Pieņem ideālās formas izaicinājumu!
Dzīvesstils
2023. gada 28. februāris, 10:02

Pieņem ideālās formas izaicinājumu!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Ceriņi reibina ar smaržu, lai gan vasara pati vēl kaut kur kavējas. Un man atklāti jāatzīst – labi vien, ka tā, jo gaisīgām vasaras kleitiņām es neesmu gatava, kur nu vēl peldkostīmam.

Ieilgušais stress, kas iesākās ar postošo pandēmiju un turpinās ar nežēlīgo karu, nav palicis bez acīmredzamām sekām – trauksmes ietekmē par kvalitatīvu miegu varu aizmirst, savukārt negatīvās emocijas tiek apslāpētas ar smalkmaizītēm. Tā rezultātā izveidojies uzņemto un iztērēto kaloriju disbalanss, un nu spoguļattēls mani absolūti neiepriecina. Vēl vairāk – garastāvoklis ir tik nomākts, ka jau aizdomājos, vai tikai tā nav slavenā depresija.

Esmu sekojusi videolekcijām, kurās, balstoties uz dažādiem pasaulē veiktiem pētījumiem, tiek vēstīts, ka stress, nepareizs ēšanas režīms un nesabalansēts uzturs rada zarnu “nelīdzsvarotību”. Tā savukārt var izraisīt ne tikai aptaukošanos, bet arī neirodeģeneratīvas un autoimūnas saslimšanas, kā arī trauksmi un depresiju, jo tieši zarnas ir cilvēka “otrās smadzenes” un to veselība vistiešākajā veidā ietekmē cilvēka vispārējo veselību, emocionālo līdzsvaru un enerģijas līmeni.[1]

Dānijas pētnieki secinājuši, ka desmit kilogrami lieko ķermeņa tauku palielina depresijas risku par 17% un, jo vairāk tauku, jo lielāka ir depresijas attīstības iespējamība. Šī pētījuma autors Orhūsas Universitātes Klīniskās medicīnas katedras profesors Dr. Sērens Dinesens Ostergārds uzsver, ka gandrīz 40% pasaules pieaugušo iedzīvotāju ir liekais svars, un tieši liekā svara vai aptaukošanās psiholoģiskās, nevis tiešās bioloģiskās sekas izraisa paaugstinātu depresijas risku. Šajā pētījumā, kas publicēts žurnālā Translational Psychiatry, norādīts, ka līdz ar lieko tauku masas samazināšanos samazinās arī depresijas risks.[2]

Viss, man skaidrs – ja negribu pavadīt vasaru depresīvā noskaņojumā, ir pēdējais brīdis sākt rīkoties un pieteikt karu liekajiem kilogramiem.

Sāku ar draudzenes ieteikumu – iesaistījos domubiedru grupā, kur profesionāli speciālisti tiešsaistē piedāvā sabalansētu un individuāli pielāgotu ēdienkarti (bez badošanās), kā arī iesaka katram piemērotas fiziskās aktivitātes.

Grupas WhatsApp čatā uztura speciāliste ieteica papildus uzņemt arī probiotikas, norādot, ka tās, uzlabojot kuņģa un zarnu trakta mikrofloru, varētu palīdzēt samazināt svaru ķermenim draudzīgākā veidā. Šo ieteikumu atbalstīja arī mūsu izaicinājuma grupas vadītāji, norādot, ka pasaulē ir veikti daudzi pētījumi, kas apliecina, ka probiotikas un simbiotikas (komplekss, kurā probiotikas ir apvienotas ar prebiotikām) tiešām palīdz risināt liekā svara problēmas.[3] Citēju: “Faktiski aptaukošanās pašlaik jau tiek klasificēta kā epidēmija, un tā ir kļuvusi par vienu no lielākajām sabiedrības veselības problēmām 21. gadsimtā, tāpēc zinātnieki visā pasaulē meklē visefektīvākos risinājumus ķermeņa svara samazināšanai, tostarp tiek pētīta probiotiku iedarbība un ir apstiprināta to efektivitāte.”

Sekojot grupas vadītāju ieteiktajām saitēm par probiotikām, atradu vairākus pētījumus, kas apliecina, ka tās ne tikai palīdz regulēt svaru, bet arī sakārto cilvēka psihoemocionālo veselību. Zinātniski pierādīts, ka cilvēka vispārējā veselība ir cieši saistīta ar gremošanas sistēmas darbību – vesela zarnu mikrobiota (visu mikroorganismu kopums, kas normālā stāvoklī sastopams cilvēka zarnu traktā) ietekmē pašsajūtu, veselību un ārējo izskatu, jo pastāv tieša saikne starp kuņģa un zarnu sistēmas un smadzeņu, muskuļu un ādas funkcijām un stāvokli. Tātad es vēlreiz atradu apstiprinājumu tam, ka probiotikas var uzlabot dzīves kvalitāti un samazināt gan trauksmes, gan depresijas simptomus.[4]

Kā pareizi izvēlēties un kuras probiotikas būtu man vispiemērotākās? Šo jautājumu gan neuzticēju interneta dzīlēm – devos uz tuvāko aptieku. Protams, plašais piedāvājums rada apjukumu, bet roka pati sniedzās pēc kastītes koši zaļajā vasaras krāsā. Manu izvēli pamanīja farmaceite un steidzās komentēt, ka pašmāju farmācijas zīmola LYL love your life® piedāvātās LYLBIOTIC ir visefektīvākās no Latvijā pieejamām probiotikām, jo viena kapsula satur 28 miljardus (!) 9 zinātniski pierādītu un visvairāk pētītu baktēriju sugu, kas mīt cilvēka kuņģa un zarnu traktā, tostarp laktobaktērijas un bifidobaktērijas, kas īpaši minētas pētījumos par svara samazināšanu.

Farmaceite pastāstīja, ka LYLBIOTIC ir izstrādāts kopā ar ārstiem gastroenterologiem, balstoties uz klīnisko un zinātnisko pētījumu rezultātiem, un šīs labās baktērijas ir simbiotikas – tām ir pievienotas prebiotikas, kas ir probiotiku barības vielas un nodrošina to, ka baktērijas veiksmīgāk varēs augt un vairoties manā zarnu traktā.

Farmaceite vēl īpaši norādīja uz patentēto DRcaps® kapsulas apvalku, kas pasargā baktēriju kultūras no kuņģa skābes un garantē baktēriju aktivizāciju un augšanu tikai pēc nokļūšanas zarnās. Man svarīgi, ka kapsulas nav nepieciešams glabāt ledusskapī, kas nozīmē, ka, arī dodoties vasaras piedzīvojumos, tās vienmēr varēšu ērti paņemt līdzi.

Esmu pārliecināta, ka savu vasaras labsajūtas formulu esmu atradusi un savam izaicinājumam esmu gatava – viss iepriekš minētais man ļauj ticēt, ka kopā ar LYLBIOTIC es nonākšu līdz vējā draiski plandošiem svārkiem, rotaļīgi sabužinātiem matiem un skaistiem saulrietiem...

Lai mums visiem izdodas izbaudīt vasaru un, kas zina, varbūt to ierakstīt atmiņā kā piedzīvojumiem bagātāko!

Jūnijā meklē LYLBIOTIC aptiekās ar atlaidi -20%.

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. 

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia. 

[2] https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190827095100.htm

[3] https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3627/htm

[4] https://www.healthline.com/health/probiotics-depression#evidence; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319175/