Dzīvesstils
2022. gada 13. maijs, 10:13

Ja būs pareizais velosipēds, arī ceļot varēsi bez problēmām - būs tikai mazliet jāsagatavojas

Jauns.lv

Velosipēds-kamielis: tā varētu nosaukt tūristu velosipēdus, kas ir neaizstājami, mērojot lielus attālumus. Šis velosipēds ir ērts visdažādāko ceļojumos noderīgu lietu pārvadāšanai. Ar to nav jābaidās braukt pa grants ceļiem, meža takām vai lauku ceļiem, turklāt ar to ir vieglāk mīt pedāļus. Šis velosipēds mazāk nogurdina muguru un plecus - tas ir transportlīdzeklis garākiem braucieniem, nesteidzoties un izbaudot. Jo īpaši tāpēc, ka velotūrisms katru gadu kļūst arvien populārāks.

Nemainītu ne pret ko citu

Viktorija būtībā nešķiras no sava velosipēda. Kā pati atzīst, tam ir daudz iemeslu. Pirmkārt, sastrēgumi pilsētā, kurus ar riteni var viegli apbraukt un tādējādi ietaupīt laiku. Braukšana ar velosipēdu, pēc viņas domām, ir ideāla arī tad, kad pietrūkst laika vingrošanai un citām fiziskām aktivitātēm. “No rīta braukšana ar velosipēdu ir lielisks veids, kā pamosties, bet vakarā – atpūsties un vienlaikus uzkrāt spēkus. Šī vaļasprieka dēļ esmu satikusi ļoti daudz brīnišķīgu cilvēku - vismaz Rīgā ir vairākas organizācijas, kuras aicina pievienoties tos, kam riteņbraukšana nav vienaldzīga.

Man personīgi riteņbraukšana ir ne tikai sports, bet arī atpūtas veids. Patīk doties tālākos izbraucienos, kas reizēm ilgst vairākas dienas, apmeklēt vēl neredzētas vietas, būt dabā un izmēģināt spēkus, attīstīt izturību," saka Viktorija.

foto: Publicitātes foto

Garākais maršruts, ko jauniete līdz šim nogājusi, ir astoņu dienu pārgājiens. Pārgājiena dalībnieki katru rītu saņēma karti ar atzīmētām apskates vietām un gala nometnes vietu, un tad paši lēma par maršrutiem un konkrētām vietām, kuras tieši vēlas apskatīt.

Ceļojot ir svarīgs katrs sīkums

Velosipēdu, to detaļu un aksesuāru tirdzniecības veikala Bikko.lv vadītājs Andrjus Astrausks skaidro, ka tie, kuri meklē universālu, tajā pašā laikā ērtu velosipēdu, kas piemērots gan gariem pārbraucieniem, gan arī pilsētai, parasti izvēlas tūristu velosipēdus (ATB, angliski "All Terrain Bicycle").

foto: Publicitātes foto
Velosipēdu, to detaļu un aksesuāru tirdzniecības veikala Bikko.lv vadītājs Andrjus Astrausks.

Velosipēds savas formas dēļ ir ārkārtīgi ērts sēdēšanai (braucējs sēž gandrīz vertikālā pozīcijā), un ar to var nobraukt daudz kilometru, pārāk nenogurstot.

Ērti ir arī tas, ka tūristu velosipēdi tiek pārdoti ar visu vajadzīgo aprīkojumu: dubļusargi, dinamo, apgaismojums, ķēdes aizsargs, atbalsta kājiņa, mīksts sēdeklis, bagāžnieks, amortizējoša dakša, klasiska izliekta stūre, aizmugurējais bagāžnieks.

Papildus var pielikt priekšējo bagāžnieku, kas ir īpaši ērti, ja vajag vest ceļojumu somu, guļammaisu, telti vai citas nepieciešamas lietas. Somas uz priekšējā un aizmugurējā bagāžnieka parasti tiek pieliktas ar īpašiem stiprinājumiem. Vēl viens parocīgs atribūts ir ūdensizturīgs maiss, kas piemērots guļammaisa vai drēbju pārvadāšanai.

foto: Publicitātes foto

Vissvarīgākais, pēc veloeksperta domām, ir, lai velosomas stingri un droši turētos, lai būtu ērti tās uzlikt vai noņemt, kā arī - lai bez lielām pūlēm tajās var ielikt un izņemt vajadzīgo lietu.

Dažādu mantu glabāšanai ceļojumā noderēs ne tikai ceļojumu somas. Ja vēlies paņemt līdzi rezerves fotokameru, mobilo telefonu vai rezerves instrumentu komplektu, lieliski noderēs neliels velomaciņš zem sēdekļa vai maza trijstūrveida somiņa.

Tūristu velosipēdi izceļas ar to, ka ir aprīkoti ar dinamo, lai ģenerētu velosipēda priekšējiem un aizmugurējiem lukturiem nepieciešamo elektroenerģiju, kas sniedz papildus drošību ceļojumā, īpaši nelabvēlīgos laika apstākļos vai diennakts tumšajā laikā.

