foto: Publicitātes foto
Ejam peldēt!
Bērni
2023. gada 1. jūnijs, 16:07

Ejam peldēt!

Reklāmas projekts

Klāt vasara. Vai jūs savam bērnam esat iemācījuši justies droši, atrodoties ūdenī? Dariet to sporta klubā F1!

Slikti, ja cilvēks neprot peldēt. Vasarā daudziem vecākiem šis jautājums kļūst ļoti aktuāls. Ja mazulis vai pusaudzis ūdenī nejūtas brīvi, tā ir liela problēma viņa drošībai.

Nevēlamies biedēt, bet Latvijā katru gadu noslīkst apmēram 100 cilvēku (arī bērni), un daļa iet bojā tāpēc, ka nav apguvuši elementāru peldētprasmi. Bērnam un arī pieaugušajam, kurš neprot peldēt, potenciālu apdraudējumu rada jebkura ūdenstilpe – sekls dīķis, ezers, jūra vai upe.

Saskaņā ar statistikas datiem tikai ceturtā daļa valsts iedzīvotāju prot peldēt (sliktāk vai labāk)… Tikai ceturtā daļa!

Peldēšana cilvēkam gandrīz līdzinās staigāšanai – tā noder ikvienam. Turklāt tas ir ļoti veselīgs sporta veids visu vecumu cilvēkiem.

Ikvienu bērnu, kurš pārsniedzis trīs četru gadu vecumu, vasaras laikā var iemācīt labi noturēties uz ūdens. Vai tas nav tas, par ko jūs sapņojat? Tieši tā! Dēlam vai meitai, vai varbūt jau mazbērniem noteikti ir jāiemāca peldēt. Galvenais ir nekļūdīties mācību procesā, tāpēc vienmēr pareizāk šajā jautājumā uzticēties profesionālam trenerim.

Protams, ir lieliski, ja mācību process notiek tīrā, ērtā baseinā, kur līdzās garajiem 25 metru standarta celiņiem, ir arī speciāla akvatorija pašiem mazākajiem!

Sporta klubs F1 Purvciemā ir viena no nedaudzajām vietām Rīgā, kur bērnus (un arī vecākus) māca peldēt bez bailēm un ar prieku. Daudzi zēni un meitenes pēc pirmās tikšanās ar treneri paliek klubā daudzus gadus un labprāt apmeklē nodarbības baseinā. Svarīgi – treniņu abonementi ir par izdevīgu cenu!

Kā iemācīt peldēt jebkura vecuma bērnu, stāsta sporta kluba F1 trenere, sporta meistare Zane Treigute.

foto: Publicitātes foto

Sāksim ar to, ka iesācējam ūdens nedrīkst izraisīt nekādas psiholoģiskas negācijas. Atrodoties brīvā dabā, man ir nācies novērot, ka tēvi no laivas, no mola vai no piepūšamā matrača iemet jūras viļņos vai ezerā kliedzošu dēlu vai meitu – protams, lai viņi sāktu peldēt. Bērns ir pilnīgā stresā, viņa galva nonāk zem ūdens, no tā viņu parasti izvelk no šausmām zilu un sarijušos ūdeni. Tā kategoriski nedrīkst darīt! Līdzās noturīgai baiļu izjūtai saistībā ar peldēšanu šāda ekstremāla iegremdēšana var izraisīt “sauso” noslīkšanu, kad nāve iestājas balss saišu spazmu dēļ, rodoties elpošanas grūtībām. Starp citu, tādi ir aptuveni 2 % visu nāves gadījumu saistībā ar ūdeni. Tieši tāpēc kategoriski uzstāju – ne bērnu, ne pieaugušo, kurš neprot peldēt, nedrīkst mest ūdenstilpē, jo nav tā, kā mēdz teikt: kad dzīvot gribēs, tad instinktīvi sāks peldēt. Tādā veidā cilvēku var nogalināt – es nejokoju...

