Dzīvesstils
2022. gada 13. jūnijs, 09:58

Kāpēc Z paaudze ir tik izdegusi, jau esot savas karjeras sākumā?

Jauns.lv

Izdegšana jau kādu laiku ir bijusi nopietna problēma darba pasaulē, taču tas ir pārsteidzoši, ka ļoti no tās cieš gados jauni cilvēki, sperot pirmos soļus savā karjerā.

Mets divus gadus strādāja par revīzijas grāmatvedi kādā Kanādas firmā, kad viņš sāka pamanīt izmaiņas savā attieksmē pret darbu. "Bija rīti, kad es nesāku savu dienu līdz pulksten 11:30," viņš atceras. "Es vienkārši domāju: "Kāda jēga?" Mana motivācija bija visu laiku zemākajā līmenī."

Tobrīd 24 gadus vecais Mets strādāja ar klientu, kurš bija pazīstams ar savu slikto komunikāciju. "Tu strādā pusotru stundu, lai uzzinātu, ka klients tomēr visu gribēs citādi un man viss ir jādara no jauna," viņš atceras. Viņa darbā bija daudz "atkārtotu un bezjēdzīgu uzdevumu", un saspringtos periodos viņš bieži strādāja līdz pusnaktij, dažreiz pat līdz rīta gaismai.

"Kad pusnaktī izslēdz datoru, tu pat jūties slikti, jo zini, ka daži tavi kolēģi vēl palika strādāt,” viņš saka. Lai gan Mets zināja, ka ir neapmierināts ar savu darbu, tikai tad, kad viņš runāja ar draugu, kurš strādāja garīgās veselības jomā, viņš saprata, ka viņam ir izdegšanas pazīmes, vēsta bbc.com.

foto: unsplash.com

Arvien vairāk gados jaunu darbinieku ziņo par izdegšanas sajūtu. 2021. gadā veiktais apsekojums liecināja, ka tūkstošgades un Z paaudzes darba ņēmēji ziņoja par visaugstāko izdegšanas līmeni, attiecīgi 59% un 58%. Turklāt ASV 2022. gadā veiktā aptauja parādīja, ka Z paaudzes darbinieku biežāk ziņoja par izdegšanas sajūtu nekā citas vecuma grupas, savukārt 2021. gadā veiktā Lielbritānijas strādnieku aptauja parādīja, ka 80% Z paaudzes respondentu piekrita apgalvojumam, ka pandēmija pastiprinājusi viņa izdegšanas simptomus, salīdzinot ar vidēji 73 % pārējās vecuma grupās.

foto: unsplash.com

Kima Holingdeila, Kalifornijas Peperdīnas universitātes psiholoģijas docente un licencēta psihoterapeite, kas specializējas izdegšanas atveseļošanā, atzīmē, ka pandēmijas stresa faktori ir izraisījuši augstāku izdegšanas līmeni visās paaudzēs. Tomēr viņa pamanījusi, ka tā sauktajai Z paaudzei ir visaugstākais izdegšanas risks, jo tā ir paaudze, kas darba vietās tiek pakļauta varas trūkumam, šie cilvēki saskaras ar finansiālo nestabilitāti, kā arī tie ir cilvēki, kas auguši steigas kultūrā un viņiem bieži vien trūkst prasmes atpūsties.

foto: unsplash.com

22 gadus vecā Britnija, kura strādā profesionālo pakalpojumu nozarē ASV, saka, ka jūtas pakļauti spiedienam, kas ir radījis pārmērīgas darba un izdegšanas sajūtu. "Es saku jā jebkuram darba uzdevumam un palieku nomodā, cik vēlu vajag, lai darbs tiktu izdarīts. Es gribu izskatīties čakla un strādīga," viņa saka. Viņas darba attieksme nav palikusi bez sekām, viņa jūtas nogurusi, un brīvdienās nespēj tik daudz atpūsties ar draugiem, kā gribētos.

Z paaudze ir arī stresā par naudu, atzīmē Holingdeila. 2021. gada Deloitte aptauja parādīja, ka 41% mileniāļu un 46% Z paaudzes respondentu visu laiku vai lielāko daļu laika juta stresu par savām finansēm. Protams, arī gados vecāki darbinieki savas karjeras sākumā saskārās ar līdzīgu finansiālu spiedienu, taču Holingdeila apgalvo, ka šie stresa faktori šobrīd ir daudz nopietnāki. "Dzīves dārdzība turpina pieaugt ātrāk nekā mūsu algas," viņa saka. Pašlaik pieaugošā inflācija paaugstina cenas visā pasaulē, un darbinieku atalgojums neseko tam līdzi. Lai apmaksātu rēķinus un tuvotos tādiem pavērsieniem kā īpašumtiesības uz māju, Holingdeila saka, ka Z paaudzes darbinieki jūtas spiesti uzņemties papildu darbu, tādējādi palielinot izdegšanas iespējas. "Viņi pabeidz jebkuru darbu, ko viņi dara savā pamatdarbā, un tā vietā, lai atpūstos, viņi dodas uz otru vai trešo darbu, lai iegūtu nedaudz papildu naudas," skaidro Holingdeila.

foto: unsplash.com

Problēmu var saasināt arī pastāvīgais ekrāna laiks. Z paaudze, visticamāk, izmantos sociālos medijus, lai atpūstos, un daži pētījumi liecina, ka viņi sociālajos medijos katru dienu pavada 4,5 stundas (gandrīz par stundu ilgāk nekā citu paaudžu pārstāvji). Tas vēlāk var apgrūtināt pastāvīgi uznirstošo darba paziņojumu ignorēšanu. "Ja cilvēks visu laiku lieto tālruni, viņš arī uzreiz atbild uz īsziņu vai darba e-pastu, tā padarot savu atrašanos darbā daudz ilgāku." saka Holingdeila.

Britnija uzskata, ka viņai ir problēmas ar atslēgšanos pēc darba dienas, jo darba laiks ir izplūdis jēdziens. Viņa ir saņēmusi darba e-pastu pēc plkst.22, uz kuru bijis nepieciešama tūlītēja atbilde. Viņas darbs ir saistīts ar klientiem dažādās laika zonās, tāpēc bieži vien nākas atrādāt pirms vai pēc oficiālā darba laika. "Es uztraucos, ka saņemšu citu e-pastu, kurā būs teikts, ka man kaut kas jādara līdz rītdienas rītam," viņa satraucas. Britnija arī izjūt spiedienu turpināt strādāt, ja redz, ka viņas priekšnieks paliek darbā. "Es nevēlos izskatīties tā, it kā es nepielieku daudz pūļu darbā. Es nevēlos atstāt iespaidu, ka es esmu slinka,” viņa uzsver.