Kā uzsver Andrjus Astrausks, tūristu velosipēdi ir ērti ne tikai ceļojumos, bet arī ikdienā. Braucot pa pilsētu, nav pat jānoņem aptuveni kilogramu smagais bagāžnieks, jo šāds svars braukšanu neietekmē, savukārt bagāžnieks noderēs iepirkumu vai mantu vešanai.

foto: Publicitātes foto

"Daudzi cilvēki, braucot pa pilsētu, izmanto tūristu velosipēdu, bieži vien pat neiedomājoties, ka ar vienu un to pašu velosipēdu dienā var nobraukt vairāk nekā simts kilometru. Tūristu velosipēds nav paredzēts sportam, bet gan - lai ērti pārvietotos pilsētā, pa šoseju, pa grants vai sliktākas kvalitātes ceļiem,” izskaidro velospeciālists.

Ir jāizlemj, kas patiešām ir vajadzīgs

Runājot par aksesuāru nozīmi, speciālists uzsver apgaismojumu (priekšējie, sānu un aizmugurējie lukturi). Tiem ir jābūt pēc iespējas kvalitatīvākiem, īpaši, ja brauc lielā ātrumā.

"Svarīgākais ir pēc iespējas agrāk ieraudzīt šķērsli, lai kāds tas arī būtu, lai varētu bez stresa noreaģēt un apstāties, pagriezt stūri vai apbraukt šķērsli. Jo ātrāk brauc, jo jaudīgāki un spilgtāki priekšējie lukturi ir nepieciešami.

foto: Publicitātes foto

Citi aksesuāri - velo dators, ūdens pudele un citi - katram ir savs mērķis, tāpēc ir svarīgi izlemt, vai tas tev ir vajadzīgs. Piemēram, ūdens pudele ir ieteicama vienmēr, tāpēc vajadzēs arī pudeles turētāju. Velo dators sniegs arī papildu informāciju: rādīs ātrumu, nobraukto attālumu, laiku un citu ar braucienu saistītu informāciju,” paskaidro Astrausks.

Ceļojot noteikti noderēs mobilā telefona turētājs ierīces nostiprināšanai, turētāji citam aprīkojumam, ceļojumu pumpis, ko ērti paņemt līdzi arī garākos braucienos. Vēlams iegādāties velosomiņu, kurā salikt galvenos instrumentus, kas var būt nepieciešami ceļā: sešstūra atslēgas, uzgriežņu atslēgas, rezerves kamera, īpašs riepu hermētiķis.

Braucot ar velosipēdu, nedrīkst aizmirst ķiveri un aizsargbrilles, noderēs arī īpašs, velosipēdistiem domāts apģērbs un apavi, lai būtu ērti mīt pedāļus.

Pēc veloeksperta teiktā, ja ir doma laiku pa laikam apceļot citas pilsētas, lieliski noderēs saliekams pilsētas velosipēds. To var bez problēmām ielikt automašīnas bagāžniekā, aizņem maz vietas mājās, tajā pašā laikā ar šo riteni ir ērti pārvietoties pa pilsētu.

Ja plāno ceļot tikai pa kalnainiem apvidiem, pa šaurām, līkumotām meža takām, ir vērts padomāt par kalnu velosipēdu. Šie braucamrīki nav tik ātri kā tūristu velosipēdi, taču ar tiem ir droši pārvietoties sliktākos apstākļos.

foto: Publicitātes foto

Kalnu velosipēdi būs piemēroti arī ceļošanai pa pilsētu, taču ātri braukt pa pilsētas ielām vai veloceliņiem būs sarežģīti - traucēs ārkārtīgi biezās kalnu velosipēdu riepas ar izteiktajiem protektoriem, kā arī smagais un masīvais rāmis.

Astrausks atceras gadījumu, kad velo entuziasti posās tālam ceļojumam un tūristu velosipēdi tika gatavoti ārkārtīgi garam braucienam: tie lidoja uz Dienvidameriku, kur riteņbraucēju grupa nobrauca tūkstošiem kilometru, un pēc tam velosipēdi tika atvesti atpakaļ uz Lietuvu. Šāds nopietns ceļojums prasa īpašu sagatavošanos: vajag ne tikai parūpēties par dažādiem velopiederumiem, kas var būt nepieciešami, minot pedāļus tūkstošiem kilometru, bet arī par paša divriteņa tehnisko stāvokli.

foto: Publicitātes foto

Starp citu, arī Latvijā netrūkst gleznainu maršrutu, lielisku taku un veloceliņu, kas ļauj ērti apceļot valsti. Populāri ir arī ceļot uz ārzemēm ar velosipēdu, piemēram, ar autobusu, vilcienu vai prāmi: tas ir ērti un bieži vien lētāk nekā ar automašīnu.

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar velosipēdu, to detaļu un aksesuāru veikalu Bikko.lv