foto: CAMERA PRESS/James Veysey / Vida Press
Enerģijas līmenis pa gadu desmitiem: kas raksturīgs 20, 40 un kas 60+ gadu vecumā
Bieži vien trīsdesmitgadnieki sāk pārāk daudz no sevis prasīt, tiecas būt perfekti visās dzīves jomās.
Dzīvesstils
2022. gada 25. septembris, 08:16

Enerģijas līmenis pa gadu desmitiem: kas raksturīgs 20, 40 un kas 60+ gadu vecumā

"Patiesā Dzīve"

Lai arī vienaudžu vidū ir lielas atšķirības, tomēr katrai paaudzei raksturīgas arī kopīgas iezīmes attiecībā uz enerģijas izlietojumu un galvenajiem vaininiekiem, kas liedz to taupīt. Iespējams, vienkāršs padoms ļaus izjust vairāk enerģijas katru dienu un katru dekādi.

20+ Divdesmitgadnieku enerģijas lielākais slazds – viņi dedzina sveci no abiem galiem. Viņi gan strādā līdz vēlai naktij, studējot un veidojot karjeru, gan arī parasti ir iesaistīti aktīvā sabiedriskajā dzīvē un izklaidēs, kas nozīmē, ka miegam tiek atvēlēts maz laika. Turklāt šajā vecumā ir viegli ignorēt nogurumu. Galvenais padoms – tomēr neignorēt labu nakts atpūtu, doties laikus gulēt, izstrādāt veselīgu miega režīmu. Tieši tas nodrošinās augstu enerģijas līmeni, kas ir tik nepieciešams karjerai un veselībai.

30+ Šajā vecumā parasti nākas līdzsvarot karjeru, ģimenes dzīvi un bērnus. Sevišķi jau bērnu piedzimšana apgriež dzīvi kājām gaisā, ienes haosu, neprognozējamību un pārbaudījumus; tas viss prasa papildu enerģiju. Turklāt raksturīgi, ka trīsdesmitgadnieki sāk pārāk daudz no sevis prasīt, tiecas būt perfekti visās dzīves jomās. Rezultātā viņi var par daudz domāt un mocīt sevi par katru lēmumu, tādējādi jūtoties iztukšoti. Atslābt vislabāk palīdzēs ieradumu veidošana, jo tie ir veicami neapzināti, automātiski un bez piepūles. Uzkrāt vairāk pozitīvas emocionālās enerģijas palīdzēs atļaušanās veltīt laiku trakām idejām.

40+ un 50+ Tā sauktajā pusmūžā, kad karjerā sasniegta virsotne un bieži vien ir cilvēkam ir liela atbildība, enerģijas sistēma cieš no liela stresa. Galvenā kļūda – cilvēki aizmirst domāt par sevi, savu veselību, jo prioritātes ir finanses, ģimene, darbs, bērni, novecojušie vecāki. Tāpēc šajā vecumā ne tikai parādās nopietnas saslimšanas, bet arī bieži enerģija ir nulles līmenī. Turklāt savu artavu dod hormonu izmaiņas un vairāk negatīvu emociju. Lai palīdzētu citiem, vispirms skābekļa maska jāuzliek sev, kā to māca psihologi. Jāveic visi pasākumi, lai samazinātu savu stresu, uzlabotu veselību un par prioritāti izvirzītu savu veselīgo, optimistisko, relaksēto dzīvesveidu.

60+ Kad ilgotā pensija sagaidīta, pēkšņi dzīve zaudē jēgu. Garīgā enerģija, kas tika veltīta darbam, zaudē mērķi, un, ja nav atrasta cita nodarbe, cilvēks var kļūt apātisks; nav īsta iemesla no rīta izkāpt no gultas. Pensijai vērts sagatavoties jau laikus – izstrādāt plānu, kas ļaus justies apmierinātam. Jāatrod dzīves jēga un sava identitāte, kas nav saistīta ar darbu. Ja pensijas laiku uzlūkos kā iespēju, tas dabiski ļaus justies enerģiskākam.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Veselības akadēmija" saturu atbild SIA "Izdevniecība "Rīgas Viļņi"