foto: Shutterstock
Nav jābaidās, ka drēbēs ir neliels procents poliestera
Lai pagatavotu audumu no izlietotas plastmasas, to nomazgā, noņem etiķetes, sasmalcina, tad silda, līdz rodas staipīgs, lipīgs šķidrums, un no šīs masas gatavo diegu, bet no diega – audumu.
Dzīvesstils
2023. gada 6. februāris, 16:05

Nav jābaidās, ka drēbēs ir neliels procents poliestera

100 Labi padomi

Jauns.lv

Mūsdienās zinātnieki ir atklājuši tehnoloģijas, kā sintētiskos audumus padarīt cilvēkiem draudzīgus un ērti lietojamus. Tāpēc, izvēloties dabīga auduma drēbes, nav jābaidās, ka to sastāvā ir neliels procents sintētikas, piemēram, poliestera. Šāds piejaukums padara materiālu izturīgāku un ilgāk nēsājamu.

Turklāt, rūpējoties par ekoloģiju, zinātnieki ir atraduši veidu, kā visur esošo plastmasu pārvērst modernos audumos. Lai pagatavotu audumu no izlietotas plastmasas, to nomazgā, noņem etiķetes, sasmalcina, tad silda, līdz rodas staipīgs, lipīgs šķidrums, un no šīs masas gatavo diegu, bet no diega – audumu. Šāda audumā pārstrādāta plastmasa noārdās daudz ātrāk nekā nepārstrādāta plastmasa.

foto: Shutterstock

Zināšanai! Lai arī audums, kas tapis no plastmasas, ir kvalitatīvs un to slavē pasaulslaveni dizaineri, kas veido no tā jaunākas apģērbu kolekcijas, tā tomēr ir sintētika, kas neļauj ādai elpot. Tāpēc pārstrādātās plastmasas apģērbs būs piemērots vēsākam laikam vai lietainām vasaras dienām.

Mode ar sirdsapziņu: zīmola "Everlane" apģērbi, kas tapuši no pārstrādātām plastmasas pudelēm

gallery icon

Vai zināji? Katru gadu plastmasas atkritumu dēļ iet bojā milzums putnu, zvēru, jūras zīdītāju un zivju. Pasaules ūdeņos peld miljoniem tonnu atkritumu, no kuriem lielākā daļa ir plastmasa. Klusajā okeānā dreifē milzīgs sablīvētu atkritumu blāķis – atkritumu sala Eastern Garbage Patch, kas ir vairāk nekā desmit reižu lielāka par Latviju. 

Latvijas vieglatlētu formas, kas ražotas no pārstrādātām plastmasas pudelēm

Latvijas vieglatlēti šogad Tokijas olimpiskajās spēlēs startēs īpašās videi draudzīgākās formās, kas vienlaikus pilnībā piemērotas sportistu vajadzībām. Tokijas olimpiskajās spēlēs ...

gallery icon