foto: no privātā arhīva
Kā kopt zobus ar prieku. Laura Grēviņa: "Pie zobārsta abus puikas pirmo reizi aizvedu ļoti ātri"
Bērnam ar zobārstu ir jānodibina foršas attiecības, lai vide ir patīkama, nevis saistās ar sāpēm un bailēm, uzskata Laura Grēviņa.
Bērni
2021. gada 21. novembris, 09:55

Kā kopt zobus ar prieku. Laura Grēviņa: "Pie zobārsta abus puikas pirmo reizi aizvedu ļoti ātri"

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Podkāsta "Pa kluso" veidotāja, divu dēlu Everta (8 gadi) un Edvīna (5 gadi) mamma Laura Grēviņa uzskata, ja vecāki nerūpējas par bērnu zobiem, tā ir vardarbība pret bērniem.

Kopējas rūpes par zobiem

Pašlaik abi puikas pret zobu tīrīšanu izturas atbildīgi un dara to kārtīgi, bet bija arī posms, kad viņi mēģināja protestēt, tomēr abiem nācās piekāpties zobu tīrīšanas priekšā. Dēliem vienmēr ir bijušas tikai divas izvēles – tīrīt zobus labprātīgi vai piespiedu kārtā, jo citas iespējas nav. Tobrīd, kad bērniem ar zobu tīrīšanu neveicās tik raiti, iegādājāmies elektriskās zobu birstes, kam klāt nāca arī lietotne, un zobu tīrīšana kļuva par aizraujošu nodarbi, kuru reizēm pat nevarēja sagaidīt!

Domāju, ka šāda zobu birste ir lielisks veids, kā zobu tīrīšanu pārvērst spēlē, jo pievienotā lietotne rādīja, kuri zobi tīrīti pārāk īslaicīgi, kuri vēl nav tīrīti, un pēc katras kārtīgas iztīrīšanas lietotne deva iespēju uzkrāt bonusa punktus. Nu jau kādu laiku puikas zobus tīra labi, un mums nav nepieciešamības pēc ārējiem pamudinājumiem, tāpēc izmantojam vecumam atbilstošas parastās zobu birstes, lai gan šobrīd plānojam atgriezties pie elektriskajām zobu birstēm tīrīšanas efektivitātes dēļ.

Bērni zobus jau ilgstoši mazgā ar savam vecumam atbilstošu Elmex zobu pastu, kaut gan senāk es šaubīgi skatījos uz bērnu zobu pastām, kas satur fluoru. Manas domas par zobu pastas ietekmi mainījās, kad pati savam blogam gatavoju materiālus par bērnu zobu veselību un man bija iespēja uzklausīt, sadzirdēt un izprast speciālistu ieteikumus.

Dēliem vienmēr ir bijušas tikai divas izvēles – tīrīt zobus labprātīgi vai piespiedu kārtā, jo citas iespējas nav.

Everta zobus pārtīrīju līdz rekomendētajam astoņu gadu vecumam, bet nu jau viņš ir gana liels, lai pats būtu atbildīgs par savu zobu tīrīšanu, taču joprojām ik pa laikam pārbaudu, vai zobi tiešām iztīrīti, kā arī palīdzu rīkoties ar zobu diegu. Ja par zobu diegu piemirstu, bērni to atgādina paši! Edvīna zobus joprojām tīrām kopā.

Lai gan par zobiem cenšamies rūpēties kārtīgi, diemžēl nav sanācis izvairīties no zobu labošanas. Atceros pirmās sajūtas, ieraugot dēla zobā pirmo caurumu. Mulsums un vainas apziņa. Ikreiz, kad zobārsts ir secinājis, ka kāds zobiņš ir jālabo, joprojām jūtos vainīga, ka neesmu spējusi bērnam palīdzēt zobiņu nosargāt. Tomēr katra zobārsta apmeklējuma reize ir laba motivācija rūpēties par zobiem vēl cītīgāk.

Pie zobārsta ir forši

Pie zobārsta abus puikas pirmo reizi aizvedu ļoti ātri, jo gribēju, lai viņi zina, kas ir zobārsts, un lai viņiem ir patīkamas atmiņas par šo vizīti. Uzskatu, ka ir nepareizi bērnu pirmo reizi vest pie zobārsta, kad viņam kāds zobs jau sāp. Bērnam ar zobārstu ir jānodibina foršas attiecības, lai vide ir patīkama, nevis saistās ar sāpēm un bailēm. Līdz šim esmu satikusi bērnu zobārstus, kas vienmēr atstāj patīkamu iespaidu – vizītes laikā komunicē ar bērniem, ļauj izmēģināt kādu instrumentu vai paralēli zobu apskatei ļauj skatīties multenīti, un pēc veiksmīgas vizītes bērni var tikt arī pie kādas mazas dāvaniņas.

foto: no privātā arhīva

Regulāri apmeklējot zobārstu, uzticos, ka viņš mani informēs, ja bērniem būs novērojami kādi zobu defekti, ko es savas nezināšanas dēļ varu neievērot. Pie zobārsta esam raduši iet reizi pusgadā, pirms tam rūpīgi plānojot vizīti. Diemžēl bērnu zobārsti ir deficīts, tāpēc vizītei jāpiesakās ļoti laikus, pat vairākus mēnešus uz priekšu. Arī pie higēnista puikas iet labprāt, jo mūsu speciālists ir ļoti jauks un prot ar bērniem visu sarunāt, izstāstīt, parādīt; nepatīkamās sajūtas un bailes pazūd, un zobu sakopšanas process pārvēršas gluži vai spēlē.

Zobs zem spilvena

Zobu feja mūsu mājās ierodas ikreiz, kad ir izkritis kāds piena zobs, un man tā šķiet jauka tradīcija. Vakars, kad piena zobs tiek palikts zem spilvena, ir liels notikums, kam seko satraukuma pilnas gaidas. Parasti zobu feja zobu paņem un vietā noliek kādu eiro. Tiesa, mums ir gadījusies kurioza situācija, kad zobs izkrīt, bet mājās nav skaidras naudas, lai izpalīdzētu zobu fejai.

foto: no privātā arhīva

Tāpēc ir nācies vēlu vakarā doties uz bankomātu pēc skaidras naudas vai to samainīt, lai zobu fejai zem spilvena nav jāliek 50 eiro banknote. Tagad, zinot, ka zobu feja, vēl kādu laiku pie mums viesosies, vienmēr mājās turam kādu eiro. Pieļauju, ka bērni, iespējams, netic zobu fejai kā reālai būtnei, taču tradīcija viņiem patīk, un katra reize, kad zobiņš tiek aiznests un tā vietā ir nolikta monēta, viņiem ir liels prieks.