foto: PN/SCANPIX
Dienvidkorejā iezīmējas skumja demogrāfiskā aina. Kādēļ sievietes izvēlas nedzemdēt?
Biznesa sieviete izmanto viedtālruni, dodoties savās gaitās pilsētā.
Bērni
2024. gada 29. februāris, 05:56

Dienvidkorejā iezīmējas skumja demogrāfiskā aina. Kādēļ sievietes izvēlas nedzemdēt?

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Dienvidkorejā lejupslīde dmogrāfiskajos rādītājos. Kāpēc sievietes šajā valstī izvēlas nedzemdēt?

Otrdienas pēcpusdienā Jejina gatavo pusdienas saviem draugiem dzīvoklī, kur laimīgi dzīvo viena pati. Kamēr visi ietur maltīti, viens no draugiem nolasa multfilmas dinozaura joku '''esiet uzmanīgi,”  saka dinozaurs. ''Neļaujiet sev izzust tāpat kā izmirām mēs''. Visas sievietes sāka smieties.

“Tas ir smieklīgi, bet arī skumji, jo apzināmies, ka varam izraisīt savu izmiršanu,” saka 30 gadus vecā televīzijas producente Jejina. Ne viņa, ne kāda no viņas draudzenēm neplāno bērnus. Viņas ir daļa no sieviešu kopienas, kuras izvēlas dzīvot bez bērniem. 

Dienvidkorejā ir zemākais dzimstības līmenis pasaulē,  tas ik gadu turpina samazināties, pārspējot pats savu bīstami zemo rekordu.

Trešdien publicētie dati liecina, ka 2023. gadā dzimstības līmenis valstī samazinājies par vēl 8%. Ja šī tendence turpināsies, tiek lēsts, ka Korejas iedzīvotāju skaits līdz 2100. gadam samazināsies uz pusi.

Valsts ārkārtas situācija

Globālā mērogā attīstītajās valstīs dzimstība līmenis samazinās, taču neviena nav tik kritiskā situācijā kā Dienvidkoreja.

Nākotnes prognozes nav iepriecinošas.

Pēc 50 gadiem darbspējīgo iedzīvotāju skaits būs samazinājies uz pusi, valsts obligātajā militārajā dienestā skaits sarucis par 58%, gandrīz puse no iedzīvotājiem būs vecāka par 65 gadiem.  Šāda situācija nodarītu tik ļoti lielu ļaunumu valsts ekonomikai, ka pasludināta par "nacionālo ārkārtas situāciju".

Tos pārus, kuri ir precējušies un kuriem ir bērni, valsts atbalsta dažnedažādos veidos - subsidēti mājokļi, nodrošinātas bezmaksas iespējas braukt ar taksometru, apmaksāti slimnīcu rēķini ir tikai daļa no valsts piedāvātās palīdzības.

Patlaban šādi finansiālie stimuli nav nesuši gaidītos rezultātus. Politiķi ir spiesti domāt citus risinājumus, piemēram, pieņemt darbā aukli no Dienvidaustrumāzijas un maksāt mazāku algu, nekā valstī noteikta minimālā vai arī atbrīvot vīriešus no dienesta, ja vīrietim ir trīs bērni, pirms 30 gadu sasniegšanas. 

2022. gadā Korejā tikai 2% dzemdību notika ārpus laulības.

Kāda 28 gadus veca sieviete, kas strādāja personāla nodaļā, sacīja, ka ir redzējusi daudz cilvēku, kuri ir spiesti aiziet no darba grūtniecības dēļ. Ar to pietika, lai viņa saprastu, ka pati sev bērnus nevēlas nekad.

Gan vīriešiem, gan sievietēm bērna pirmajos astoņos dzīves gados tiek dots viens gads atvaļinājuma. 2022. gadā 7% jauno tēvu un 70% mātes izmantoja šo atvaļinājumu.

Korejas sievietes ir ļoti augsti izglītotas. Pētnieki uzskata, ka tas pierāda, ka tiek piedāvāts kompromiss - veidot karjeru vai ģimeni. Un aizvien biežāk viņas izvēlas karjeru.

Nomācoša sociālā parādība

Dejonas pilsētā Jungjeona Cuna atrodas tajā, ko dēvē par "Vientuļā vecāka laulību". Paņēmusi no bērnudārza savu četrgadīgo dēlu un septiņus gadus veco meitu, viņa apmeklē rotaļu laukumus, tā aizpildot stundas, iekams vīrs atgriezīsies no darba. Reti pārrodas mājās pirms gulēt iešanas laika. 

Pēdējo 50 gadu laikā Korejas ekonomika ir attīstījusies milzīgā tempā, taču ekonomiskā attīstība nav veicinājusi sievas un mātes lomas attīstību. Redzot, ka daudzas māmiņas, audzinot bērnus, ir nomāktas, Jungyeona uzskatīja, ka tā ir “Sociāla parādība”. Tagad viņa ir tikusi pāri dusmu un nožēlas posmam "es tikai vēlos, lai es būtu vairāk zinājusi par bērnu audzināšanas realitāti un to, cik daudz no mātēm sagaida,” viņa sacīja. "Iemesls, kāpēc sievietēm mūsdienās nav bērnu, ir tas, ka viņām beidzot ir drosme par to runāt."

Minji saka, ka ir pateicīga, ka viņai ir rīcības brīvība. "Mēs esam pirmā paaudze, kas var izvēlēties. Pirms tam bija pašsaprotami, ka jābūt bērniem, tāpēc mēs izvēlamies tos nedzemdēt, jo tā drīkstam."

Ja es varētu, man būtu 10 bērni

Uz jautājumu, kas varētu mainīt jauniešu uzskatus par bērniem, Minsungas atbilde pārsteidz.

"Es labprāt dzemdētu 10 bērnus. Man būtu 10, ja es varētu." Uz jautājumu, kas 27 gadus veco sievieti attur no bērnu radīšanas, viņa atbild, ka ir biseksuāla un viņai ir sava dzimuma partnere.

Patlaban Korejā viendzimuma laulības ir nelikumīgas un neprecētam sievietēm parasti nav ļauts izmantot spermas donorus, lai ieņemtu bērnu.

"Cerams, ka kādu dienu tas mainīsies un es varēšu aprecēties un radīt bērnus ar cilvēku, ko mīlu," viņa saka. Citi norāda uz ironiju, ka, ņemot vērā Korejas nestabilo demogrāfisko situāciju, sievietēm, kuras vēlas kļūt par mātēm, tas nav ļauts.