foto: ZUMAPRESS.com
Keita Midltone: “Izvairīties no nākotnes atkarībām varam, mācot bērniem tikt galā ar savām emocijām”
Hercogiene Keita Midltone
Bērni
2022. gada 21. jūnijs, 14:14

Keita Midltone: “Izvairīties no nākotnes atkarībām varam, mācot bērniem tikt galā ar savām emocijām”

Jauns.lv

Kembridžas hercogiene Keita Midltone stāsta, ka no atkarībām, sevis kaitēšanas un pašnāvībām, iespējams izvairīties, ja bērniem iemāca pareizi pārvaldīt savas emocijas. Arī modernā psiholoģijas literatūra ir Keitas pusē, un arvien vairāk tiek uzsvērts tieši agrīnais vecumposms, no kā ir atkarīga bērna turpmākā dzīve.

Hercogienei runājot ar darba grupu, kurā bija arī Lielbritānijas veselības sekretārs Sadžids Džavids, viņa aicināja garīgajai un fiziskajai veselībai piešķirt vienādu nozīmīgumu, lai risinātu mūsdienu sociālās problēmas. Šī tikšanās notika pēc tam, kad Lielbritānijā tika veikta aptauja, kurā noskaidrojās, ka mazāk nekā piektdaļa vecāku saprot bērnu attīstību līdz sešu gadu vecumam, kas ir būtisks laiks bērna attīstībā, vēstī "Independent". 

Sēžot pretī bērnu un ģimeņu ministram Vilam Kvincam, hercogiene sacīja: “Acīmredzot agrīno gadu nozīme ir nepietiekami novērtēta un esmu droša, ka tikai neliela daļa cilvēku saprot bērna pirmo piecu dzīves gadu kritisko nozīmi.”

Hercogiene arī uzsvēra, ja bērni jau mazotnē iemācīsies vadīt savas emocijas un jūtas, tas palīdzēt viņiem izvairīties no atkarībām, sevis kaitēšanai un pat pašnāvībām.

Tepat Latvijā Latvijas Radio raidījumā “Zināmais nezināmajā” attīstības psiholoģe, Latvijas Universitātes asociētā profesore Anika Miltuze norādīja arī uz vēl kādu būtisku aspektu – zīdaiņa attiecības ar vecākiem. Viņa norādīja, ka piesaiste mazuļa pirmā dzīves gada laikā kļūst par fenomenu, kas piedalās visas emocionālās sistēmas regulācijā. Tas, kā aprūpētāji apmierina bērna vajadzības un rada drošības izjūtu, atsaucas uz to, vai veidosies droša vai nedroša piesaiste. 

"Droša piesaiste ir, ka bērniņam ir izveidojusies izjūta, ka viņš ir mīlestības vērts, ka viņš ir aprūpēts, ka viņam atsauksies, ka viņš var droši iet pētīt pasauli, jo tad, kad man vajadzēs, ja es no kaut kā nobīšos, mamma vai tētis būs," skaidroja Miltuze.