Skaistums
2022. gada 13. jūlijs, 11:37

Pēdu kopšana vasarā: ko darīt, ja gribas iespīlēties slēgtajos apavos?

"100 Labi Padomi"

Pastaiga pa smilšainu pludmali un bradāšana pa ūdeni, it sevišķi jūru, ir labākā dabiskā kāju kopšanas metode vasarā. Smiltis masē pēdas, tā stimulējot 70 000 nervu galu un līdz ar to arī visu ķermeni. Staigāšana basām pēdām pa smiltīm stiprina arī muskuļus. Diemžēl daudzi par jūru var tikai pasapņot, tāpēc jāizmanto citi paņēmieni, lai vasarā palutinātu kājas.

Ūdens un smilšu peldes

*Bradāšanu pa ūdeni vajadzētu ieviest kā ikdienas rituālu ne tikai vasarā. Ja tuvumā nav ne upes, ne ezera, ne dīķa, vari izlīdzēties ar bļodu, kurā ielej ūdeni un vismaz 15 minūtes sparīgi mīņājies pa to no vienas kājas uz otru. Bļodā vari ielikt švammes gabaliņu, kuru ar kāju pirkstiem un pēdām mīci, loki un staipi, vai mazu bumbiņu, ko ar kāju pirkstiem centies izcelt laukā.

*Ja mājās ir divas lielas bļodas, vienu piepildi ar aukstu, otru – ar siltu ūdeni. Trīs minūtes kājas turi siltajā bļodā, turklāt visu laiku auguma svaru pārmaiņus virzi no pirkstu galiem uz papēžiem. Pēc tam uz minūti iekāp aukstajā bļodā un kāju pirkstus visu laiku ritmiski cilā uz augšu un uz leju. Procedūru atkārto vairākas reizes. Galvenais – pabeidz ar auksto ūdeni!

foto: Shutterstock

*Efektīva ir arī smilšu pelde. Seklu bļodu līdz pusei piepildi ar smiltīm, iekāp iekšā un sāc skriet uz vietas, augstu cilājot kājas. Pēc tam ieteicams vēl viens paņēmiens – apsēdies uz krēsla un ar pēdām mīci smiltis: izurbies līdz bļodas apakšai, satver ar pirkstiem, tad atlaid vaļā utt.

*Papildu efektu gan ūdens, gan smilšu procedūrās sniedz ārstniecības augi, piemēram, ārstniecības salvija, vībotne, rozmarīns, ceļteka, lavanda. Ūdens procedūrās vari izmantot gan uzlējumus, ko gatavo kā tēju, gan arī iebērt ūdenī sasmalcinātus svaigus augus un tad ar kāju pirkstiem un pēdām tos mīcīt, ņurcīt un berzēt.

Izvēlies karstam laikam piemērotus apavus

Lai saudzētu kājas, karstā laikā jānēsā piemēroti apavi – vieglas sandales vai iešļūcenes, kas ļauj ādai elpot, nevis slēgtas kurpes ar augstiem papēžiem vai sporta apavi. Ja tomēr dzīve piespiež tveicīgās dienās iespīlēt kājas slēgtās kurpēs, tām jābūt no dabiska materiāla, nevis gaisu necaurlaidīgas sintētikas, un kurpes pēc iespējas biežāk jāmaina.

foto: Shutterstock

Ja slēgtas kurpes tiek vilktas uz kailas pēdas, ieteicams tajās ievietot kokvilnas vai frotē ieliktnīšus, kas uzsūc mitrumu. Lai kājas tik ātri nenogurtu, kurpēs ieliktnīšu vietā vari ieklāt ceļtekas lapas.