Padomi, kā izvārīt ideālu olu - kuru viegli nolobīt
Krāsotas vai kā citādi izgreznotas Lieldienu olas ir ļoti skaistas, taču, ja mazliet pacenšas, tās var padarīt gan viegli lobāmas, gan perfekti uzvārītas.
* Ideālām cieti vārītām olām nav pelēkzaļu gredzenu ap dzeltenumu, to dzeltenums ir krēmīgs un mīksts. Pareizi vārītas olas ir viegli nolobīt.
* Vārīšanai izvēlas 7- 10 dienas glabātas olas, kurām ir nebojāta čaumala. Jāņem vērā, ka svaigas olas būs ļoti grūti nolobīt, tādēļ labāk izvēlēties apmēram nedēļu stāvējušas olas.
* Čaumala būs stiprāka, ja olas no ledusskapja izņemsiet vismaz stundu pirms vārīšanas.
* Olas neplaisās un būs vieglāk nolobāmas, ja ūdenim pievienosiet sauju sāls vai arī pirms vārīšanas tās kādu laiku paturēsiet aukstā ūdenī. Ja vārāt baltās olas, kurām ir ļoti plāna čaumala, tad ūdenim var pievienot dažas lāses etiķa.
* Viena no metodēm ir olas vārīt ļoti karstā, taču ne verdošā ūdenī. Olas saliek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni, pilnībā pārklājot olas. Kad ūdens ir sācis vārīties, katliņu noņem no degļa, uzliek vāku un ļauj tām izvārīties līdz galam. Vārītas olas atdzesē, ieliekot uz dažām minūtēm aukstā ūdenī.
* Vārīšanas ilgums ir atkarīgs no tā, cik cieti vai mīksti vārītas olas vēlaties iegūt. Ideālas cieti vārītas olas iegūst, tās vārot apmēram septiņas minūtes. Ja vidēja izmēra olas tiek krāsotas, piemēram, ar sīpolu mizām, tad tās vāra apmēram 8 - 9 minūtes. Mīksti vārītas olas, kam dzeltenums būs daļēji sarecējis, var iegūt, vārot apmēram 4 – 5 minūtes.
* Starp citu, ja pirksiet pārmaiņus baltas un brūnas olas, tad pēc krāsas vienmēr zināsiet, kuras ledusskapī ir visvecākās.
Zināšanās dalījās restorāna "Aqua Luna” šefpavārs Gints Aizupietis