foto: Pexels.com
Vācija nāk klajā ar plāniem, kā vienkāršot dzimuma maiņas juridisko procesu
"Tiesības dzīvot pilnvērtīgu dzīvi saskaņā ar to, kā persona pašidentificējas, ir būtiskas visiem cilvēkiem," izmaiņu nepieciešamību skaidro Vācijas valdības pārstāve.
Bērni
2022. gada 1. jūlijs, 21:18

Vācija nāk klajā ar plāniem, kā vienkāršot dzimuma maiņas juridisko procesu

Jauns.lv

Transpersonām Vācijā būs vieglāk oficiāli dokumentos nomainīt dzimumu un vārdu, liecina Vācijas valdības izstrādātais jaunais plāns. Līdzšinējo prasību par diviem ekspertīzes ziņojumiem un tiesas apstiprinājumu turpmāk aizstātu pašidentificēšanās, vēstī "Deutsche Welle".

Vācijas valdība ceturtdien nāca klajā ar plāniem atvieglot transpersonu vārda un dzimuma juridisku atzīšanu.

Par šo soli paziņoja ģimenes lietu ministre Liza Pausa preses konferences laikā Berlīnē.

Ierosinātais "pašidentificēšanās" likums aizstātu Vācijas "transseksuāļu likumu", kas paredz, ka cilvēkiem ir jāvēršas tiesā un jāiesniedz divi ekspertu ziņojumi, parasti no psihoterapeitiem, lai oficiālajos dokumentos tiktu mainīts vārds un dzimums. Likums Vācijā ir spēkā jau 40 gadus.

Saskaņo ar jauno ierosināto "pašidentificēšanās" likumu, pilngadīgs pieteikuma iesniedzējs var doties uz vietējo dzimtsarakstu nodaļu un paziņot par izmaiņām. Arī bērni vecumā no 14 gadiem to drīkstēs darīt ar vecāku vai likumīgo aizbildņu atļauju.

Vairākās citās Eiropas valstīs, piemēram, Beļģijā, Dānijā un Šveicē, jau ir atļauts mainīt juridisko dzimuma statusu ar pašdeklarācijas palīdzību.

Vācijas valdošā koalīcija solīja atcelt "transseksuāļu likumu", kad tā 2021. gada decembrī nāca pie varas. Tieslietu ministrs Marko Bušmans sacīja, ka sagaida, ka valdība apstiprinās likumu līdz gada beigām, bet pēc tam tas vēl būs jāizskata parlamentā. .

Kā Vācijas valdība komentē jauno likumu?

"Tiesības uz pilnvērtīgu dzīvi saskaņā ar to, kā persona pašidentificējas, ir būtiskas visiem cilvēkiem," preses konferencē sacīja Pausa.

Viņa piebilda, ka pašreizējās procedūras ir "ne tikai ilgstošas ​​un dārgas, bet arī dziļi pazemojošas. Bet galvenokārt tās ir pilnīgi liekas".

"Mēs dzīvojam brīvā un daudzveidīgā sabiedrībā, kas daudzviet jau ir tālāk, nekā ir mūsu likumi. Ir pienācis laiks pielāgot tiesisko regulējumu sociālajai realitātei," viņa sacīja.

Pausa sacīja, ka pēc oficiālas dzimuma maiņas reģistrēšanas turpmākas izmaiņas netiks atļautas viena gada garumā. Tas ir paredzēts, lai "nodrošinātu, ka vēlme izdarīt izmaiņas dokumentos ir nopietna".

Tēmas