Dzīvesstils
2021. gada 10. decembris, 08:01

"Ja nokļūstu kāda cilvēka mājās, vispirms pievēršu uzmanību grāmatplauktam." Ko lasa Iveta Gabaliņa?

Laila Pastare

Žurnāls "OK!"

Raksturojot savus lasīšanas paradumus, fotogrāfe Iveta Gabaliņa teic, ka tie ir specifiski un nosaukt mīļākās grāmatas ir neiespējami, jo tās mainās. Tāpēc, lūk, izlase, kas nozīmīga patlaban.

Ja gadās nokļūt kāda cilvēka mājās, tad pirmais, kam pievēršu uzmanību, ir grāmatplaukts. Grāmatplaukts ir viena no mājas daiļrunīgākajām vietām. Tas klusītēm izkliedz saimnieka intereses, vērtības, nodarbošanos un lasīšanas paradumus. Jau pirmie grāmatu nosaukumi dod iemeslu sarunai vai arī vilšanos, ja tādu nekur neieraugu. Manās mājās grāmatu ir daudz. Daļa ir veltītas fotogrāfijai un mākslas teorijai, daļa daiļliteratūrai, un tad seko visdažādākajām tēmām veltīti filozofiski vai praktiski apcerējumi.

Būtu teju neiespējami izcelt kādu TOP 5 grāmatu izlasi, jo katrā dzīves posmā tas mainās un pielāgojas manām konkrētā brīža interesēm. Tā, piemēram, pēdējo trīs gadu laikā mans grāmatplaukts apauga ar vides un ekoloģijas tēmām saistītu literatūru, ir arī pa kādai veselībai veltītai grāmatai. Turklāt, tās lasot, aizraujos tiktāl, ka cenšos pakārtot savu ikdienu jauniegūtajām zināšanām.

Eksperimenti virtuvē

Nesen izlasītā Tomasa Kembela grāmata Ķīnas pētījums (Thomas Campbell The China Study), kas plaši izzina ēšanas paradumu ietekmi uz iekaisuma procesiem organismā, nu ir pakļāvusi manu ģimeni vegānās virtuves eksperimentiem.

foto: Publicitātes foto

Elpo!

Džeimsa Nestora Elpa (James Nestor Breath) mani pamudinājusi sākt rītu ar dziļu ieelpu un izelpu. Nestors aizraujošā veidā iepazīstina ar elpošanas evolūciju no aizvēstures līdz mūsdienām un ar žurnālista degsmi atklāj elpošanas dažādo prakšu priekšrocības un trūkumus.

foto: Publicitātes foto

Ekonomika un ilgtspēja

Angļu izcelsmes ekonomiste Keita Rovorta (Kate Raworth) dižpārdoklī Virtuļu ekonomika (Doughnut economics) izvirza hipotēzi par līdzsvarā esošu ekonomikas sistēmu, kurā cilvēciskās vajadzības pastāv planētas resursu robežu ietvaros. Ņemot vērā manu tendenci justies vainīgai par to vien, ka dzīvoju patērētājsabiedrības ekonomikā, šī grāmata nāca kā cerības pilna iespēja mainīt cilvēku domāšanas paradumus par labu ilgtspējīgai nākotnei.

foto: Publicitātes foto

Mūsu saikne ar dabu

Garajiem rudens un ziemas vakariem iesaku Ievas Ančevskas izsmeļošo pētījumu Latviešu dziedināšanas tradīcija. No augu izmantošanas veselības uzlabošanai līdz pirts tradīcijām – Ieva ļauj izprast latviešu saikni ar dabu un tās dziedinošo spēku. Tuvojoties gada aukstākajam laikam, iespējams, grāmata ļaus stiprināt kā mūsu fizisko, tā mentālo imunitāti.

foto: Publicitātes foto

Latviskā identitāte izstādē

Šajā rudenī ISSP galerijā bija apskatāma fotogrāfes Ivetas Gabaliņas personālizstāde Riti raiti rīta rasa, kas pievēršas latviešu pirts dziedniecības praksei, kur ķermenis, prāts un gars tiek dziedināti, izmantojot augus, mutvārdu kultūru un gremdēšanos aukstā ūdenī.

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto