdz 9 no 10 sievietēm noteikti lieto alkoholu.

Narkologs Māris Preinbergs, kurš vada Minesotas programmu cilvēkiem ar alkohola problēmām, intervijā stāsta, ka agrāk šajās programmās ārstējās daudz mazāk sieviešu nekā tagad. "Kad sākām, uz katriem 10 vīriešiem bija trīs sievietes. Tagad 8 sievietes uz 10 vīriešiem. Aknas sievietēm ap 30 gadu vecumu - tās ir šausmas!"

Kāpēc sieviešu skaits ir palielinājies vairāk nekā divkārt? Vai tā ir mūsdienu tendence, ka sievietes sāk vairāk dzert? "Par to runā reti – sievietēm alkohola atkarība progresē straujāk nekā vīriešiem. Ja vīrietis vēl kaut kā var turēties līdzi iekšēji slēptai aknu cirozei, pats to neapzinoties, turklāt vizuāli izskatās visnotaļ pieņemami, tad pēc sievietēm viss redzams uzreiz - viņas ļoti ātri nodzeras," atklāti saka narkologs.

"Šovakar Rīgā vismaz 8 no 10 sievietēm būs piedzērušās! Vai nu pie vakariņu galda restorānā, vai arī atgriežoties no restorāna mājās, tur, kur viņi jau iedzēruši, viņi turpina dzert vēl," situāciju raksturo Gudone.

"Tas ir mūsdienu alkoholisms – seriāli, iespaidi, restorāni, vīns, proseko. Jā, rīt no rīta uz darbu. To sauc par funkcionējošu alkoholiķi - dzeru, pagaidām sevi kontrolēju, pildu savus pienākumus," tāda ir dažu sieviešu ikdiena.

Alkohols arvien vairāk ienāk ikdienā – tas ir kļuvis par uztura bagātinātāju, jau uzskatāms par produktu, tas atrodas veikalos blakus maizei un pienam – tas ir tas, ko var redzēt veikalos. Pudeles grozos kasē ir praktiski visiem, savos novērojumos dalās eksperts.

Alkohola patēriņš Eiropas Savienībā laika posmā no 2010. līdz 2020. gadam samazinājies par 0,5 litriem, tomēr Latvija izrādījusies viena no nedaudzajām valstīm Eiropā, kur patēriņš pieaudzis pēc 2010. gada, kad tas bija 9,8 litri uz vienu iedzīvotāju 15 gadu vecumā un vecākiem, - līdz 12,1 litram 2020. gadā.