foto: Shutterstock
Izglītības atšķirības var traucēt laulībai
Latvijā izjūk puse laulību.
Attiecības
2024. gada 21. janvāris, 08:26

Izglītības atšķirības var traucēt laulībai

Jauns.lv

Laulības, kas noslēgtas starp partneriem ar vienādu izglītības līmeni, ir visstabilākās, bet, palielinoties starpībai, aug arī risks šķirties, raksta portāls Lsm.lv, atsaucoties uz speciālistu teikto Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija".

Izglītība prasa laiku un resursus, sabiedrībā joprojām valda uzskats, ka vīrietim ir jābūt ģimenes nodrošinātājam. Mūsdienās vīrieši bez izglītības var labāk atrast darbu nekā sievietes bez izglītības.

Tiesiskais regulējums ir mainījies, tagad šķir pusi laulību, "Ģimenes studijā" skaidroja Centrālās statistikas pārvaldes Sociālās statistikas departamenta direktore Baiba Zukula. Izglītības līmeņa atšķirības ir viens no šķiršanās iemesliem.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Marita Zitmane skaidro, ka Latvijā nav pētījumu par izglītības atšķirību ietekmi uz laulību, bet starptautiski pētījumi rāda – ja sievietei ir augstāka izglītība par vīrieti, tad iespējama šķiršanās. Ja abiem ir augstākā izglītība, tad laulība ir stabila.

Ir divi aspekti, kas var skaidrot šo statistiku – izglītība ir zināms statuss un šķiru atšķirība, pauž sociālantropologs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Klāvs Sedlenieks. Tā var veidot vienu no saspīlējuma dimensijām. Izglītība mūsdienās nozīmē arī augstākus ienākumus.

Psihoterapeits, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docents Artūrs Utināns akcentē, ka psihoterapijā ir pētījumi – stabilāks ir pāris, kuriem ir līdzīgas intereses, arī pretstati pievelkas, stabilam pārim jābūt vienā sociālajā slānī.