foto: Shutterstock
Vīramāte piedāvājās, ka var pieskatīt mūsu meitu. Cik mīļi, bet... tagad viņa prasa par to naudu
Kā vīramāte vispār varēja pajautāt, lai maksājam par to, ka viņa pavada laiku ar savu burvīgo mazmeitiņu? Kad es pati biju maza, mana ome pieskatīja gan mani, gan māsu stundām ilgi. Un nekad neiedomājās prasīt, ka par to ir jāmaksā. Viņa to darīja aiz mīlestības pret mums.
Bērni
2023. gada 26. janvāris, 18:50

Vīramāte piedāvājās, ka var pieskatīt mūsu meitu. Cik mīļi, bet... tagad viņa prasa par to naudu

Jauns.lv

Jauns.lv

20% vedeklu atklāj, ka pēc bērna piedzimšanas viņu attiecības ar vīramāti ir mainījušās uz slikto pusi, raksta BrightSide.me. Kļūšana par vecākiem jau tāpat ir izaicinājums, un lielākajai daļai vēl rūpes par bērnu ir jāapvieno ar darba pienākumiem. Kāda jaunā māmiņa dalās pieredzē par situāciju savā ģimenē, kad viņas vīramāte pieprasīja samaksu par mazbērna auklēšanu, un jautā pēc padoma, kā rīkoties.

Lūk, jaunās māmiņas stāsts:

Esmu nonākusi nejaukā situācijā. Mēs ar vīru esam laimīgi precējušies jau 10 gadus. Tagad beidzot esam sagaidījuši savu pirmdzimto - mums ir 6 mēnešus veca veselīga meitiņa. Un mums abiem ir pilnas slodzes darbs. Vīrs strādā attālināti no mājām, es eju strādāt uz biroju. Vīra mamma nesen aizgāja pensijā un pieteicās, ka varētu pieskatīt mazo, kamēr mēs abi strādājam. Ļoti nopriecājāmies un, protams, akceptējām to. Viņai ir pieredze ar bērniem, tā ka viss kārtībā. Es no sirds novērtēju viņas piedāvājumu un laiku, kuru viņa mums veltī. Jo viņa ne tikai pieskata mazo, bet arī nomazgā traukus, pagatavo ēst, tīra māju.

Taču vakar man ar vīramāti bija saruna, un tās laikā viņa nepakautrējās pajautāt, lai maksājam viņai par darba stundām. Es joprojām esmu šokēta. Kā viņa varēja pajautāt, lai maksājam naudu par to, ka viņa pavada laiku kopā ar savu burvīgo mazbērnu? Viņa nosauca savu cenu tam laikam, ko pavada ar mazo Katrīnu!

Kad es pati biju maza, mana ome pieskatīja gan mani, gan māsu stundām ilgi. Un nekad neiedomājās prasīt, ka par to ir jāmaksā. Vai kādas dāvanas vai tml. Viņa to darīja aiz mīlestības pret mums. Arī pati skolas gados esmu daudz pieskatījusi savu mazo māsu un brāli. Par brīvu, protams.

Es pat nezinu, ko lai saka. Esmu tik dusmīga, ka tas jau sāk ietekmēt manu laulību. Jo mans vīrs uzskata, ka viņai ir tiesības prasīt samaksu, jo, ja mūsu bērnu nepieskatītu viņa, tad tāpat vajadzētu maksāt auklītei vai citam svešam cilvēkam. Un beigās tas, iespējams, pat būtu dārgāk. Ko man darīt? Esmu apjukusi. Manām draudzenēm vai ģimenei šāda problēma nekad nav bijusi, tāpēc vaicāju padomu jums.

Lūk, kādus risinājumus iesaka BrightSide.me eksperti:

- Mēģini saprast, kāpēc tava vīramāte varētu pieprasīt samaksu par mazbērna aprūpi. Minēji, ka viņa nesen aizgāja pensijā. Pārsvarā pensionāri ļoti uztraucas par finansēm. Iespējams, tas varētu būt iemesls jūsu vīramātes paziņojumam. Vienīgais veids, kā to uzzināt, ir atklāta diskusija, kas mūs noved pie nākamā punkta.

- Runā ar savu vīramāti. Ieplānojiet atklātu, godīgu tikšanos un mierīgā, pieaugušā veidā pastāsti viņai, kā tu jūties. Saruna var novirzīties no pareizā ceļa, tāpēc, lūk, trīs soļu rokasgrāmata, kā izvairīties no tā, ka diskusija pārvēršas strīdā.

1. solis. Nedomā, ka tava vīramāte reaģēs negatīvi.
2. solis. Pasaki viņai, kā tu jūties, netaisnojoties ne par ko. Piemēram, "Es jūtos nesaprasta", nevis "Es jūtos nesaprasta, jo jūs lūdzāt naudu par Katrīnas pieskatīšanu." Neliec vīramātei nostāties aizsardzības pozīcijā.
3. solis. Uzsver to, ko jūs darāt, nevis to, ko nedarāt.

Kvalificēts profesionālis vai mīloši radinieki — kuru tu izvēlētos?

- Atceries, ka sertificētas aukles nolīgšana, iespējams, ir dārgāka nekā tavas vīramātes pakalpojumi. Padomā, kā jūs abi ar vīru beigu beigās justos ērtāk. Un paturi prātā, ka tava vīramāte ir izaudzinājusi cilvēku, ar kuru kopā tu esi izvēlējusies pavadīt visu atlikušo mūžu. Tas liecina, ka viņa daudz ko ir izdarījusi pareizi attiecībā uz bērnu audzināšanu.

- Apsver arī citus risinājumus. Domājot par nākotni, kad bērns paaugsies, arī bērnudārzam vēlāk būs savi plusi un mīnusi — iespējams, augstākas izmaksas un stress, kā arī laika patēriņš (piemēram, bērna vešana uz bērnudārzu un no tā). Turklāt būs dienas, kad bērnam būs jāpaliek mājās, un tad tāpat būs jāatrod kāds, uz kuru var paļauties, ka viņš pēdējā brīdī varēs pieskatīt.

Lielākā daļa vecvecāku negaida, ka viņiem maksās par mazbērnu pieskatīšanu. Tomēr ir arī pilnīgi saprotami par to saņemt samaksu. Rūpes par bērnu var būt pilnas slodzes darbs. Barošana, autiņbiksīšu maiņa un nemitīga mazuļa uzmanīšana nav viegls uzdevums, īpaši vecumdienās.

Kā Latvijas situācijā pašlaik iespējams risināt bērnu pieskatīšanas finansiālo pusi, omītei sakārtojot dokumentus un oficiāli saņemot naudu no pašvaldības, lasi šeit.