Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rūpējoties par dabu, mēs rūpējamies par sevi. Praktiski ieteikumi zaļākai dzīvei
foto: Shutterstock
Ilgtspējība ir sinonīms mīlestībai pret sevi, un labāka dzīve ir pirmais solis, lai labāk rūpētos par mūsu planētu.
Dzīvesstils

Rūpējoties par dabu, mēs rūpējamies par sevi. Praktiski ieteikumi zaļākai dzīvei

Jauns.lv

Daudzi uzņēmumi un organizācijas pozicionē, ka rūpējas ne tikai par savu labumu, bet arī vides ilgtspēju. Taču - ko līdzīgu veic arī cilvēki, kas savā ikdienā iekļauj dabai draudzīgus lēmumus.

Rūpējoties par dabu, mēs rūpējamies par sevi. Prak...

Vides ilgtspēja var šķist sarežģīta. Pasaules klimats ir krīzes situācijā, un pasaulei ir vajadzīga mūsu palīdzība. Bet ko mēs varam darīt? Mēs esam parasti cilvēki, kuriem ir grūti izdomāt, kā parūpēties par sevi, nemaz nerunājot par planētu. Bet ko darīt, ja visefektīvākais veids, kā glābt pasauli, ir vispirms glābt sevi? Galu galā, kad mēs vairāk apzināmies sevi, mēs vairāk apzināmies savu ietekmi. Tātad, iespējams, ilgtspējība ir sinonīms mīlestībai pret sevi, un labāka dzīve ir pirmais solis, lai labāk rūpētos par mūsu planētu, vēsta Huffpost.com.

foto: Pixabay

Ēst labāk sev un planētai

"Visgrūtākā daļa, rūpējoties par vidi, ir mūsu pašu ērtības," saka Viviana Nveze. " Tas, ko mēs ēdam, ietekmē mūsu ķermeni, un tas, ko mēs pērkam, ietekmē mūsu planētu. Mājsaimniecībās vislielāko atkritumu daudzumu saražo tieši pārtika, iepakojums un dārzeņu, ogu atgriezumi, mizas. Lai mazinātu atkritumu daudzumu, Viviana iesaka iepirkties beziepakojuma veikalos, ēst vairāk dārzeņu un zaļumu, kā arī uzturā ierobežot sarkanās gaļas produktus, jo industriālā lopkopība ir viens no lielākajiem vides piesārņotājiem. Mēģiniet brokastīs iekļaut veselīgus zaļos kokteiļus, atlikušās banānu mizas var izmantot, lai izveidotu barojošu mēslojumu telpaugiem. „Ēdot zaļāk, ar rūpēm par vidi, mēs īstenībā ēdam labāk paši sev,” piebilst speciāliste. Ja cilvēks jūtas veselīgs un pilns enerģijas, mazāk slimo un vairāk kustas, tas ir ieguvums visiem!

foto: Pixabay

Vairāk laika dabā

Aizveriet acis un padomājiet par to mirkli pārgājienā, kad apstājieties un sajutāt priežu meža smaržu. “Kad mans prāts jūtas iztukšots un noguris, es dodos pastaigā, pārgājienā, uz pludmali vai mežu. Dabas skaistums un patiesums nomierina manu prātu, dod enerģiju un dzīvesprieku. Tas ir nepieciešams manai garīgajai veselībai,” atzīst Viviāna. Lai kāds būtu jūsu dienas režīms, iekļaujiet tajā laiku dabā, kaut vai īsu pastaigu! Arī esot mājās, izmantojiet dabisko apgaismojumu, telefona ekrānu ik pa laikam nomainiet pret logu. Kāds ieguvums dabai no tā? Tiklīdz cilvēki ir ārpus mājām, viņi mazāk patērē elektrību, bet kļūst priecīgāki un veselīgāki.

foto: Pixabay

Meklē prieku, ne jaunas mantas 

Mūsdienu patērētāju sabiedrībā, kad cilvēki bieži vien neapdomīgi veic pirkumus, ir vērts padomāt par to, ko tev patiešām vajag. Varbūt ir tā, ka pērc lietas, jo tā dara visi, vai, lai atstātu iespaidu uz kādu citu. Šobrīd, kad pasaulē notiek pandēmija, daudzi cilvēki pārrevidē savas mantas un saprot, ka daudzas lietas viņiem nemaz nav vajadzīgas. Tāpat novērojama tendence, ka cilvēki pārvācas uz mazākiem mājokļiem, automašīnu nomaina pret velosipēdu un no pilsētas pārvācas uz laukiem. „Mūsu dzīvesveids, mūsu vērtības veido ne tikai mūs, bet arī mūsu planētu,” saka Viviāna. Viņa iesaka padomāt par savu dzīvesveidu, un nākamreiz, iepērkoties veikalā padomāt, vai tiešām kārotā lieta būs nepieciešama, vai arī ir tikai mirkļa kaprīze.