Dzīvesstils
2022. gada 6. jūlijs, 19:03

Grāmatas lasīšana vakarā ir kā dienas deserts. Ko lasa Ilze Grase-Ķibilde?

Žurnāls "OK!"

Ilze Grase-Ķibilde, "Moller Baltic Import" direktore un vēstures projekta "Atslēgas" turpinātāja, ir cilvēks, kam interesē grāmatas, un viņa novērtē to tradicionālo formātu. Laiku vakaros, ko izdodas veltīt lasīšanai, viņa sauc par dienas desertu. 

Izklaides nolūkos dodu priekšroku biogrāfijas žanram, bet izziņai lasu par biznesu vai cilvēka attīstību. Ar aizrautību sekoju līdzi arī Haruki Murakami daiļradei. Izvēloties lasāmvielu, ieklausos ieteikumos. Ir arī konkrēti autori, kuru darbus lasu, bet es noteikti neesmu “grāmatu tārps”.

Esmu cilvēks, kam interesē grāmatas. Mājās to ir daudz – mums ir lieli plaukti ar grāmatām par dažnedažādām tēmām. Man patīk arī kafijas galdiņa grāmatas – investēt tajās, kā arī atrasties grāmatnīcās un šķirstīt grāmatas. Tādēļ man bija pārliecība, ka projektam Atslēgas nepieciešams grāmatas formāts, nepietiek tikai ar digitalizēto variantu, tas ir kā punkts uz  “i” – cita vērtība. 

Dodu priekšroku tradicionālajam grāmatas formātam, bet man ir arī Kindle, kur iekšā ir daudz grāmatu. Pirms kovida, kad bija ļoti daudz lidojumu, tas bija ērts veids, kā iecerēto grāmatu ātri nopirkt, lejupielādēt un paņemt līdzi. Labprāt klausos podkāstus – sērijveida stāstus un intervijas, bet līdz galam neesmu noķērusi audiogrāmatas formāta šarmu. Iespējams, man viss vēl priekšā. Ceļojumi, pārlidojumi un atvaļinājumi ir brīži, ko izmantoju, lai lasītu. Šobrīd dzīvei ir tik ātrs ritējums, ka lasīšanai jāatvēl konkrēts laiks, teiksim, uzreiz pēc bērnu nolikšanas gulēt. Tie ir vakari, mierīgi brīži, kuros grāmatas lasīšana ir dienas deserts.

Jau pavisam drīz…

Turpinot žurnālista, televīzijas raidījumu autora un vadītāja Mārtiņa Ķibilda ieceri, ko pats bija rūpīgi izplānojis, bet piepildīt nepaguva, ir sākts darbs pie viņa veidotā vērienīgā dokumentālā televīzijas raidījuma Atslēgas. Gadsimta vēstures atradumi satura apkopošanas tāda paša nosaukuma grāmatā. “Šī man ir ļoti īpaša grāmata, jo mums ir liela ambīcija šo projektu pārvērst modernākajā izdevumā Latvijā par Latvijas vēsturi, kas šodien ir pieejams,” saka Ilze Grase-Ķibilde un uzsver, ka grāmata nepretendē uz absolūtu patiesību. “Tas ir viena cilvēka skatījums uz 50 svarīgākajiem notikumiem Latvijā no 1918. līdz 2018. gadam. Viena cilvēka skatījums nozīmē, ka tas noteikti ir kāda viedoklis, līdz ar to tas vairāk ir aicinājums uz diskusiju nekā viennozīmīgs apliecinājums vienīgai patiesībai.” Grāmata būs latviešu, angļu un krievu valodā, aicinot uz sarunu plašu auditoriju. Grāmata iznāks novembrī, bet to jau ir iespējams pasūtīt iepriekšpārdošanā vietnē atslegas.tv

