foto: Shutterstock
Anna visiem birojā izpļāpāja, ka esmu stāvoklī; to uzzināja arī priekšnieks
Tu apdomā, kā izvēlēties pareizos vārdus, plāno īsto laiku, lai pastāstītu darbabiedriem un priekšniekam, ka drīz kļūsi par māmiņu. Un tad pēkšņi kolēģe nolemj, ka viņas misija ir informēt visus.
Attiecības
2023. gada 30. janvāris, 07:29

Anna visiem birojā izpļāpāja, ka esmu stāvoklī; to uzzināja arī priekšnieks

Jauns.lv

Pavēstīt citiem priecīgos jaunumus, ka gaidi mazuli, topošajām māmiņām ir viens no emocionālākajiem grūtniecības mirkļiem. Tomēr, ja runa ir par kolēģu un priekšnieka informēšanu, tas var būt diezgan sarežģīti. Daudzām sievietēm nav viegli atklāt šo informāciju kolēģiem darbavietā, un, ja sāk izplatīties baumas, tas var kļūt par milzīgu stresa faktoru.

Līdzīgā nepatīkamā situācijā nokļuvusi portāla BrightSide.me lasītāja Keita. Viņas kolēģe visiem birojā pastāstīja, ka Keita ir stāvoklī, pirms viņa pati paspēja atklāt šīs ziņas. Lūk, Keitas stāsts.

Topošās māmiņas stāsts

Mani sauc Keita, strādāju tirdzniecības uzņēmumā. Pirms dažām nedēļām uzzināju, ka gaidu mazuli. Viena no kolēģēm Anna noklausījās manu telefonsarunu ar vīru un visu saprata. Viņa metās mani apkampt un teica, cik ļoti priecājas par maniem jaunumiem. Es Annai teicu, ka tas ir noslēpums un negrasos nevienam darbā to stāstīt vēl vismaz divus mēnešus.

Vakar mums birojā bija lielā sapulce. Kad bijām beiguši runāties, Anna piecēlās no sava krēsla, nostājās sapulču zāles vidū un skaļā balsī sacīja: "Mīļie kolēģi, vai varu lūgt mazliet uzmanības?" Un viņa visiem pateica, ka es esmu stāvoklī. Visi metās mani apsveikt, bet es tur stāvēju vienkārši šokēta, biju bez valodas. Tagad visi birojā zina, ka gaidu bērnu. Ieskaitot arī priekšnieku. Kā? Kā viņa varēja man to nodarīt? Es nezinu, kā man tagad vajadzētu rīkoties?

Kolēģu noslēpumu izpļāpāšana nav labākais, ko darīt darbavietā

Portāls BrightSide.me ir sagatavojis atbildi Keitai, kā šīs sarežģītās situācijas izkļūt ar paceltu galvu:

- Citi var tikai iedomāties, cik šausmīga ir sajūta šādā brīdī. Tu apdomā, kā izvēlēties pareizos vārdus, plāno īsto laiku, lai pastāstītu kolēģiem un priekšniekam, ka drīz kļūsi par māmiņu. Un tad pēkšņi kolēģe nolemj, ka viņas misija ir informēt visus. Hmm. Tas ir patiešām smagi. Protams, labāk ir ļaut priekšniekam pirmajam uzzināt šos jaunumus. Un pastāstīt to privātā sarunā. Bet kas izdarīts, tas izdarīts. Un tagad tev ir jāizmanto šī situācija pēc iespējas labāk.

- Tā vietā, lai ļautu izplatīties baumām un cilvēkiem apspriest tevi aiz muguras, pastāsti pati visiem šos jaunumus. Pat ja viņi jau zina no Annas, ka tu esi stāvoklī. Ja tu vēlreiz viņiem to pateiksi pati, tu pārtrauksi kolēģu baumošanu.

- Nākamreiz, kad dzirdi kādu apspriežam tavu grūtniecību vai izsakot tev piezīmi saistībā ar to, vari vienkārši mainīt tēmu un pieklājīgi atgādināt kolēģiem, ka varbūt labāk apspriest darbu, nevis personiskus jautājumus.

- Runā ar Annu un pastāsti viņai, ka viņas rīcība lika tev justies neērti (un var pat slikti ietekmēt tavu karjeru), pat ja viņa domāja labi. Mierīga un atklāta saruna var likt Annai saprast, ka citu cilvēku noslēpumu izpļāpāšana nav labākais, ko darīt darbavietā.

- Ja pēc šīs godīgās sarunas atkal dzirdi Annu baumojam, vari izmēģināt nelielu viltību. Kad tev ir kas oficiāli jāpaziņo kolēģu grupai, aizej pie Annas un pasaki kaut ko līdzīgu: “Es zinu, ka tu esi labākā, kas visus informē par jaunumiem mūsu birojā, tāpēc, lūdzu, pastāsti citiem, ka...” Tas, iespējams, liks viņai saprast, ka kolēģi viņu uztver kā baumu izplatītāju.

- Piesakies pie priekšnieka uz privātu sarunu. Lai arī viņš jau zina jaunumus, jums joprojām ir jāapspriež daudz detaļu. Ieplāno jau iepriekš, ko teiksi šajā sarunā, turies pie īsas un vienkāršas izteiksmes. Sāc ar to, ka pasaki - tu nevēlējies, lai priekšnieks uzzina jaunumus šādā veidā, un tu plānoji viņu informēt, kad būs īstais laiks. Pēc tam var apspriest tavu darba grafiku, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu un tamlīdzīgas lietas.

Tēmas