Uz sejas maska, uz ādas – maskne
2021. gada 22. novembris, 06:14

Uz sejas maska, uz ādas – maskne

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Tā sauc ādas problēmu, kas visā pasaulē aktuāla kļuvusi tagad, laikā, kad mums visiem nākas valkāt sejas aizsargmaskas. Blaknes no maskas valkāšanas izpaužas kā ādas kairinājums, apsārtums, izsitumi un pat lobīšanās, kas var izpausties gan jauniešiem, gan pieaugušajiem. Nepatīkami, vai ne?

Kāpēc rodas?

To jau tu zini, ka mitrā un siltā vidē patīk uzdzīvot dažādiem baciļiem. Lūk, tā ir arī viena no nejaukajām masku valkāšanas blaknēm, jo siltums, kas rodas telpā starp ādu un masku, apvienojumā ar mitrumu, kas izdalās, runājot un ādai svīstot, veicina baktēriju un citu mikroorganismu vairošanos. Tāpat arī pastāvīga ādas berze – maska pieskaras sejai, mēs to piekārtojam, arī tādā veidā radot nelielu, bet tomēr berzes efektu – var veicināt ādas jutīgumu un vairot kairinājumu.

Galvenie iemesli, kādēļ āda protestē pret maskas valkāšanu ar apsārtumu un citiem simptomiem, ir ilgstoša maskas valkāšana, neregulāra tās maiņa un nepietiekams laiks sejas ādas atelpai bez maskas. Nu jau ari pētījumos atklāts, ka masku valkāšana vairāk nekā četras stundas diennaktī var provocēt maskni. Turklāt īpaši vērīgiem jābūt tiem, kam jau iepriekš ir bijušas kādas ādas vainas – rozācija, akne, folikulīts jeb matu maisiņa iekaisums, cilvēkiem ar noslieci uz alerģijām –, jo nekorekta maskas valkāšana var veicināt šo kaišu paasinājumus. Arī cilvēkiem ar citām hroniskām ādas slimībām, kā, piemēram, seborejiskais dermatīts, psoriāze, vilkēde vai atopija, ir jāpievērš uzmanība pareiziem maskas valkāšanas ieradumiem un jāpiestrādā pie ādas kopšanas.

Kā ādai palīdzēt?

Lai pasargātu sejas ādu no masknes rašanās un tās radītajām ādas problēmām, svarīgi regulāri un pareizi rūpēties par ādu. Tas ietver gan higiēnu, gan atbilstošas kopjošās kosmētikas lietošanu. Lūk, kas tev palīdzēs!

  • Mazgā sejas ādu divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Lai palīdzētu saglabāties dabiskai ādas aizsargslāņa funkcijai, lieto nekairinošus ādas attīrīšanas līdzekļus, piemēram, Bioderma Sensibio gelu, Isispharma Glyco-A putas, Isispharma Teen Derm Sensitive gelu vai Bioderma Sensibio micelāro ūdeni.
  • Ādas kopšanai lieto viegli mitrinošus (Isispharma Teen Derm Hydra vai Bioderma Sebium Hydra krēmi aknes pacientiem), pārklājošus (Isispharma Secalia Balm vai Bioderma Atoderm PP baume), nomierinošus (Isispharma Ruboril Expert S vai M), ādas aizsargbarjeru atjaunojošus (Institut Esthederm E2 vitamīna serums) sejas krēmus, serumus, losjonus.
  • Centies izvairīties no dekoratīvās kosmētikas klāšanas sejas zonā zem maskas, lai samazinātu kairinājumu un iekaisumu.
  • Maini un mazgā masku! Ja lieto medicīniskās maskas, vismaz ik pēc divu stundu valkāšanas tās regulāri nomaini. Ja lieto auduma masku, katru dienu izmazgā to 60 grādu temperatūrā un izgludini ar gludekli no abām pusēm.
  • Pievērs uzmanību izmaiņām sejas ādā. Pavēro vai pēc maskas lietošanas tās zonā neveidojas kāds nepieredzēts iekaisums, kuru nevajadzētu censties risināt pašārstēšanās ceļā. Bieži tiek novēroti aukstumpumpu jeb Herpes simplex vīrusa uzliesmojumi, smagi periorālā  (āda mutes rajonā) dermatīta iekaisumi, strutaini izsitumi, kam nepieciešama nopietna ārstēšana un dermatologa apmeklējums.

Izturību, sapratni un mīlestību pret savu un apkārtējo ādu šajā sarežģītajā laikā vēlot,

Dr. Linda Kapteine-Veita.

Jūsu Ādas ārsts

Rakstā minētos produktus meklē www.myskin.lv.

foto: Publicitātes foto
Dr. Linda Kapteine-Veita

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar myskin.lv

Tēmas