foto: Publicitātes foto

Grāmata, ko lasu pašlaik

Roberts Aigers Brauciens mūža garumā. Disney korporācijas ģenerāldirektora autobiogrāfija par uzņēmuma vadību 15 gadu garumā. Aizraujoša lasāmviela ne tikai uzņēmējiem, bet jebkuram cilvēkam, kam ir interese par to, kā uzņēmumu ar lielu pieredzi pārvērst par kaut ko, kas iededz acis pilnīgi visiem. Par to, kā cieņpilnā veidā tikt galā ar izaicinājumiem, par vērtībām, idejām u. tml. Šai grāmatai atbilstošs ir teiciens what took me here, will not take me further. Latviešu valodā tas varētu skanēt šādi – nav teikts, ka tas, kas mani šurp atvedis, mani aizvedīs arī tālāk.

foto: Publicitātes foto

Grāmata, ko mēdzu pāršķirstīt

Great Lives The Times pirmais izdevums par 20. gadsimta un 21. gadsimta sākuma ietekmīgākajiem cilvēkiem, sākot no princeses Diānas un pazīstamākajiem sportistiem, beidzot ar Nelsonu Mandelu un Pablo Pikaso. Īsi biogrāfiski apraksti, dzīves pieredze un atziņas, kas vērtīgas arī mūsdienās un ko ir labi zināt plašākam skatījumam. Enciklopēdijas biezums, bet ļoti noderīgi.

foto: Publicitātes foto

Tas ir personīgi

Māras Zālītes Pieci pirksti un Paradīzes putni. Lasot Piecus pirkstus, sajūtas bija ļoti savdabīgas. Šodien, izvēloties šo grāmatu šim sarakstam, es domāju par to, kas notiek Ukrainā. Pirms tam mēs bieži, arī es, šādas grāmatas lasījām no trešās personas perspektīvas, iztēlojoties, kāda bija dzīve Sibīrijā, kā notika atgriešanās savā zemē, un tas viss likās tik tāls… Cik nu katrs par to interesējās... Šobrīd viennozīmīgi sajūta ir cita. Pēkšņi mēs to personalizējam, jo īstenībā mēs varētu būt to cilvēku vietā un to bērnu vietā varētu būt mūsu bērni. Man ļoti patīk Māras Zālītes krāšņā valoda un veids, kā viņa tajā ietērpj šo stāstu.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Grāmata, kas palīdz pārvarēt zaudējumu

Sheryl Sandberg Option B. Mums ar autori ir līdzīgi dzīvesstāsti – pēkšņs vīra zaudējums. Šo grāmatu īsi pēc vīra aiziešanas man, atsūtot Amazon linku, uzdāvināja kolēģi. Es to neatvēru, jo tobrīd nebija intereses lasīt, bet pēc kāda laika par to atcerējos un izlasīju vienā elpas vilcienā.

Grāmatā aprakstīta ne tikai šī traģēdija, bet arī dzīves scenārijs – kā var notikt un kā mēs ar grūtībām tiekam tam cauri, un, pats svarīgākais, kā mēs pēc tam atgriežamies dzīvē. Sandberga šo grāmatu sarakstījusi kopā ar savu psihoterapeitu. Viņa pieskaras ne tikai zaudējumam, bet visam, kas ir mums apkārt. Atklātība, stāstot par savām sajūtām, ir patiesi atbruņojoša. Tas man bija ļoti liels atbalsts, un es domāju, ka šī grāmata varētu būt atbalsts daudziem cilvēkiem, jo katram ir sava veida grūtības.

foto: Publicitātes foto

Kompass sevis iepazīšanai

Juris Rubenis Starp divām bezgalībām. Man šī grāmata ir kompass sevis iepazīšanai un izaicināšanai caur autora piedāvātajām praksēm. Protams, vairāk to daru pēdējo divu gadu laikā. Juris Rubenis aprakstījis tik daudz vadlīniju un iespēju, tāpēc ticu, ka kaut ko sev interesantu atradīs katrs. Grāmata, kas padara dziļāku un ļauj sevi vairāk iepazīt. 

foto: Publicitātes foto