Dzīvesstils
2024. gada 25. februāris, 07:44

Nepalika vienaldzīga un nosargāja pieminekli. Sanita Kacuba paveikto neuzskata par varoņdarbu

Kas Jauns Avīze

Rīgas domes vadība godinājusi rīdzinieci Sanitu Kacubu, kura nepalika vienaldzīga un palīdzēja atgūt ļaundaru nolauzto taktilā Brīvības pieminekļa obelisku.

Bija diezgan auksta un sniegaina 4. decembra pievakare pirms pulksten sešiem, kad Sanita steidzās uz prozas lasījumiem. Viņa jau gāja garām Brīvības piemineklim Vecrīgas virzienā, kad pa lielu gabalu ieraudzīja trīs jauniešus pie neredzīgajiem cilvēkiem aptaustāmā jeb taktilā Brīvības pieminekļa. Viens no viņiem sāka lauzt pieminekli, Sanita pamanīja, ka talkā liek pat kājas.

Aptur ar stingru balsi

Sanita skaļā, stingrā balsī sauca, lai izbeidz. Pieminekļa obelisku huligānam jau bija izdevies nolauzt, un viņš ar to rokās steidzās pakaļ saviem biedriem. Sanita sekoja, neatlaidīgi un stingri prasot atdot, un iedzērušais puisis arī paklausīja. Viņai devās atlikt nolauzto detaļu vietā, sieviete bija pārliecināta, ka drīz ieradīsies pašvaldības policisti.

Tā arī bija – likumsargi notikušo redzēja novērošanas kamerās un pēc pāris minūtēm bija klāt. Kompānijas tālāko ceļu izsekoja novērošanas kamerās un visus aizturēja pie Raiņa bulvāra un 13. janvāra ielas krustojuma – 19 un 20 gadu vecu meiteni un puisi un 33 gadus vecu vīrieti.

Godina taktilā Brīvības pieminekļa obeliska glābēju

Rīgas domes vadība godina rīdzinieci Sanitu Kacubu, kura aizvadītā gada nogalē palīdzēja atgūt ļaundaru nolauzto taktilā Brīvības pieminekļa obelisku.

gallery icon

Vecākais no trijotnes arī bija lauzis pieminekli, tikai pirms desmit dienām atbrīvots no ieslodzījuma un iepriekš jau vairākkārt tiesāts. Atrunas, ka pieminekli salauzis nejauši, fotografēšanās laikā to apķerot, nelīdzēja, vēlāk viņš atzina vainu, taču atteicās sniegt liecības un nespēja izskaidrot vandalisma motīvu.

Slikta ideja izklaidei

“Domāju, ka viņi paši īsti neapjēdza, ko dara, un visticamāk gribēja izrādīties meitenes priekšā. Tā vienkārši bija ļoti slikta ideja, kā izklaidēties,” sarunā ar "Kas Jauns Avīzi" spriež Sanita.

Lai atgūtu nolauzto pieminekli, viņai nevajadzēja lietot fizisku spēku, tikai ļoti stingri un noteikti prasīt. “Domāju, ka tā rīkotos jebkurš. Es neuzskatu to par varoņdarbu,” saka jaunā sieviete. Baiļu nav bijis – apkārt bija diezgan daudz cilvēku. “Drīzāk vienu brīdi bailes sajutu, kad ar nolauzto obeliska daļu devos atpakaļ pie pamatnes un stutēju atpakaļ vietā. Cilvēki varēja padomāt, ka es esmu to nolauzusi,” pasmaida Sanita.

foto: Rojs Maizītis
“Es noteikti neuzskatu, ka šis ir varoņdarbs,” saka Sanita Kacuba, taču ir gandarīta, ka atguva no vandaļa nolauzto obelisku. Tas ļāva taktilo pieminekli itin drīz atjaunot.

Paveikto ātri aizmirst

To, kas atkarīgs no viņas, Sanita bija paveikusi un steidzās savās gaitās. Piedzīvotais ļoti ātri izvējoja no atmiņas, pārnākot mājās, pat neizstāstīja savam dzīvesbiedram, bet pārsprieda prozas lasījumus.

Jau krietni vēlāk, kad pirms Ziemassvētkiem uz Rīgu atbraukusi mamma, ejot garām sapostītajam taktilajam piemineklim, viņa pievērsa meitas uzmanību, un Sanita atklāja, ka bijusi klāt, kad tas notika. Tad arī dzīvesbiedrs uzzinājis, ka tā bijusi Sanita, kura glābusi pieminekli.

Policija bija publicējusi video no novērošanas kamerām un lūgusi atsaukties sievieti, kura stājās pretim huligāniem. Sanitas dzīvesbiedrs šo aicinājumu bija lasījis, taču pat nenāca prātā, ka video redzama viņa. Tad arī abi domājuši, vai pieteikties, kaut arī nav gribējies dižoties ar pašsaprotamu nelielu reakciju uz vandalismu.

“Tomēr, tā kā ikdienā strādāju reklāmas aģentūrā "Grizzly Riga", labi saprotu, ka pat nelieli pozitīvi gadījumi jāizceļ, lai rosinātu vairāk cilvēku rīkoties līdzīgi. Es noteikti neuzskatu, ka šis ir varoņdarbs. Varbūt tas ir labs pilsoniskās līdzdalības piemērs. Varoņdarbus katru dienu veic mediķi, skolotāji, policisti. Es tikai apturēju ar vārdu cilvēkus, kuriem bija slikta ideja,” pārliecināta ir Sanita.

Varēja ātri atjaunot

Rīgas pieminekļu aģentūra viņai ir ļoti pateicīga – ja obelisku neatgūtu, atjaunošana būtu dārga un ilga. “Kas to zina, kur viņi to liktu. Varbūt kaut kur pamestu, bet varbūt iemestu kanālā,” pieļauj Sanita. Pateicoties viņai, pieminekli jau 22. decembrī varēja atkal uzstādīt vecajā vietā.

Kā simbolisku pateicību Rīgas domē Sanita saņēma dažādas piemiņas lietas, tostarp veiksmes monētu ar ceriņa ziedu, lai vienmēr būtu īstajā laikā un vietā un veiksme viņai stāvētu blakus.

Tā kā taktilā pieminekļa vērtība pārsniedz 31 000 eiro, celta apsūdzība par svešas mantas tīšu bojāšanu lielā apmērā un draud brīvības atņemšana no trīs mēnešiem līdz pat desmit gadiem.

Lai labāk pasargātos no līdzīgiem uzbrukumiem, piemineklis tagad ir stingrāk nostiprināts, ir uzlabotas novērošanas kameras un vieta labāk izgaismota.

Par tautas ziedojumiem

Taktilais Brīvības piemineklis neredzīgiem cilvēkiem izveidots par ziedojumiem, kampaņu rīkoja fonds "Nāc līdzās!" sadarbībā ar tēlnieku Ivaru Miķelsonu un arhitekti Ilzi Rukmani-Poču. Piemineklis atklāts 2022. gada 18. novembrī.