foto: Shutterstock
Kāpēc pāri, kuri izskatās tik nešķirami, pēc daudziem gadiem laulībā tomēr izšķiras?
Apkārtējiem šķiet, ka viņi dzīvo kā cimds ar rociņu. Bet reizēm ne viss ir tā, kā izskatās.
Attiecības
2023. gada 17. janvāris, 18:48

Kāpēc pāri, kuri izskatās tik nešķirami, pēc daudziem gadiem laulībā tomēr izšķiras?

Jauns.lv

Jauns.lv

Ir pāri, kuri bijuši kopā teju visu mūžu. Un jūs pat iedomāties nevarējāt, ka viņi izšķirsies. Bet dažreiz cilvēki, kuri šķiet nešķirami, tomēr dzīvē aiziet katrs savu ceļu.

Saskaņā ar tips-and-tricks.co vēstīto, tas nav pēkšņs lēmums, ko izraisījuši strīdi vai romāns. Pat pēc gadu desmitiem ilgas laulības. Tātad - kāpēc pāri tomēr izšķiras pēc visiem šiem kopā pavadītajiem gadiem? Parasti, kad cilvēki pēkšņi paziņo, ka šķiras, mēs sagaidām, ka šo lēmumu ir izraisījis kāds notikums. Piemēram, strīdi, romāns vai cita nodevība. Bet te ir dziļākas sajūtas. Parasti tā ir lēna apjausma, ka vairs nespējat atrast kopīgu valodu būtiskās lietās, apliecina "Huffington Post" aptaujātie eksperti.. 

Kādi ir izplatītākie iemesli, kāpēc cilvēki, kuri ir precējušies ne vienu vien gadu, iesniedz šķiršanās prasību? 

1. Dzīves piepildījums

Kad cilvēki sasniedz četrdesmit vai piecdesmit gadu vecumu, viņiem ir ne tikai bērni, par kuriem jārūpējas, bet arī jāuzņemas gādība par saviem vecākiem, kuri noveco. Spiediens, kuru izjūt "sviestmaizes paaudze", patiešām var ietekmēt attiecības. Un cilvēki sāk novērtēt savu karjeras izvēli; dažreiz viņi jūtas tā, ka pietrūkst spēka. Tas viss var izraisīt noteiktas dzīvesveida izmaiņas. Tostarp izmaiņas attiecībās.

Cilvēki dažkārt jūtas tā, ka viņiem ir iespēja, kuru nevar izmantot, jo "es kļūstu vecs". Bieži vien viņiem šķiet, ka jārealizē sevi, un viņi jautā sev, ko gan šī "realizācija" nozīmētu. Vai tas ir piepildījums attiecībās vai ir pretrunā ar attiecībām? Šie pašrealizācijas meklējumi var raisīt izmaiņas attiecībās un galu galā novest pie šķiršanās.

2. Bērnu izvākšanās no mājām

Lai gan lielākā daļa pāru sāk dzīvi bez bērniem, daudz kas mainās, kad bērni no mājām izvācas. Mainās ģimenes dinamika, un mainās arī attiecību dinamika. Vecāki pārsvarā ļoti koncentrējas uz saviem bērniem. Tas nozīmē, ka viņu uzmanība galvenokārt ir vērsta uz bērniem un viņu dzīvi.

Kad bērni atstāj mājas, mainās identitāte un mērķis, kas rada jautājumus: kāds ir mūsu laulības mērķis? Kāpēc mēs esam kopā? Kas, izņemot bērnus, mūs satur kā pāri? Vēl viena aktuāla tēma ir abu cilvēku nākotnes gaidas. Kad nav bērnu, par kuriem rūpēties, cilvēkiem ir laiks padomāt par savu nākotni un to, kādai tai vajadzētu būt. Daudzi pāri paskatās viens uz otru un jautā: "Vai mums joprojām ir vienādas vērtības? Vai mēs joprojām esam tie paši cilvēki?

Šīs dinamikas izmaiņas īpaši sievietēm var likt domāt par to, kā viņas vēlas veidot savu dzīvi, ne tikai būdamas mātes. 

3. Menopauze 

Kad pusmūža sievietes piedzīvo menopauzi, daudz kas var mainīties. Hormonālas izmaiņas var izjaukt pāra seksuālo dzīvi, un sievietes saskaras ar daudzām psiholoģiskām problēmām. Ja abas puses skaidri un atklāti nerunā par notiekošajām izmaiņām, tas var izraisīt pārpratumus un nesaprašanos. Visa pamatā ir komunikācija. Šiem pārmaiņu laikiem nav jābūt sliktiem. Ja pāri aptver visu, kas nāk ar līdz ar pusmūžu, sākot no piepildījuma meklējumiem līdz menopauzei un "tukšās ligzdas sindromam", šis viņu dzīves periods patiesībā var būt pat interesants. Ja to pareizi izmanto, tas var būt brīdis, kad attiecības paceļas nākamajā līmenī un pārvēršas par kaut ko patiesi skaistu.