Cita pasaule
2021. gada 1. novembris, 15:05

Mūžībā devies slavenā itāļu deserta "tiramisu tēvs"

Jauns.lv

93 gadu vecumā mūžībā devies restorāna īpašnieks un par "tiramisu tēvu" dēvētais Ado Kampeols, vēsta BBC.

Kampeolam Itālijas ziemeļu pilsētā Treviso piederēja restorāns "Le Beccherie", kur slaveno desertu izveidoja viņa sieva un šefpavāre. Saldais ēdiens no kafijā izmērcētiem cepumiem un maskarponi viņu ēdienkartei tika pievienots 1972. gadā, taču ģimene desertu nekad netika patentējusi.

Kopš tā laika tas kļuvis par vienu no itāļu virtuves simboliem, ko adaptējuši šefpavāri visā pasaulē. Ilgstoši bijuši strīdi par tiramisu izcelsmi, tostarp apgalvojumi, ka tas pasniegts kā afrodiziaks pie bordeļa Itālijas ziemeļu pilsētā Trevisio.

Tomēr kopumā pasaulē pieņemts uzskatīt, ka recepte tika izstrādāta Kampeoli restorānā. "Le Beccherie" 1939. gadā atvēra Kampeoli ģimene un Ado pārņēma ģimenes biznesu Otrā Pasaules kara beigās.

Tiek vēstīts, ka deserts radies negadījuma rezultātā - vaniļas saldējuma pagatavošanas brīdī. Ado sieva Alba iesviedusi nedaudz maskarpones sieru traukā ar olām un cukuru, bet pēc tam pamanīja, ka maisījumam ir patīkama garša.

Pēc tam desertam pievienoti kafijā izmērcēti "dāmu pirkstiņi", bet pāri pārkaisīts kakao. "Tiramisu" angļu valodā nozīmē "pick me up" jeb "pacel mani". Tiramisu ir viens no pazīstamākajiem itāļu desertiem.