foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Ukraiņu bērniem zināšanas ir labākas nekā latviešu skolēniem, pauž skolas direktors
Bērni
2022. gada 31. marts, 10:10

Ukraiņu bērniem zināšanas ir labākas nekā latviešu skolēniem, pauž skolas direktors

Jauns.lv

Karš ir piespiedies bēgļu gaitās doties miljoniem Ukrainas iedzīvotāju, tai skaitā arī milzīgu daudzumu bērnu, kuriem Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar pašvaldībām ir apņēmusies atrast mācību iestādes mūsu valstī, lai bērni neiekavē mācību procesu, vēsta LTV raidījums “Rīta Panorāma”. 

“Ar katru nedēļu mēs uzņemam arvien vairāk bēgļu bērnu. Ikdienas ainiņas [skolās] ir tādas, ka no pozitīvās puses – [ukraiņu] bērni skolās iejūtas ļoti labi. Kopā ar vienaudžiem sadzīvo, un nekādas apcelšanas vai kādas baumas, kas te klīst apkārt, nav novērotas. Komunicē dažādos veidos," pauda Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Kalvāns gan uzsver, ka jāsaskaras ar diviem lieliem izaicinājumiem, proti, Ukrainas izglītības sistēma ir strukturēta diezgan citādi gan vecuma ziņā, gan klašu skaita ziņā. “Sāk parādīties arī saturiskas problēmas, teikšu atklāti – ukraiņu bērni ir advancētāki," uzsvēra direktors.

Tāpat Kalvāns atzina, ka joprojām nekur neesot pazudis jautājums, kā ukraiņu bērniem reāli izlikt gala vērtējumus.
Kalvāns sprieda, ka problēma būšot septembrī, jo pašlaik tiek realizēts pagaidu risinājums. "Mums nozarē jādomā, kā vasarā nodrošināt latviešu valodas kursus, vasarai jābūt efektīvi izmantotai," sacīja direktors.

Visu interviju ar  Siguldas Valsts ģimnāzijas direktoru Rūdolfu Kalvānu skaties LTV sižetā -