Peldēšana ir prieks. Vienmēr ir svarīgi iemācīt mazulim, kā es saku, justies kā zivij un saprasties ar ūdeni. Mūsu vismazākajiem audzēkņiem ir trīs četri gadi, viņi uz mūsu kluba nodarbībām nāk kopā ar vecākiem vai vecvecākiem. Mēs pakāpeniski, izmantojot rotaļlietas un īpašu apmācību sistēmu, pieradinām bērnus pie ūdens. Mācību process viņiem sagādā milzīgu prieku, tāpēc nav brīnums, ka pēc kāda laika viņi top veikli kā delfīni. Ir prieks vērot viņu progresu peldēšanā.

Piecus līdz septiņus gadus vecu (un vecāku) bērnu grupās jau apzināti mācās peldēt; bērniem parasti tas izdodas ātri. Kopumā veidojam dažādu vecumu grupas atbilstoši fiziskajai sagatavotībai, tieksmēm un vēlmei nodarboties ar peldēšanu kā sporta veidu.

Peldēšana bērnus labi norūda, uzlabo imunitāti un fizisko sagatavotību, kā arī ļauj ziemā pretoties dažādu veidu vīrusiem. Turklāt tie bērni, kuri sāk nodarboties ar peldēšanu, ātrāk atrisina pareizrunas problēmas un grūtības ar skaņu vai vārdu izrunāšanu, ja tādas ir. Reizēm vecāki tieši tāpēc, ņemot vērā logopēdu ieteikumus, ved audzēkņus pie mums, F1 sporta kluba treneriem.

Apmācības mūsu klubā, protams, sākas ar to, lai bērni varētu noturēties uz ūdens un pārvietoties “sunīšu” stilā – mēs mācām pareizi nirt, skaisti gulēt uz ūdens un dažādos stilos pārliecināti nopeldēt noteiktas distances. Pagriezties no vēdera uz muguru un otrādi vai mainīt virzienu, peldot pa labi, pa kreisi, uz priekšu un atpakaļ – tās šķiet elementāras prasmes, bet vai ikviens cilvēks zina, kā to izdarīt?

Sākumā mēs panākam, ka bērns var ielēkt ūdenī, ienirt un nopeldēt vismaz 200 metru, tostarp 50 metru uz muguras. Tikai tad var novērtēt, kādas peldēšanas prasmes bērnam jau ir.

foto: Publicitātes foto

Kopumā peldēšana ietver 15 pamatelementus, piemēram, spēju droši nokļūt ūdenī un iznākt no tā, spēju kontrolēt elpošanu un mierīgi gulēt uz ūdens virsmas, nirt, objektīvi novērtēt savas peldēšanas prasmes, apstākļus un iespējamos riskus.

Treniņu laikā bērnam uzlabojas disciplīna, attīstās atbildības izjūta un spēja pārvarēt grūtības. Tās taču ir augošam cilvēkam nepieciešamas īpašības, vai ne?

Nāciet pie mums uz kluba F1 baseinu Purvciemā! Gaidām jūs mūsu treniņos un peldēšanas nodarbībās bērniem un pieaugušajiem – jo īpaši tāpēc, ka vasara ir īstais laiks, lai patiesi sadraudzētos ar ūdeni!

Nodarbības notiek 25x11 m peldbaseinā – ūdenī, kas tiek kvalitatīvi attīrīts caur oglekļa filtru un kvarca smiltīm.

Jautājumus par baseina darba laiku, nodarbību laikiem un apmeklēšanas nosacījumiem var uzdot pa tālruni: +371 20133331.

(!) Pieaugušie, kā arī ģimenes var apmeklēt baseinu gan ar abonementiem, gan vienreizējām biļetēm.

SPA paketē pieaugušajiem ietilpst: baseins (25x11 m); bērnu peldbaseins; 4 džakuzi; pirts komplekss – sauna, aromterapija, sauna.

Baseina celiņus var rezervēt individuāli. Kontakti: +371 20133331, e-pasts: info@clubf1.lv

Raksts tapis sadarbība ar F1 Fitnesa klubs.