foto: Shutterstock
Kādas ir interesantākās Mātes dienas tradīcijas, un - kā sauc leģendāro svētku kūku
Dzīvesstils
2023. gada 10. maijs, 19:08

Kādas ir interesantākās Mātes dienas tradīcijas, un - kā sauc leģendāro svētku kūku

Jauns.lv

Maija otrajā svētdienā Latvijā svin Mātes dienu. Kā šie svētki ir radušies, un kā māmiņas sveic citviet pasaulē?

Interesanti, ka Mātes dienu aizsāka svinēt Amerikas Savienotajās Valstīs, un tās aizsācēja bija metodistu baznīcas draudzes locekle. Metodisti ir kristiešu protestantu atzars, un šī reliģiskā konfesija ir pārstāvēta arī Latvijā.

Tomēr pati Mātes diena nav saistīta ar reliģiju, un to atzīmē daudzi cilvēki dažādās pasaules valstīs. Datums gan ir atšķirīgs. Piemēram, Lietuvā, Spānijā un Ungārijā to svin maija pirmajā svētdienā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Šveicē - maija otrajā svētdienā tāpat kā Latvijā, Lielbritānijā - gavēņa ceturtajā svētdienā, Francijā un Zviedrijā - maija pēdējā svētdienā utt. Viens ir skaidrs: lielākajā daļā valstu tie ir pavasara svētki.

Austrālijā ir tradīcija Mātes dienā nēsāt piespraustu baltu neļķi, lai godinātu mūžībā aizgājušu māti, un krāsainu neļķi, lai godinātu vēl dzīvu māti; Francijā ir tradīcija papildus ziediem un apsveikuma kartītēm dāvināt mātēm kūku ziedu pušķa formā;

Īrijā Mātes dienas svinēšana ir saistīta ar laikiem, kad nabadzīgo ģimeņu bērni tika sūtīti strādāt pie turīgajiem. Reizi gadā, gavēņa vidū, bērniem tika piešķirta brīvdiena, lai apmeklētu savu dzimto baznīcu un savu māti; - Meksikā Mātes diena tiek svinēta 10. maijā. Šeit ir ierasts, ka bērni svētku priekšvakarā atgriežas savās mājās, un pašā svētku dienā Meksikas baznīcās tiek noturētas īpašas mises.

Lielbritānijā, tāpat kā Īrijā, Mātes diena tiek svinēta ar "Mātes dienas kūku", kas tiek gatavota no mandelēm.