Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Puisēns sīks augumā un tikai 12 gadu vecs, bet strādā tikpat daudz, cik pieaugušie
foto: no privātā arhīva
Bērni

Puisēns sīks augumā un tikai 12 gadu vecs, bet strādā tikpat daudz, cik pieaugušie

Jauns.lv

Lai gan Latvijā gandrīz visi bērni apmeklē skolas un viņiem ir iespējas iegūt pamata izglītību, tomēr daudzviet pasaulē bērnu dzīve ir pavisam citāda un izglītība ir pieejama tikai nelielai daļai. Ēģiptē dzīvojošā latviete Baiba Kovaļkova ir pārliecinājusies, ka ēģiptiešu bērniem ir ierobežotas iespējas iegūt izglītību un izbaudīt bērnību.

Puisēns sīks augumā un tikai 12 gadu vecs, bet str...

Baiba Ēģiptē dzīvo jau vairāk nekā gadu. Viņa intervijā portālam Jauns.lv atzina, ka kopumā Ēģipte ir laba vieta, kur varētu veidot ģimeni.

“Viena no lietām, kas man patīk ēģiptiešos, ir viņu attieksme pret ģimeni: kā viņi runā par ģimenēm un kā viņi rūpējas par tām.”

Ne visiem bērniem ir iespējas iegūt izglītību

“Pārsvarā ģimenes šeit ir ļoti lielas. 3-10 bērni ir normāli,” viņa teica un norādīja, ka daudzviet pasaulē, tostarp Ēģiptē, runā par bērnu iespējām un tiesībām būt bērniem, izbaudīt bērnību un iegūt izglītību.

“Braucot ekskursijās, es redzu mazos beduīnu bērnus, kas skraida riņķī un pārdod aproces un daudz ko citu. Pajautājot viņiem, noskaidroju, ka varbūt tikai 30% iet skolās. Ļoti daudziem tīri finansiālu apsvērumu dēļ nākas izteikti ātri sākt strādāt.

Daudz [pieaugušo] cilvēku, ko es šeit pazīstu, arī ir sākuši strādāt jau 7-8 gadu vecumā.”

foto: no privātā arhīva

Aizved rotaļlietas mazajiem beduīniem

Kopumā var secināt, ka Ēģiptē dzīvojošo bērnu iespējas iegūt izglītību, būt bērniem un izbaudīt bērnību ir ierobežotas.

“Kad es braucu ekskursijās un zinu, ka tur būs beduīnu bērni, vienmēr mēģinu aizvest viņiem kādas rotaļlietas vai kaut ko citu. Ir forši paskatīties, ka kādu mirkli viņi atkal skraida apkārt un spēlējas.”

Puikam 12 gadi, bet strādā tikpat daudz, cik pieaugušie

Moto safari aktivitātēs Baiba bieži redzējusi kādu puisīti. “Viņš ir maziņš augumā, bet sejas izteiksmē izskatās tik ļoti pieaudzis!”

Arī visa zēna izturēšanās un manieres liecina, ka puika jau ir daudz ko pieredzējis savā salīdzinoši neilgajā dzīvē.

“Es pajautāju, cik viņam gadu. Viņam bija tikai 12 gadi! Taču viņš strādāja tik pat daudz, cik to darīja pieaugušie viņam apkārt.”

Arī mazajiem bērniem ir jāpalīdz ģimenei izdzīvot

Lielajās ēģiptiešu ģimenēs bērnu iespējas iet skolā, mācīties un iegūt labāku nākotni ir ierobežotas. Daļai mazo ēģiptiešu ikdiena ir diezgan skarba.

Ja bērns sācis strādāt jau 7-8 gadu vecumā, vēlāk viņam var nebūt laika, spēka un arī domu iegūt izglītību. “Naudu vajag, ģimenei ir jāizdzīvo, ir jāpalīdz,” Baiba raksturoja situāciju daudzās ēģiptiešu ģimenēs.

foto: no privātā arhīva

Ne visi jaunieši grib lielas ģimenes

Neskatoties uz ierobežotām iespējām mācīties, kopumā ēģiptieši bērnus uzlūko kā svētību.

“Bet es satiku vienu beduīnu puisi, kuram ir 10 māsas un brāļi. Viņa vecāki jautājuši: “Kad tev būs bērni? Kad mums būs mazbērni?”

Puisis atbildējis: “Tik drīz nebūs. Mans mērķis nav daudz bērnu.” Viņš priecāsies par bērniem un, ja Dievs dos, tad viņi būs, bet ar prātu.” 

Ļoti atvērti un draudzīgi

Baiba novērojusi, ka lielākā daļa ēģiptiešu ir vienkārši ļaudis. “Ēģiptieši ir ļoti atvērti un draudzīgi. Viņi vienmēr pasmaidīs, centīsies parunāties, gribēs zināt, kas tu esi, ko tu dari un kāpēc.

Šeit cilvēki ir ļoti atvērti un izpalīdzīgi. Ļoti ātri var sadraudzēties ar viņiem un izveidot kontaktus.”

Ilgākās un ciešākās draudzībās ēģiptieši labprāt iepazīstina iebraucējus ar savām ģimenēm un aicina ciemos uz mājām. Tāpat viņi sveicina kaimiņus un apkārtnē dzīvojošos ļaudis.

Tēmas